Croatia

Uzorni krčki model zbrinjavanja otpada odolijeva i epidemiji

KRK  Baš poput pripadnika različitih interventnih službi koji i u ovako zahtjevnim okolnostima savjesno i predano nastavljaju obavljati svoje radne zadaće, u red onih koji ne mogu niti smiju zaustaviti svoje redovite radne aktivnosti uključeni su i komunalci.

Tako i brojni djelatnici otočnog KD-a »Ponikve eko otok Krk« i u vrijeme posvuda provedenih zabrana i ograničenja kretanja nastoje činiti što i koliko mogu da se održe dostignuti standardi u svim onim uslugama i poslovima kojima se ta komunalna tvrtka bavi.

Kako saznajemo od Ivana Jurešića, pomoćnika direktora otočne tvrtke zadužene za poslove zbrinjavanja otpada, u KD-u Ponikve eko otok Krk striktno se i dosljedno provode sve mjere koje je u ovoj izvanrednoj situaciji propisao Nacionalni stožer Civilne zaštite RH.

Reciklažna dvorišta otvorena

– Djelatnicima koji i nadalje moraju obavljati njihove redovite radne zadaće su osigurani svi uvjeti za poštovanje propisanih zaštitnih mjera. Dio djelatnika nalazi se u pripravnosti te je stoga i broj naših vozila koja rade na prikupljanju otpada smanjen, objašnjava Jurešić. Otpad se unatoč svemu tome i nadalje odvozi redovno, u skladu s dosad važećim kalendarom odvoza, ali su usluge odvoza glomaznog otpada i zelenila s privatnih adresa smanjene na najmanju moguću mjeru, jer je u ovakvim okolnostima to bio onaj segment posla za kojeg je ocijenjeno da ga je najlakše i najbezbolnije reducirati. Reciklažna dvorišta koja i dalje djeluju u svakoj od naših lokalnih jedinica otvorena su za sve korisnike, uz obvezu poštovanja propisanih mjera. Stoga apeliramo na korisnike da poštuju propisane zaštitne odredbe i mjere, smanje na minimum svoje aktivnosti kojima se potiče nastajanje otpada te da kod odlaganja sav otpad ubacaju u kontejnere, odnosno da glomazni otpad ne odlažu na javnoj površini, napominje Jurešić.

Dodatne mjere zaštite

Za veće količine otpada, za sve one koji se zbog nekog razloga ipak ne mogu strpiti s njegovim odlaganjem, odnosno zbrinjavanjem, na raspolaganju je i nadalje najbliže reciklažno dvorište, ustvrdio je naš sugovornik podsjetivši otočnu javnost da su od 23. ožujka, u skladu s novim mjerama Nacionalnog stožera, uvedene i dodatne mjere zaštite i prevencije širenja zaraze koronavirusom u otočnoj komunalnoj tvrtki.

Tako se i u upravnom sjedištu krčkih Ponikava (na adresi Vršanska 14, Krk) do daljnjega ne radi izravno sa strankama, a ne radi niti blagajna. Na reciklažnim se pak dvorištima stranke primaju svakog radnog dana od 8 do 13 sati, uz provođenje pojačanih higijensko-sanitarnih mjera, odnosno ograničavanje broja osoba kojima se istovremeno dopušta ulaz, nastavlja Jurešić napominjući da takav radni režim podrazumijeva primanje jedne po jedne stranke. Obvezno je, naravno, i strogo poštovanje socijalnog distanciranja – držanje minimalno dva metra udaljenosti među osobama u zatvorenom prostoru, odnosno jednog metra na otvorenome, završio je.