Montenegro
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Nema partijskog zapošljavanja, o cijeni struje do kraja godine

Određene ekstremne situacije mogu da “natjeraju” Elektroprivredu Crne Gore da posegne za nepopularnom mjerom – poskupljenjem struje, a Odbor direktora će se o tome izjasniti do kraja godine, kazao je u intervjuu za Portal RTCG predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović. Ističe i da je povećanje broja zaposlenih u komapniji bilo više nego neophodno. Đukanović poručuje i da u EPCG nema partijskog zapošljavanja, ali da se, kako kaže, dobro zna koji građani su u prethodnom periodu bili nezaposleni. EPCG Željezara Nikšić čeka uplatu od 6,5 miliona eura, a Đukanović poručuje da te uplate neće biti dok ne dobiju mišljenje Agencije za zaštitu konkurencije.

 „Zaposlili smo nove ljude i siguran sam da ćemo u tom duhu i nastaviti budući da smo proširili proizvodni portfolio“ (foto: EPCG)

Đukanović podsjeća da je Elektroprivreda Crne Gore na kraju juna ostvarila dobit od oko 101.500.000 eura, što je kako kaže, najbolji rezultat u istoriji poslovanja.

“Svi preliminarni podaci kao i prognoze do kraja tekuće godine ukazuju na to da će 2023. biti jedna od boljih, ako ne i najbolja godina kada je u pitanju poslovanje EPCG”, naveo Đukanović.

I pored dobrih poslovnih rezultata Đukanović ne može da garantuje da i naredne godine neće biti poskupljenja struje.

Đukanović kaže da se Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore na čijem je čelu, po pitanju povećanja cijena električne energije za građane i privredu odnosio krajnje društveno-odgovorno, uprkos inflaciji.

“Dakle, nijesmo dozvolili da budžeti naših potrošača niti privreda budu dodatno opterećeni tokom kriznih 2021. i 2022. godine. Prethodne godine su pokazale da mnogo faktora utiče na veleprodajna tržišta električne energije i određene ekstremne situacije mogu da “natjeraju” EPCG da posegne za ovom nepopularnom mjerom, ovdje prvenstveno mislim na situaciju u kojoj bi došlo do deficita domaće proizvodnje pa bi u tom slučaju morali da uvozimo električnu energiju po ekstremno visokim cijenama. Odbor direktora će se, po pitanju ove odluke, izjasniti do kraja godine”, naveo je Đukanović.

Nema partijskog zapošljavanja, zna se koji građani su bili nezaposleni

Elektroprivreda Crne Gore je u posljednje dvije godine povećala broj radnika za 30 odsto, a prosječnu platu za skoro 200 eura, pokazuje ranija analiza Ministarstva kapitalnih investicija, koju je objavila Vlada.

Đukanović kaže da je povećanje broja zaposlenih bilo više nego neophodno.

“Po preuzimanju Elektroprivrede Crne Gore suočili smo se sa nedostatkom kompetentnog kadra iz svih oblasti poslovanja. DPS je pritom apsolutno urušio kult rada. Zaposlili smo nove ljude i siguran sam da ćemo u tom duhu i nastaviti budući da smo proširili proizvodni portfolio, čvrsto smo usmjereni ka strategiji razvoja kompanije o čemu najbolje, naravno, govore i rezultati”, ističe Đukanović.

Poručuje i da u kompaniji nema partijskog zapošljvanja.

“Više puta sam isticao da u EPCG, od našeg dolaska, više nema partijskog zapošljavanja. Isto tako, javnost vrlo dobro zna koji građani su u prethodnom periodu bili nezaposleni”, kazao je Đukanović.

Uplata EPCG Željezari Nikšić tek nakon mišljenja Agencije za zaštitu konkurencije

U februaru je sa radom počela kćerka kompanija EPCG Željezara Nikšić, kojoj za početak proizvodnje čelika treba budžet i uplata 6,5 miliona eura od EPCG.

U februaru je sa radom počela EPCG Željezara Nikšić U februaru je sa radom počela EPCG Željezara Nikšić (Foto: gov.me)

Đukanović kaže da za tu uplatu i dalje čekaju mišljenje Agencije za zaštitu konkurencije, koja treba da ocijeni da li je ili nije riječ o državnoj pomoći.

“Iskoristiću i ovu priliku da apelujem na Agenciju da nam dostavi mišljenje, kakvo god bilo. Mi u ovom trenutku, bez navedenog mišljenja, ne možemo dalje da planiramo i donosimo poslovne odluke koje su od značaja za kompaniju”, kazao je Đukanović.

U Solar-Gradnji oko 500 zaposlenih – kompanija ima perspektivu

EPCG je osnovala i EPCG-Solar-Gradnju, a analize Ministarstva kapitalnih investicija govore o tome da je poslovni gubitak tog društva u 2022. bio 2,2 miliona eura.

Đukanović kaže da EPCG-Solar-Gradnja broji približno 500 zaposlenih. To je kompanija koja je, kako ističe, u povoju, dok je samo funkcionisanje zavisno od drugih djelova EPCG grupacije, prvenstveno EPCG i CEDIS-a.

“Na dan 30.06. iskazana je dobit od 100.000 eura što govori da EPCG Solar-Gradnja ima perspektivu. Zakon o javnim nabavkama i problemi administrativno-tehničke prirode na koje Solar-Gradnja ne može da utiče, umnogome su usporavale rad kompanije. Mišljenja sam da se, uzimajući u obzir sve kompanije koje su u državnom vlasništvu, u EPCG-Solar-Gradnji najviše radi”, ističe Đukanović.

 EPCG Solar-Gradnja ima perspektivu EPCG Solar-Gradnja ima perspektivu (foto: EPCG)

A izvršni direktor EPCG Solar gradnje Ranko Vuksanović podnio je nedavno ostavku na tu funkciju. Đukanović kaže da je Vuksanović u EPCG-Solar-Gradnji odradio sjajan posao i dao izuzetan doprinos za kompletan energetski sektor.

“Ranko živi u Podgorici, složenost posla koji je obavljao iziskivao je velika odricanja u svakom smislu i apsolutno razumijem ovu njegovu odluku, funkcija koju sada obavlja nije ništa manje značajna od prethodne ali sa mjestom rada u Podgorici, što mu je olakšica. On je postavio na noge kompaniju koja ima perspektivu i van granica naše zemlje”, navodi Đukanović.

Kaže i da Solar-Gradnja danas ima preko 400 obučenih montera koji za Crnu Goru predstavljaju, kako ističe, suvo zlato.

“Mi smo pokrenuli procedure da određen broj montera dobije EU sertifikate i očekujemo da ova kompanija uskoro počne da izvodi radove u zemljama okruženja. Zemlje EU su, takođe, deficitarne za ovim kadrom”, kazao je predsjednik Odbora direktora EPCG.

Konkurs za poziciju izvršnog direktora EPCG-Solar-Gradnje je raspisan u ponedeljak i traje deset dana.

“Očekujem izbor kvalitetnog kadra, svakako imenovanje izvršnog direktora je nadležnost Odbora direktora EPCG-Solar-Gradnje”, zaključio je Đukanović.

Izvor-rtcg