Croatia

Španjolska prešla 700 tisuća slučajeva zaraze koronavirusom

Sveukupan broj zaraženih koronavirusom u Španjolskoj od početka pandemije u četvrtak je prešao 700 tisuća, a vlasti upozoravaju na “teške tjedne” u Madridu, gusto naseljenom žarištu na koje otpada više od trećine hospitalizacija u državi.

Broj potvrđenih slučajeva narastao je otkad je krajem lipnja ukinuta karantena na razini cijele države. U manje od mjesec dana zabilježeno je 200 tisuća novih slučajeva, čime ih je od početka pandemije bilo 704 tisuće, najviše u zapadnoj Europi.

Sveukupan broj smrtnih slučajeva je u četvrtak narastao za 84, na 31.000. Dnevni broj žrtava sada je na najvišim razinama od početka svibnja, no ispod rekordnih razina u ožujku kad je bilo gotovo 900 mrtvih na dan.

Vlasti Madrida, koji ima najviše hospitaliziranih, uvele su djelomičnu karantenu u četvrtima s velikim brojem zaraza, a u petak bi mogli donijeti nove mjere, najavili su lokalni dužnosnici. U španjolskoj prijestolnici je ovaj tjedan hospitalizirano oko 500 ljudi.

“Madrid čekaju teški tjedni. Moramo djelovati odlučno kako bi pandemiju stavili pod kontrolu”, rekao je ministar zdravstva Salvador Illa uoči susreta s regionalnim dužnosnicima.

Illa je kazao kako je drugi val zaraza manjeg intenziteta i brzine od prvog, a da su brojke visoke većinom zbog masovnijeg testiranja koje vlastima sad omogućava da otkriju šest ili sedam slučajeva od njih deset.

Prije nekoliko mjeseci vlasti bi otkrile tek svaki 10 slučaj.

“Iako se brojke čine sličnima, one to nisu”, rekao je Illa parlamentu ranije ovaj tjedan.

Ministrica obrazovanja Isabel Celaa u četvrtak je rekla da otvaranje škola nije dovela do značajnog porasta broja oboljelih, te da je u karanteni samo 0,73 posto razreda.

Komentiraj

Football news:

Gattuso about 0:1 with AZ: Napoli re-rated after the game with Atalanta. Our possession was sterile
Arteta on Ozil's tweets in support of Arsenal during the Europa League match: This is what I want from all the players
Milan scores 2+ goals in 10 games in a row for the first time in 56 years
Barcelona are working on extending their contract with Fati. Mendes wants the player got a raise
Hames will miss the Premier League match with Southampton
Goetze scored two goals in his first two games for PSV
Real Madrid are paying the price for a stupid sale to Ronaldo. No one to score. Calderon on the club's problems