Croatia

Zbog korone na festivalu zabranjene lepeze, a izvođači vode dnevnike zdravlja

Ljubitelji klasične glazbe moraju spremiti lepeze i izdržati vrućine na Salzburškom festivalu koji je izradio detaljni plan zaštite od koronavirusa umjesto da je otkazao nastupe zbog epidemije covida-19.

Prošlogodišnji Salzburger Festspiele
Prošlogodišnji Salzburger Festspiele

Foto: EXPA/Pixsell

Ovogodišnji operni, kazališni i koncertni spektakl u rodnom gradu Mozarta doživljava se kao test za druge velike kulturne događaje u Europi.

kultno gradsko okupljalište Galerija Greta zatvara vrata: Potres je učinio svoje, ali ovo nije zbogom, već nova prilika

Zahtjev da se suzdrže od mahanja lepezama na njemačkom i engleskom jeziku dodan je na snimke koje publika čuje na početku svake izvedbe u Salzburgu. Mahanje lepezama "može širiti zarazne aerosole umjesto da ih usiše sustav za klimatizaciju", kazao je izvršni direktor festivala Lukas Crepaz za dpa. Mjera je jedna od zadnjih u nizu mjera opreza kojima se želi osigurati nesmetano odvijanje festivala.

Publici je na raspolaganju samo dvije trećine raspoloživih sjedala kako bi se osiguralo socijalno distanciranje i nema stanki što onemogućava druženje gostiju.

Posjetitelji moraju nositi maske prilikom ulaska i izlaska, a pozvani su i da ih drže na licu tijekom čitave predstave ili koncerta. Svi se umjetnici redovito testiraju na virus i moraju voditi dnevnike o svom zdravlju.

otok ugljan U Tvrđavi sv. Mihovila pronašli kapetanovu kuću iz srednjeg vijeka

Osim na otvaranju festivala proteklog vikenda, kad su neki posrnuli u poštivanju pravila, Crepaz kaže da je ponašanje publike i izvođača "besprijekorno".

Do početka ovogodišnjeg 100. festivala samo je jedan zaposlenik bio pozitivan na virus, a nakon toga nije više zabilježen nijedan.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Football news:

Barcelona's Interest in Isak Increased after Koeman's appointment. Larsson has a high opinion of the player (Mundo Seportivo)
Manuel Pellegrini: When you play against Real Madrid and var, it's too much
PSV and Porto are Interested in Barcelona midfielder PUC. He doesn't want to leave the club
Puyol about Barcelona: If we want to win the championship, we need to perform very well
Schalke sacked Wagner. The team has not won the Bundesliga since January
Iacini on 3:4 with Inter: Even a draw would be an unfair result, given how many chances Fiorentina created
Ramos Pro 3:2 with Betis: the Referee tried his best and didn't do anything intentionally