logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
Купить трафикКупить трафик
star Избранное: Tag Tag Tag Tag Tag
Купить трафикКупить трафик
Croatia

Što s 40% liječnika koji žele raditi prekovremeno

Ilustracija
Ilustracija
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Pogledajte galeriju 1/3

Premijer Plenković uskoro će imati još jedan razgovor na temu dostojanstva struke javnih djelatnika, ovaj put liječnika. Iako je prosvjed prosvjetara obilježen upravo dostojanstvom kao glavnom porukom, tu su riječ još mjesecima unatrag u eter pustili nezadovoljni liječnici. Naglasak je da se zahtjevi i akcije prema Vladi ne adresiraju isključivo iz materijalnih razloga, no ipak se na kraju u oba slučaja pregovara o ovim ili onim materijalnim uvjetima rada.

Krešimir Luetić
Krešimir Luetić
Zdravstvo Liječnici počinju prikupljati potpise za povlačenje suglasnosti za rad više od 48 sati tjedno

Upozoravajući apeli liječnika na njihov položaj traju dugo, posljednji put najglasnije su se mogli čuti ljetos za pregovaranja o produžetku kolektivnog ugovora iz kojeg su izuzeti. Borba za pravo sindikalnog pregovaranja ponovno započinje ove nedjelje. Naime, pod sloganom “Hoću raditi zakonito” na nedavnoj kolektivnoj press-konferenciji sindikata i komore poručili su da 1. prosinca kreću u prikupljanje potpisa liječnika spremnih da povuku svoju suglasnost za prekovremeni rad. U praksi bi to značilo da će odraditi svojih 48 zakonskih sati tjedno i onda otići kući dok će bolnice zjapiti prazne.

U prilog ovakvom potezu podastrt je i rezultat ankete koju je među liječnicima provela HLK, prema kojoj je svoju suglasnost, kako stoji, sigurno ili vjerojatno spremno povući njih 60 posto. No što je s ostalih 40 posto liječnika? To se mora zapitati i sama liječnička administracija. Nezgrapan početak na samu nedjelju kada su u bolnicama ionako samo dežurne ekipe sigurno nije neki start akcije za koju je najavljeno da će trajati dva mjeseca.

Ilustracija
Ilustracija
'Zadnji trenutak za promjene' HUBOL: Hrvatski liječnici danas imaju samo dva izbora

Kad se sve zbroji, potez je to koji neće vladajuće paralizirati od brige, ali u slučaju liječnika Vladi je bolje spriječiti nego liječiti. Treba biti pošten i reći da prekovremeni rad postoji u svakom zdravstvenom sustavu, prekovremeni sati se plaćaju; neki ih doista i odrade, a neki i ne. Cijela priča s ovom akcijom ima jedan stari cilj i poruku: pravo na pregovaranje. U tome imaju podršku resornog ministra koji je stoput ponovio da liječnici moraju moći sami sebe zastupati u dogovaranju svojih uvjeta rada što im je zakonskim izmjenama ukinula SDP-ova Vlada.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Темы
ICO