logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Croatia

U BiH JE KRIZA POSTALA JEDINA KONSTANTA, A NAJNOVIJU JE OPET IZAZVAO DODIK Opet je zajahao na prijetnjama o raspadu države

Stanje krize postala je konstanta funkcioniranja Bosne i Hercegovine. Kriza na krizu. Najnoviju je, ponovno, izazvao Milorad Dodik, jedan od najbizarnijih šefova neke države koju silom želi razbiti i ne priznaje, ali uz sufliranje Dragana Čovića, lidera tamošnjih Hrvata.

Naime, Milorad Dodik odbacio je odluku Ustavnog suda BiH, kojom se poljoprivredno zemljište proglašava vlasništvom i imovinom države BiH, a ne entiteta Republika Srpska. Milorad Dodik je odmah zajahao na prijetnjama o raspadu BiH i pokretanju procesa izlaska RS iz BiH, ali istodobno traži neke ključne promjene kako bi, po njemu, BiH mogla funkcionirati, uvlačeći pritom u priču i Hrvate BiH.

Tako se Milorad Dodik zabrinuo za Hrvate te podržava izmjene izbornog Zakona, tražeći da Hrvati samo biraju svog člana Predsjedništva, a za uzvrat Dragan Čović stao je iza Dodikova prijedloga da se iz Ustavnog suda “isključe” tri strana suca.

Naime, podsjetimo da su za Zakon o zemljištu glasovala dvojica bošnjačkih sudaca te sve troje stranaca - Talijan, Moldavac i Makedonka - (suci stranci ne mogu biti iz Srbije i Hrvatske) dok su srpski i hrvatski suci glasovali protiv. Doduše, ustroj Ustavnog suda BiH određen je sporazumom iz Daytona, a iza njihove odluke stali su i Visoki međunarodni predstavnik u BiH te EU i SAD.

No, Milorad Dodik je čak zaprijetio da će povući dvojicu srpskih sudaca iz Ustavnog suda ne zadovolji li se njegovom zahtjevu. No, s druge strane, sve ovo se radi i zbog blokade euroatlantskih integracija BiH, koje su joj sve dalje.

Demokratski front Željka Komšića optužio je HDZ BiH da Rusija računa na HDZ BiH u borbi protiv priključenja BiH NATO-u, a i iz Hrvatske stranke BiH napali su Dragana Čovića da se “nakon povratka iz Moskve” priključio Dodikovoj blokadi BiH. Očito da je sadašnja kriza u BiH dobrim dijelom izazvana upravo zbog toga.

No, u subotu, 15. veljače, u Beogradu će se održati i sastanak srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića sa Srbima iz regije (zasad su najavljeni Dodik i predstavnici Srba iz Crne Gore), posvećen novonastaloj krizi u BiH, ali i napetostima u Crnoj Gori. Lider

Bošnjaka Bakir Izetbegović napao je Dodika optužujući da za “puzajući državni udar”, ali i poručio Draganu Čoviću da stajanjem uz Dodika, u sadašnjoj krizi, neće ostvariti izmjene izbornog zakona kakve očekuje. Bakir Izetbegović pozvao je Čovića da izabere jedan od dva moguća puta, odnosno da se prikloni “probosanskim snagama” jer u protivnom pogoduje razbijačima BiH.

Čoviću tako obje strane šalju poruke, a on je zasad više uz Dodika, ali je najavio i skori sastanaka s Bakirom Izetbegovićem i Fahrudinom Radončićem.

Themes
ICO