Suriname
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Surinaams Openbaar Ministerie in ‘paniek’ vanwege uitspraken ex-gouverneur Robert van Trikt

OPINIE – In Suriname heeft de zaak van de voormalige gouverneur van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Robert van Trikt, de afgelopen tijd veel stof doen opwaaien.

Van Trikt (foto), die eerder veroordeeld werd tot een celstraf van 8 jaar en een boete van SRD 500.000, heeft in hoger beroep een opmerkelijke stap genomen door de waarheid te delen met de gemeenschap.

Het lijkt erop dat deze stap het Openbaar Ministerie (OM) in paniek heeft gebracht en vragen heeft opgeroepen over de behandeling van beleid en beleidskeuzes binnen het strafrecht.

De zaak van Van Trikt heeft een complexe wending genomen, en het OM heeft recentelijk bij het Hof van Justitie om meer tijd in deze zaak gevraagd.

De zitting, die oorspronkelijk gepland stond voor maandag 23 oktober 2023, is nu uitgesteld naar 4 december aanstaande. Deze vertraging is opmerkelijk en werpt vragen op over de aard van de aanklachten tegen Van Trikt en de motivatie van het OM.

Het bijzondere aan deze zaak is dat het OM eerder beweerde dat beleid en beleidskeuzes van directieleden en Raden van Commissarissen niet onder de noemer van het strafrecht vallen. Dit standpunt werd ingenomen tijdens het onderzoek naar mogelijke malversaties bij de Energie Bedrijven Suriname (EBS). Nu lijkt het OM in de zaak van de CBvS echter een andere koers te varen, wat voor verwarring en onzekerheid zorgt.

Van Trikt, die in hoger beroep ging na zijn veroordeling in 2022, werd schuldig bevonden aan onder meer het ontvreemden van SRD 2,8 miljard. Het OM heeft in januari van dit jaar het Hof van Justitie verzocht om het oordeel van de kantonrechter in eerste aanleg te bevestigen en Van Trikt gevangen te zetten. De verdediging heeft daarentegen gepleit voor vrijspraak van alle aanklachten.

In dezelfde strafzaak was ook Ginmardo Kromosoeto, voormalig directeur van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB), betrokken. Kromosoeto werd veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf, gevangenneming, en een boete van SRD 150.000. Ook hij heeft in hoger beroep verzet aangetekend, en het OM is gevraagd om het vonnis in eerste aanleg te heroverwegen.

Deze ontwikkelingen werpen vragen op over de consistentie en transparantie van het juridische proces in Suriname en roepen op tot een nadere beschouwing van de behandeling van beleid en beleidskeuzes binnen het strafrecht. De uitkomst van de zaken van Van Trikt en Kromosoeto zal ongetwijfeld de aandacht blijven trekken in de komende maanden en de publieke opinie blijven beïnvloeden.

Ben M.D.

DISCLAIMER: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC het eens is met de inhoud