Suriname
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

De voorgenomen BTW-verhoging in Suriname, tijd om de waarheid te achterhalen

OPINIE – Op het eerste gezicht lijkt het een positieve wending voor de Surinaamse bevolking: de geplande aanpassing van het btw-tarief op brandstof van 5% naar 10% per 1 oktober is voorlopig van de baan.

Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën & Planning heeft dit bevestigd na gesprekken tussen de vakbonden en de regering onder leiding van president Chan Santokhi. Echter, zoals vaak het geval is in de politiek, lijkt er meer aan de hand te zijn ’then meets the eye’.

De regering van Suriname stelt dat ze “de pijnpunten van de btw-wet wil analyseren en deze met De Nationale Assemblee zal bespreken” voordat de wet daadwerkelijk wordt ingevoerd. Maar waarom heeft de regering deze stap niet eerder aangekondigd? Het lijkt erop dat er hier sprake is van een gebrek aan transparantie en communicatie met de samenleving.

Een punt van zorg is dat deze btw-verhoging een van de eisen was van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) als onderdeel van het leningprogramma voor Suriname.

Het IMF heeft deze week ruim US$ 53 miljoen goedgekeurd voor Suriname als onderdeel van de derde tranche. Dit roept de vraag op of de regering van Suriname, wetende dat de verhoging nodig was om aan de voorwaarden van het IMF te voldoen, nu de vakbonden en de samenleving voor de gek houdt door de aanpassing tijdelijk op te schorten.

Het gebrek aan duidelijkheid en openheid in deze kwestie roept twijfels op over de intenties van de regering. Het lijkt erop dat er politieke belangen spelen die de regering niet openlijk wil bespreken.

Het is belangrijk dat de regering transparantie betracht en duidelijk communiceert met de bevolking over de redenen achter deze beslissing en wat de toekomstige plannen zijn met betrekking tot de btw-verhoging.

Het Surinaamse volk verdient een eerlijke en open behandeling. Het is essentieel dat de regering verantwoording aflegt aan de bevolking en duidelijkheid schept over haar beleidsbeslissingen, met name wanneer deze van invloed zijn op de financiële situatie van de burgers.

Het aanhouden van de btw-wet zonder de juiste uitleg kan het vertrouwen van de bevolking in de overheid ernstig ondermijnen. Het is tijd om de waarheid te achterhalen en een open dialoog aan te gaan met alle belanghebbenden om de beste beslissingen te nemen voor het welzijn van Suriname.

D. Karamat-Ali

DISCLAIMER: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC het eens is met de inhoud