logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Croatia

Srbijanski mediji o slučaju 'hrvatskog špijuna': Vrbovao je osuđene za ratni zločin na Ovčari, prijetio, ucjenjivao...

Tvrde kako je BIA tijekom 2017. godine formirala poseban dosje o Kajkiću te da od sredine te godine registriraju "intenzivan, ofanzivni nastup" Kajkića prema Srbima u Srbiji i Hrvatskoj

Nikola Kajkić
Nikola Kajkić
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Pogledajte galeriju 1/2

Nakon informacija kako je protiv Nikole Kajkića, predsjednika Nacionalnog sindikata MUP-a Hrvatske i bivšeg istražitelj ratnih zločina, podignuta kaznena prijava radi špijunaže srbijanski mediji donose nove informacije oko ovoga slučaja. U dnevnom listu Alo, koji navode kako posjeduju dokumente srbijanske sigurnosne službe (BIA), stoji da je Kajkić u Srbiji „vrbovao osuđene za ratni zločin na Ovčari kako bi promijenio njihove iskaze i povezao Srbiju i njeno tadašnje rukovodstvo sa tim zločinom pri čemu se koristio ucjenama, prijetnjama i novcem“. 

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin
Aleksandar Vučić i Vladimir Putin
DAVOR IVANKOVIĆ Vučić bi bio ponosan da ga špijuniraju Hrvati, no muči ga što mu to rade braća Rusi

Tvrde i kako je BIA tijekom 2017. godine formirala poseban dosje o Kajkiću te da od sredine te godine registriraju "intenzivan, ofanzivni nastup" Kajkića prema Srbima u Srbiji i Hrvatskoj. Napominju i da je u veljači 2017. godine Kajkić uključen u radnu grupu koju je formirala Hrvatska po pitanju ponovnog otvaranja istrage o Ovčari, a da je ista formirana na inicijativu Francuske zbog ubojstva i nestanka Jeana Mischel Nicoliera koji je ubijen na Ovčari.

U dokumentima BIA-e stoji da je Kajkić „tijekom posljednjih nekoliko godina realizirao sastanke sa 300 pripadnika srpske zajednice u Hrvatskoj, pristupajući im agresivno, prijeteći im kompromitacijom poligrafskim ispitivanjima, ali i nudeći im lažne dokumente i novac u zamjenu za lažne iskaze“. Imaju registrirano i da je tijekom 2018. godine Kajkić Srbiju posjetio 11 puta i da je „u tom periodu uspio da formira obavještajnu grupu pošto je vrbovao niz srpskih državljana, nakon čega je intenzivirao dolaske na područje Srbije i kontakte sa pojedinim srpskim državljanima, već osuđenim za zločine na Ovčari, kako bi ih pridobio za suradnju, nudeći im mogućnost oslobađanja krivice uz navodne dokaze, kao i znatna materijalna sredstva, lažne identitete, preseljenje u treće države i slično, ako pristanu da svjedoče na način na koji im je on to naložio“.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
ŠPIJUNSKA AFERA Drama u Srbiji: Vučić sazvao krizni sastanak zbog ruskog špijuna

Navodno kako je najznačajniji Kajkićev kontakt bio Predrag Milojević Kinez iz Rume koji je za ratni zločin na Ovčari osuđen na 20 godina zatvora od kojih je 12 odslužio i potom pušten na slobodu. Njemu je Kajkić, kako se navodi, pomagao u prikupljanju dokumentacije pomoću koje bi tužio Srbiju za odštetu. BIA je 28. studenoga podnijela kaznenu prijavu protiv Kajkića kao i srbijanskog državljana Dražena Letića , inače bivšeg pripadnika MUP-a Srbije, koji se spominje kao Kajkićeva srpska veza. 

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Themes
ICO