Croatia

UŽIVO: U Hrvatskoj imamo 86 novooboljelih, ukupno smo prešli 4 tisuće

Nacionalni stožer civilne zaštite na konferenciji za novinare objavit će najnovije podatke o koronavirusu u Hrvatskoj.

U srijedu je objavljenoo da je u Hrvatskoj zabilježeno 92 novooboljelih od koronavirusa, što je ukupno 3953. Opravilo se 2629 osoba, dok je preminulo njih 120. Zaražena su i 82 zdravstvena djelatnika.

Od jučer je na snazi odluka o obaveznom nošenju maski u poštama, bankama te kod frizera i pedikera. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak pojasnio je da je već ranije donesena obaveza nošenja maski u trgovinama i ugostiteljstvu, a sad se to proširilo i na pošte i banke i sve uslužne djelatnosti gdje se ostvaruje bliski kontakt, poput frizera ili pedikera.

Tijek konferencije:

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da je u posljednja 24 sata zabilježeno je 83 novooboljelih od koronavirusa, ukupno je to 4039.

Testirano je ukupno 99414 osoba, a u posljednjih 24 sata 1690. Postotak pozitivnih je 4,06 posto.

Imamo 1190 aktivnih slučajeva. Hospitalizirano je 136 osoba, a na respiratoru je njih šest.

Nije bilo preminulih osoba u posljednja 24 sata, pa je ukupan broj preminulih i dalje 120.

“Zadnjih 20-ak dana dolazi do pogoršanja situacije. Svaki dan razmatramo selektivne mjere. Najkraći put do suzbijanja epidemije je pridržavanje tih mjera. Hrvatska je i u ranijim trenucima pokazala zrelost, neka tako bude i ubuduće”, kazao je ministar Beroš.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak objasnio je razliku u brojevima novih slučajeva. “Mi od početka epidemije izvještavamo o broju novih slučajeva na temelju plaftorme koju je napravio HZZO. Županije tamo upisuju rezultate odmah nakon obrade. Nama se dogodilo od četvrtka prošlog, da platforma u kojoj upisuju labovi u Istri je tehnički zakazala. Mi smo to uočili u nedjelju i počeli to ispravljati. Podaci o dnevno oboljelima od ponedjeljka do danas su ispravni i točni”, objasnio je Capak.

“Te 34 osobe koje su u ta tri dana oboljele u Istri ćemo dodati ukupnim podacima. Ista stvar nam se dogodila s Primorsko-goranskoj. Oni danas imaju nula, ali tri dana nisu mogli upisivati kada su imali 13 slučajeva. Jučer su imali 4 i prekjučer 9, mi smo to upisali kao 13 novooboljelih danas”, dodao je Capak.

Ministar Beroš govorio je o isporuci lijekova bolnicama. “Mi kao odgovorni ljudi želimo razgovarati s Veledrogerijama, danas je bio prvi sastanak, bit će sastanak u ponedjeljak i u srijedu. “Pacijenti ne moraju biti zabrinuti, mi ćemo napraviti sve da se dugovi riješe”, dodao je.

Veledrogerije traže milijardu kuna. “Razgovarat ćemo, traženje je jedno, mogućnosti drugo”, kaže Beroš.

“Dugovi ne rastu samo zadnjih 6 mjeseci, već kontinuirano neko vrijeme. Epidemija je pridonijela disbalansu. Bolnički sustav funkcionira, radimo po epidemiološkim okvirima. Virus je među nama. Mnoge ustanove su uložile dodatan napor i smanjuju liste čekanja i tako ćemo i nastabviti”, rekao je Beroš i zaključio da nas čeka ozbiljna reforma zdravstvenog sustava.

O domovima za starije govorio je Capak. “Nema zdravlja bez psihičkog zdravlja, važno je da ih njihove obitelji posjete. Neki domovi imaju mogućnosti da se to organizira, da štićenici provedu vrijeme vani”, rekao je.

Davor Božinović otkrio je kako je u ovom trenutku koronavirusom zaražen 21 policijski službenik. “Najviše ih je u Zagrebu, Dubrovniku, Karlovcu i Istri”, rekao je Božinović. 115 policajaca je u samoizolaciji, a namještenika osam. Božinović dodaje da svi imaju dovoljno opreme. “Glavni ravnatelj šalje upute policijskim upravama o pridržavanju svih mjera, poslao je jednu i jučer. Bilo je slučajeva da su se policajci inficirali na svadbama i rođendanima”, dodao je.

Komentiraj

Football news:

Kapustka moved to Legia. The midfielder played 3 games for Leicester in 4 years and went on loan
Iker Casillas: Leaving Real Madrid was painful, but this is my home. Perez said: You should be here
Upamecano about PSG: This is the biggest club in France. We will give our all and try to win
Dembele was allowed to participate in the match with Bayern. He hasn't played since November
Porto signed Portuguese goalkeeper Ramos
Ferdinand on the Golden ball: If I were Levandovsky, I would create a petition. It's cruel
Bernardo Silva on the Champions League: Liverpool are out, Real Madrid are out, but it won't make our path any easier. Everything can happen