Croatia

Zbog korone opet proradio engleski mlin iz 1016. godine

Kvasac, sol i brašno. Te tri prehrambene namirnice odmah su planule s polica trgovina kad je počela pandemija koronavirusa. I dok su jedni nestašicu proizvoda vidjeli kao šansu za zaradu, drugi su odlučili zasukati rukave i pomoći svojoj zajednici u nevolji.

Tako je dvoje umjetnika s jugozapada Engleske odlučilo obrisati prašinu s 1000 godina starog mlina te su počeli proizvoditi brašno za svoje susjede.

“Kad je Covid-19 krenuo, sve lokalne trgovine brzo su ostale bez brašna. Mi smo imali zalihe kvalitetno mljevene pšenice te sredstva i vještine potrebne da je sameljemo u brašno pa smo pomislili da bismo mogli pomoći”, rekao je za Washington Post 79-godišnji Pete Loosmore koji je s partnericom Imogen Bittner osposobio stari drveni mlin u mjestu Sturminster Newton u Dorsetu.

 

Loosmore je bivši profesor koji je prije 25 godina odlučio s nekolicinom volontera preuzeti brigu o drvenom mlinu na vodeni pogon, koji datira iz 1016. godine. Vodeni mlin se prvi put spominje u poljoprivrednim zapisima 1086. godine, a obnovljen je sredinom 16. stoljeća. Početkom 20. stoljeća ugrađena je vodna turbina od 25 konjskih snaga koja je zamijenila dva vodena kotača.

Mlin kao muzej

Nakon što se neko vrijeme mlin koristio za mljevenje hrane za kućne ljubimce, 1970. godine je ugašen. Ponovno ga je 1994. godine pokrenuo Loosmore koji je u njega prvi put zakoračio još kao dječak dok je gledao pradjeda kako radi.

Otad se mlin koristi kao muzej koji posjećuju školarci i turisti. Donedavno je radio samo dva dana mjesečno koliko je bilo potrebno da se samelje brašno koje su posjetitelji dobivali kao suvenir.

No, od početka travnja vodeni mlin se vratio na staze stare slave. U mjesec dana sada proizvede više od tonu brašna, koliko je donedavno stvarao u godinu dana.

 

Melju za susjede

Loosmore i Bittner sretni su što mogu pomoći svojim susjedima, kojih je otprilike 5000 u malom mjestu.

“Divno je što smo imali mogućnosti oživiti vodeni mlin i vratiti ga u stanje u kojem je bio nekad dok je radio šest dana u tjednu”, rekla je 63-godišnja umjetnica Bittner koja je u mlinarstvu posljednjih godinu i pol.

Vreće brašna od kilogram i pol prodaju trgovcima i pekarima, a sva zarada odlazi u održavanje mlina. Maksimalno mogu proizvesti oko 30 kilograma brašna dnevno. Iako imaju upite za veću proizvodnju i prodaju preko interneta, Bittner kaže da će brašno mljeti samo dok traje kriza i dok time pomažu lokalnoj zajednici.

Mlinarska industrija u Velikoj Britaniji proizvodi otprilike 100.000 tona brašna tjedno, ali je proizvodnja ograničena pakiranjima u manjim vrećama.

Football news:

Maurizio Sarri: One day, Higuain needs to be pampered, the other-nailed to the wall
Captain Huesca's armbands-a textbook on the history and geography of Spain
Barcelona denied organizing attacks on its players in social networks
Rangnick will combine work of the head coach and technical Director in Milan
Veron-Messi: If you want to come to Estudiantes, the ten is yours!
World champion-1970 Tostao: Only a hybrid of Ronaldo and Messi can be compared to Pele
Diego Simeone: real get more penalties because of VAR, because they attack more