Montenegro
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Usvojen predlog da 27. oktobar bude novi Dan opštine Pljevlja

Posle postavljanja odborničkih pitanja predsjednica lokalnog parlamenta je saopštila da je na osnovu odredaba člana 81 Skupštine opštine Pljevlja utvrđeno da u slučaju da nadležno radno tijelo, a u ovom slučaju Odbor za statut i propise u vezi sa usvajanjem dnevnog reda predloži da se određeni predlog ne uvrsti u dnevni red zbog nepostojanja pravnog osnova, Skupština odlučuje bez pretresa, iako je Odbor za statut i propise većinom glasova odbio predlog o promjeni Dana opštine Pljevlja.

Posle obavljenog glasanja da se ova tačka ne uvrsti u dnevni red za navedeni predlog je glasalo 14 odbornika, protiv je bilo19 glasova, bez uzdržanih odbornika, pa je predsjednica lokalnog parlamenta konstatovala da nije prihvaćen predlog Odbora za statut i propise da se na sjednici Skupštine ne raspravlja o promjeni Dana opštine Pljevlja.

Nakon toga predsjednik opštine Pljevlja Dario Vraneš je za govornicom lokalnog parlamenta obrazložio svoj predlog da se za Dan opštine Pljevlja proglasi 27. oktobar, dan Svete Petke, zaštitnice našeg grada. Takođe je naveo da je taj datum najznačajniji, istorijski utemeljen, najslavniji dan za sve građane Pljevalja, bez obzira na vjersku, nacionalnu, političku ili bilo kakvu drugu pripadnost.

Posle sprovedene, često i burne rasprave, u kojima se čulo mnogo suprostavljenih tonova, odlukom većine odbornika skupština je utvrdila nacrt izmjena i dopuna statuta opštine Pljevlja.

Za promjenu statuta glasalo je 19 odbornika ( devet odbornika NSD-a, tri iz Demokratske Crne Gore, dva odbornika Pokreta za Pljevlja, i po jedan odbornik SNP-a i Ujedinjene CG). Devet odbornika je bilo protiv (odbornici DPS-a, BS-a i odbornik GP URA), dok je jedan odbornik (predstavnik Demokratske CG) bio uzdržan.

Odbornici Pokreta Evropa sad su napustili sjednicu prije glasanja.