logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Croatia

VRHOVNI SUD POTVRDIO KAZNU Švercer migranata čiji je kombi zbog divlje vožnje propucala policija dobio 8 godina zatvora. Tada je ranjeno dvoje djece

Vrhovni sud RH potvrdio je kaznu od osam godina zatvora Nebojši Marinkoviću, nezaposlenom trgovcu iz Niša, koji je prošle godine u svibnju švercajući migrante probio policijsku blokadu kod Donjeg Srba pa je policija otvorila vatru na njegovo vozilo i ranila 12-godišnjeg djevojčicu i dječaka koji su bili u kombiju.

Bio je to prvi slučaj u kojem su tijekom intervencije hrvatskih policajaca ozlijeđeni migranti.

Marinković je, podsjetimo, tada kombijem u kojem je ilegalno prevozio 30 Iračana i Afganistanaca, među kojima je bilo djece, probio policijsku blokadu, a onda, u kiši metaka, oko 150 metara dalje zaustavio vozilo i pobjegao u šumu. Dva dana kasnije je uhićen i otad je iza rešetaka.

Marinković je u svibnju ove godine na Županijskom sudu u Karlovcu osuđen nepravomoćno na osam godina zatvora. Kako je danas priopćeno s Vrhovnog suda, postala je pravomoćna presuda kojom je optuženik proglašen krivim za dva kaznena djela; prisilu prema službenoj osobi i protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u RH, drugoj državi članici EU ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

Prema pravomoćnoj presudi, migranti koje je prevozio Marinković su mimo granične kontrole prešli državnu granicu BiH u Republiku Hrvatsku. On ih je potom smjestio u teretni dio kombi vozila Ford Tranzit, a kako u tom dijelu vozila nema sjedala, prozora ni ventilacije time je doveden u opasnost njihov život.

"Tijekom vožnje optuženik je pokušao izbjeći policijsko zaustavljanje, prošao je policijsku blokadu na cesti i kretao se u smjeru policijske službenice. Zaustavljen je uporabom vatrenog oružja. Zbog policijske uporabe vatrenog oružja dvoje migranata je zadobilo tjelesne ozljede, a više migranata ozlijeđeno uslijed optuženikove prebrze vožnje. Policijska službenica je izbjegla ozljeđivanje", navodi se u presudi.

Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da će jedinstvena kazna zatvora 8 godina ispuniti svrhu kažnjavanja, priopćeno je. "Ta kazna će i utjecati na svijest građana da je činjenje kaznenih djela pogibeljno te da je kažnjavanje njihovih počinitelja opravdano. Time će se istovremeno pojačati povjerenje građana u pravni poredak koji treba biti utemeljen na vladavini prava. Osim toga, kazna sadrži i dostatnu količinu društvene i moralne osude za zlo koje je optuženik prouzrokovao žrtvama", stoji u pravomoćnoj presudi.

Themes
ICO