Croatia

U Tvrđavi sv. Mihovila pronašli kapetanovu kuću iz srednjeg vijeka

U kompleksu Tvrđave sv. Mihovila na otoku Ugljanu arheolozi su pronašli ostatke kapetanove kuće građene oko 1400. godine.

U kompleksu Tvrđave sv. Mihovila na otoku Ugljanu arheolozi su pronašli ostatke kapetanove kuće građene oko 1400. godine. Osim crkve i samostana sv. Mihovila, unutar kompleksa postojale su građevine namijenjene vojnoj posadi, a tragove prve kuće kapetana uz južni zid kaštela, nasuprot glavnom ulazu, već je prije uočio zadarski povjesničar umjetnosti Ivo Petricioli.

Alfred Freddy Krupa Vratili su se neki arhaični stavovi, prevladava neokonzervativizam, a gluma, laž i prijetvornost su svuda

– Otkrili smo kapetanovu kuću uz južni zid koja se sastojala od dvije prostorije, a u nju su ukopani grudobrani iz Drugog svjetskog rata – potvrdio je u voditelj istraživanja, arheolog Damir Martinov, dodajući kako se po svemu sudeći radilo o prizemnici visine oko 3,5 metara do strehe krova. U nastavku se nalazila druga kuća položena uz južni zid. Tu su se vjerojatno nalazile nastambe za posadu koje se spominju u ugovoru o gradnji iz 1400. godine.

– Cilj nam je dovesti cijeli kompleks na srednjovjekovnu razinu, a uz to pronalazimo i metke, ostatke konzervi te sitne metalne predmete koji datiraju iz Drugog svjetskog rata – kaže arheologinja Sanja Gospodinović.

kultno gradsko okupljalište Galerija Greta zatvara vrata: Potres je učinio svoje, ali ovo nije zbogom, već nova prilika

Dok traju radovi zabranjen je ulazak posjetiteljima, a kasnije će se nalazište zaštititi, zatvorit će se postojeći ulaz u tvrđavu i otvoriti glavna, originalna vrata u kaštel, koja su sada zazidana. S lanjskim i ovogodišnjim radovima, arheološki će biti istraženo oko 200 četvornih metara, a ukupno se, prema nalogu konzervatora, mora istražiti oko 700 kvadrata unutar tvrđave.

Ugljanska utvrda sagrađena je na brdu iznad Preka, oko samostana i crkve sv. Mihovila iz 1203., nakon što su godinu prije križari i Mlečani opustošili Zadar. U sedam stoljeća dugoj povijesti nekoliko je puta razarana i obnavljana. Prošle godine iz kaštela na susjedno brdo premješten je veliki antenski stup, što je označilo početak današnje obnove.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Football news:

Valery Karpin: Rostov, having scored a goal, got hooked psychologically, stopped pressing. In the End, there were no forces
Glebov received a red card for a foul on a Maccabi player in midfield. Var on match no
Aaron Ramsay: Under Pirlo, Juve players have more fun
Aubameyang on the decision to stay at Arsenal: Arteta is a key factor. He said: You can create a legacy here
You will get high from Rostov's goal as from your favorite song. Shomurodov from the fly in touch closed a crazy pass Normann 40 meters
Valery Karpin: Maccabi is a playing, pressing team. It is very dangerous to let her do everything
Barcelona will make one last attempt to sign Lautaro