Croatia

Splićani odgovorili Vladi: Ove mjere nemaju nikakve logike, imamo puno pitanja

"Zanima nas tko je ispred hrvatskog športa sudjelovao u donošenju ovih mjera, zbog kojih se nameće vrlo logičan zaključak da nije razborito onemogućavati sportsku aktivnost djece dok se ne donese mjera zatvaranja redovne nastave u osnovnim i srednjim školama," navodi se u otvorenom pismu

Splitski savez športova je u otvorenom pismu mjerodavnim institucijama  u petak navečer ocijenio kako "nisu razborite" najnovije mjere za suzbijanje epidemije koronavirusa jer se njim onemogućava sportska aktivnost djece upozorivši kako je odluka o tim mjerama diskriminatorska prema mlađim uzrastima.

"Zanima nas tko je ispred hrvatskog športa sudjelovao u donošenju ovih mjera, zbog kojih se nameće vrlo logičan zaključak da nije razborito onemogućavati sportsku aktivnost djece dok se ne donese mjera zatvaranja redovne nastave u osnovnim i srednjim školama," navodi se u otvorenom pismu.

U pismu se postavlja pitanje - čime su se rukovodili predlagatelji ovih mjera kad su donijeli diskriminatorsku odluku da se seniorima u odnosu na mlađe uzraste dozvole sportske aktivnosti unatoč znanstvenim dokazima da su posljedice bolesti Covid 19 značajno manje izražene kod mlađe populacije.

U IŠČEKIVANJU MEČA Evo gdje gledati povratak Tysona u ring, pričali smo i s komentatorom okršaja

Splitski savez športova otvoreno je pismo uputio Ministarstvu turizma i sporta, Nacionalnom stožeru civilne zaštite, Nacionalnom vijeću za sport, Hrvatskom olimpijskom odboru i Stožeru civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

"Kako je moguće da ista djeca (osnovne i srednje škole) mogu biti u svakodnevnom  kontaktu od pet-šest sati u zatvorenom prostoru, a ne mog biti dva do tri puta tjedno po jedan-dva sata na treningu na otvorenom ili zatvorenom prostoru u svojim klubovima?," navodi se u pismu. Pri tomu se podsjeća kako Zakon o športu izrijekom govori o športu kao djelatnosti od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku.

Nadalje, u pismu se postavlja pitanje - po čemu je veća opasnost za prijenos virusa Covid 19 u sportskim aktivnostima u prirodi ili u zatvorenom prostoru s propisanim razmakom u odnosu na dozvoljene aktivnosti u nekim drugim djelatnostima.

"Jesu li predlagatelji ovih mjera upoznati s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije kojima se kretanje, tjelesna aktivnost i šport tretiraju kao alat podizanje imuniteta u borbi protiv Covid 19?", stoji u pismu.

Aljoša Asanović
Aljoša Asanović
LEGENDA 'VATRENIH' Hajdukov novi trener vodio ga je prije 30 godina: Boro treba biti trajni izbor kluba

Također je u pismu postavljeno pitanje na koji način su predlagatelji ovih mjera zamislili da športaši kojima su ovim mjerama dozvoljene športske aktivnosti (I, II i III kategorije, te seniorske ekipe) realiziraju iste s obzirom da je istim mjerama naložena obustava rada teretanama, fitnes centrima te sportskim i rekreacijskim centrima, gdje bi isti športaši trebali trenirati.

Splitski savez športova je poručio kako žurno traže odgovore na ova pitanja, potaknuti prezentiranim mjerama od strane predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića usuglašenim s Nacionalnim stožerom civilne zaštite u svezi mjera koje su predviđene za šport te svjesni  trenutne situacije i odgovornosti onih koji moraju donositi ovakve odluke.

"Da bismo mogli odgovoriti našim članicama koje su nas zatrpale pitanjima tražimo objašnjenja ovih mjera za koje mi nemamo suvisle odgovore i molimo Vas da nam pomognete Vašim odgovorom na postavljena pitanja," poručio je Splitski savez športova u otvorenom pismu mjerodavnim ustanovama.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Football news:

Messi broke Barcelona's record for the number of games in the Spanish Cup
Martin Edegor: Arteta seems to me a top coach, I like his ideas
Napoli has full confidence in Gattuso. The club has released an official statement
Jurgen Klopp: In this world, trust is lost very quickly: either everything is fine, or vice versa. But there are many stages in between
Atletico have agreed the transfer of midfielder Marcos Paulo from Fluminense. The transfer will take place in the summer
Buffon on comparisons to 43-year-old Brady: We can try to break the stereotypes about age-related athletes
Kier and Diaz may miss Milan's match with Bologna due to injuries