Croatia

Talijanskim sucima dvoboj Engleske i Hrvatske

UEFA je odredila službene osobe za susret 1. kola skupine D Europskog prvenstva u kojem Engleska u nedjelju s početkom u 15 sati na Wembleyju dočekuje Hrvatsku. Utakmicu će suditi Daniele Orsato iz Italije kojem će asistirati sunarodnjaci Alessandro Giallatini i Fabiano Preti dok će četvrti sudac biti Björn Kuipers iz Nizozemske. Iz iste zemlje dolazi i rezervni sudac Sander van Roekel.

U video sobi će biti VAR sudac Massimiliano Irrati iz Italije te AVAR suci João Pinheiro iz Portugala te Paolo Valeri i Filippo Meli iz Italije. Zadaću kontrolora suđenja dobio je Francesco Bianchi iz Švicarske, a posao delegata će obavljati Grk Myrsini Psarropoulou.

45-godišnji Orsato je suditi počeo 1992. godine, a od 2006. je djelitelj pravde na utakmicama Serie A. FIFA znak je dobio 2010. godine, a dosadašnji vrhunac karijere mu je bio 2020. godine kada je sudio finale Lige prvaka između Bayerna i PSG-a.

Vatrenima je sudio samo jednom i to u listopadu 2019. godine kada su u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo na Poljudu bili bolji od Mađarske rezultatom 3:0. Kad su u pitanju hrvatski klubovi dobro ga pamti Dinamo kojem je sudio u tri navrata. Posljednji je bio 2019. godine kada su Plavi u kvalifikacijama Lige prvaka u Zagrebu svladali Rosenborg s 2:0. a još je bio glavni sudac u dvoboju s rumunjskim Petrolulom 2014. godine koji je završio pobjedom Dinama 1:3 te u 0:2 porazu od Porta u grupnoj fazi Europske lige 2012. godine.

Hrvatskoj javnosti je poznat i kao VAR sudac s finala Svjetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine te je na njegovu intervenciju Nestor Pitana dosudio kazneni udarac za Francusku pri rezultatu 1:1, a nakon što je lopta u šesnaestercu u ruku pogodila Ivana Perišića.

Football news:

Smertin recalls Euro 2004: he almost fought in the joints, defended against the young Cristiano and understood the excitement of the Bridge
Gareth Southgate: We shouldn't be football snobs. In matches with top teams, diversity is important
Leonid Slutsky: I am still sure that the Finnish national team is the outsider of our group. They were very lucky against Denmark
I'm not a racist! Arnautovic apologized for insulting the players of the national team of North Macedonia
Gary Lineker: Mbappe is a world-class star, he will replace Ronaldo, but not Messi. Leo does things that others are not capable of
The Spanish fan has been going to the matches of the national team since 1979. He came to the Euro with the famous drum (he could have lost it during the lockdown)
Ronaldo removed the sponsored Coca-Cola at a press conference. Cristiano is strongly against sugar - does not even advertise it