Croatia

Sutra počinju ljetna sniženja, a trgovci zbog lockdowna pred stečajem: ‘Potrošnja je u grču jer su građanima smanjene plaće’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Iako prema Pravilniku ljetna sni탑enja po훾inju od sutra, prvoga srpnja, ove su godine po훾ela ranije zbog koronavirusa i kod ve훶ine brendova traju ve훶 10 dana, doznajemo iz HUP-ove Koordinacije trgova훾kih centara i neprehrambene industrije, odnosno Udruge developera.

Predsjednik udruge Denis 훻upi훶 isti훾e da sni탑enja traju ve훶 pet tjedana, odnosno otkako je zavr큄io lockdown, a sada se samo formalno najavljuju sni탑enja kako bi se zadovoljila birokratska forma. No, ve훶ina trgovaca u ljetna sni탑enja, ka탑e, ulazi s minusima.

“Razlika u nabavnoj i prodajnoj cijeni robe kod trgovaca pala je za 훾ak 50 posto, nekima i vi큄e od toga, dok su istodobno pla훶e, re탑ije, zakup prostora i marketing ostali fiksni 큄to 훶e velikoj ve훶ini trgovaca stvarati probleme u likvidnosti jer im banke ne훶e dati akreditive, a robu za prodaju u studenom i prosincu, koju sad moraju nabavljati, ne훶e imati odakle platiti”, poja큄njava 훻upi훶 dodav큄i da 훶e odre휃eni dio trgovaca zbog toga biti pred ste훾ajem.

Me휃unarodni brendovi, navodi, dobit 훶e subvencije od svojih domicilnih tr탑i큄ta, odnosno dr탑ava, no doma훶i zastupnici stranih marki na훶i 훶e se u problemima. Dodatan problem trgovcima odje훶e stvara i slab oporavak potro큄nje nakon ponovnog otvaranja ekonomije.

“Nakon kratkotrajnog blagog oporavka potro큄nja je opet u gr훾u, velikom broju ljudi je zbog zatvaranja ekonomije i pandemije smanjen osobni dohodak, odnosno smanjena je kupovna mo훶 srednjeg sloja i trgovci 훶e to osjetiti”, isti훾e 훻upi훶.

Stoga velike navale na sezonska sni탑enja ne o훾ekuje, osim na dje훾ji asortiman krajem kolovoza i po훾etkom rujna zbog po훾etka 큄kolske godine.

S druge strane u Hrvatskoj gospodarskoj komori o훾ekuju rast prometa u trgovini tijekom sni탑enja i do 30 posto.

U travnju prekinut rast kredita stanovni큄tvu: O훾ekuje se daljnji pad potra탑nje za kreditima zbog naru큄enog optimizma

“Neki od njih spustili su cijene i do 40 posto u okviru predsezonskih sni탑enja, prije redovnog zakonskog ljetnog sni탑enja koje po훾inje 1. srpnja”, ka탑e direktorica Sektora za trgovinu HGK Tomislava Ravli훶.

Zbog zaklju훾avanja ekonomije uslijed epidemije ve훶ina je trgovaca neprehrambenom robom, posebno tekstilom, poslovanje usmjerilo na internet, a prema podacima HGK on-line trgovina odje훶om mjese훾no je porasla za 10 do 15 posto.

Ina훾e, sezonska sni탑enja zadnjih godina se kre훶u u rasponu od 20 do 50 posto, a smiju trajati najdu탑e najdu탑e 60 dana. Zimska sni탑enja po훾inju 27. prosinca.

Komentari odra탑avaju stavove njihovih autora, ali ne nu탑no i stavove portala Dnevno.hr. Molimo 훾itatelje za razumijevanje te suzdr탑avanje od vrije휃anja, psovanja i vulgarnog izra탑avanja. Portal Dnevno.hr zadr탑ava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog obja큄njenja.

Football news:

Zidane on bale: People try to invent our conflict, but they will not achieve anything. We are United
The transfer window in England will be open from July 27 to October 5
De Jong entered Barca's bid for the match with Osasuna. He missed a month due to an injury
Kyle Walker: Foden is the best young footballer I've ever seen. And I played with Kane
Alfonso Davies is the fastest player in 2020. Ronaldo is in the top 6 (Globe Soccer Awards)
Michel Platini: When Ronaldo finishes his career, we will miss him
Suarez on Messi: if Leo is happy at Barca, then you need to stay. If he wants a change, he'll know what to do