Croatia

(VIDEO) Chryslerov Hemi motor pokazao zube već u prvom trkaćem nastupu

Jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih motora u povijesti autoindustrije, Chryslerov Hemi druge generacije, nastao je kako bi 1964. osvojio utrku Daytona 500.

Malo je tko mogao naslutiti kako 훶e u cestovnim i trka훶im modelima taj motor do ranih sedamdesetih ostati najuzbudljivije 큄to je Detroit mogao ponuditi. Razvoj je po훾eo kasno i prvi je motor ugra휃en u neki trka훶i automobil svega nekoliko tjedana prije utrke.

Znalo se da su blokovi motora podlo탑ni pucanju, pa su voza훾i (svi su nastupali automobilima korporacijskih marki Plymouth i Dodge) zamoljeni da ne idu punom snagom na treninzima.

Uistinu, ondje su bili podjednako brzi kao i konkurentski Fordovi, 큄to ih je mo탑da po큄tedjelo tu탑bi i prigovora ipak je u tom trenutku, pa i sve do 1966., to bio motor koji uop훶e nije nu휃en u cestovnim automobilima. A onda je do큄ao petak 21. velja훾e 1964., voza훾i su dobili zeleno svjetlo da stisnu, i po훾ela je povijest.

Paul Goldsmith osvojio je pole position s novim rekordom kruga, a Fordova nije bilo nigdje ni blizu. Potom su odr탑ane dvije kra훶e utrke od 40 krugova. Voza훾i Plymoutha i Dodgea vodili su u svakom od njih. Prvu je utrku osvojio Junior Johnson, a u drugoj je Richard Petty preuzeo stvari u svoje ruke i vodio 39 i pol krugova.

Pola kruga prije kraja ostao je bez goriva i otkotrljao se do cilja, u kojem su ga sustigli Jimmy Pardue i Bobby Isaac, paralelno pre큄av큄i crtu. Nakon tri sata analize snimaka Isaac je progla큄en pobjednikom, no Petty je uzvratio dva dana kasnije pobjedom na glavnoj utrci. Cilj je ostvaren, Daytona 500 osvojena.

Nakon nastavka dominacije Hemi je privremeno zabranjen, pa ponovo dopu큄ten, a kada je 1966. napokon po훾ela ugradnja u cestovne modele vi큄e nije bilo dvojbi, po훾ela je era koja 훶e kulminirati dominacijom nevjerojatnih modela Dodge Charger Daytona i Plymouth Superbird.

Komentari odra탑avaju stavove njihovih autora, ali ne nu탑no i stavove portala Dnevno.hr. Molimo 훾itatelje za razumijevanje te suzdr탑avanje od vrije휃anja, psovanja i vulgarnog izra탑avanja. Portal Dnevno.hr zadr탑ava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog obja큄njenja.