Croatia

Većina parlamenata zemalja EU uvela je restrikcije rada

U vrijeme pandemije koronavirusa velika većina zemalja članica Europske unije uvela je restrikcije rada svojih parlamenata. Nakon što je zgrada Sabora oštećena tijekom potresa u Zagrebu zastupnici su s radom nastavili u zgradi Ine u Šubićevoj ulici i moraju pridržavati strogih protuepidemijskih mjera. Osim dvorane za plenarne sjednice mogu koristiti samo predvorje. Dok čekaju na raspravu mogu se okrijepiti vodom i kavom iz automata. U dvorani tijekom rasprave može biti po najviše dva predstavnika svakog od 15 zastupničkih klubova odnosno njih najviše 30. Strogo se moraju pridržavati propisane udaljenosti, a saborska govornica se dezinficira nakon svakog govornika. U danu se mogu raspraviti najviše dvije točke dnevnog reda, a odbori održavaju elektroničke sjednice. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković zatražio je izvješće o radu parlamenata u zemljama Unije iz kojeg je vidljivo da je većina parlamenata Unije pod određenim vrstama restrikcija, a Sabor je negdje u sredini. 

Ovo je izvješće koje je predsjednik Sabora dobio na stol. 

Austrija: Rade oba doma, ali se ne održava aktualni sat te se odgađaju oni zakonski prijedlozi koji imaju podršku plenuma u dogovoru s klubovima.

Belgija: 26. ožujka prenijeli dio ovlasti federalnog parlamenta na prijelaznu vladu.

Bugarska: 26. ožujka suspendirali rad parlamenta osim za izvanredna i hitna zasjedanja prema potrebama Vlade i zakonima vezanim za situaciju s korona virusom. Aktualni sat odnosno pitanja Vladi moguća samo pisanim putem.

Cipar: Parlament zasjeda s dnevnim redom vezanim uz situaciju s korona virusom, predsjedništvo i odbori održavaju video i telekonferencije.

Češka: Prestali s radom, sastali se izvanredno 23. ožujka zbog glasovanja o šest vladinih zakona, sljedeća sjednica 14. Travnja.

Danska: Nastavili s radom pod strogim uvjetima, posebno za glasovanje. Zastupnici čekaju u redu udaljeni po 2 metra i ulaze 10 po 10 u dvoranu. Vladi moguća samo pisana pitanja, odbori se sastaju elektronički.

Estonija: Do 1. svibnja rade po novom režimu, zasjedaju od ponedjeljka do srijede, a odbori samo ponedjeljkom i samo kada je nužno, po mogućnosti videokonferencije.

Finska: Zastupnicima omogućeno raspravljanje, ali ne i glasovanje, elektroničkim putem na daljinu, računa se kao sudjelovanje na sjednici.

Francuska: Reducirani rad uz stroge mjere samo za hitne zakone vezane za situaciju s korona virusom. Njihova “aktualna prijepodneva” moguća nazočnost samo predsjedavajućeg i predsjednika Klubova.

Grčka: Nastavili s radom sa smanjenim brojem zastupnika po dogovoru predsjedništva parlamenta, glasuje se postepeno, jedni za drugima.

Irska: Još traju konzultacije za sastav nove vlade tako da nema zasjedanja donjeg doma parlamenta.

Italija: Oba doma zasjedaju samo srijedom poslijepodne i raspravljaju samo o dekretima vlade vezanim za situaciju s krizom.

Latvija: Nakon zaraze prvog zastupnika korona virusom, svi ostali zastupnici koji su bili u direktnom kontaktu s oboljelim (bliže od 2 metra i duže od 15 minuta) pozvani na 14-dnevnu samoizolaciju.

Litva: Na plenarnoj sjednici odlučit će o daljnjem načinu rada parlamenta.

Luksemburg: Odbori se održavaju putem videokonferencija, plenarna sjednica samo s nužnim točkama dnevnog reda.

Mađarska: Parlament više neće zasjedati kako bi potvrdio Vladine odluke, odobrili Orbanu da vlada s izvršnim uredbama.

Malta:  Nastavili s radom plenarna sjednica i odbori bez mogućnosti nazočnosti gostiju.

Nizozemska:  Daljnja zasjedanja bit će samo u vezi Covida-19. Rade i parlamentarni odbori, ali isključivo vezani na temu krize. Pitanja Vladi moguća samo pisanim/elektroničkim putem.

Njemačka: Rade pod posebnim, ograničenim režimom rada.

Poljska: U petak 27. ožujka prvi put održana sjednica na način da su se zastupnici razdvojili po prostorijama i sobama, a glasovanje je održano putem službenih tableta. Glasovati su mogli i zastupnici koji su ostali kod kuće.

Portugal: Na plenarnom zasjedanju može biti samo petina zastupnika (radni kvorum) ili polovica plus jedan od zastupnika u funkciji (kvorum za glasovanje). Odbori se mogu sastati samo ako je to zaista potrebno.

Rumunjska: Njihov parlament je 19. ožujka elektroničkim putem bez nazočnosti u parlamentu, izuzev predsjednika donjeg i gornjeg doma, izglasao izvanredno stanje u državi na 30 dana. Bila je to prva online sjednica u povijesti parlamenta. Vladine gospodarske mjere također će biti raspravljene online.

Slovačka: Nedavno izabran novi saziv parlamenta za sada se održava samo posebne sjednice, kada iz Vlade dođe zakonski prijedlog, koji je u ovom trenutku vezan uz mjere vezane uz koronavirus. Još nije izrađen plan rada parlamenta i nije sazvana niti jedna redovna sjednica.

Slovenija: Parlament obavlja samo najnužnije poslove kako bi mogao u što kraćem roku omogućiti usvajanje interventnih zakonskih prijedloga vlade za obuzdavanje epidemije koronavirusa. Plan je vratiti se redovitim sjednicama u svibnju.

Španjolska: Od 30. ožujka do 21. travnja nema zakazanih plenarnih sjednica. Prilikom posljednjeg glasovanja o produljenju izvanrednog stanja na sjednici 26. ožujka, u dvorani Kongresa bila su 44 zastupnika, ostali glasovali elektroničkim putem iz svojih domova.

Švedska: Parlament je nastavio s radom po strožim mjerama. Na sjednici može sudjelovati samo do 55 zastupnika i obustavljena njihova varijanta “aktualnog prijepodneva”.

Football news:

Giroud on the decision to extend his contract with Chelsea: I returned Lampard's trust
Guardiola's brother: Pep dreams of working with the national team one day, but not in the near future
Southampton have extended their contract with coach Hasenhuttle until 2024
Moratti on Lautaro at Inter: you Can't keep someone who wants to leave
I almost got kicked out of the Institute of physical education for Pasternak's poems, I slept on the floor at Dmitrieva's, I filmed the USSR-USA final. Tells Yuri Rost
Chelsea offers to introduce 9 substitutions in the Premier League
FIFA on punishing players for gestures in memory of George Floyd: it is Necessary to use common sense and take into account the context