Montenegro
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Odlazak mladih iz zemlje nagovještava ekonomske probleme

Ekonomski analitičar Igor Gavran kaže da intencija mladih da odu iz države nagovještava velike ekonomske probleme u budućnosti. On je u emisiji „Dobro jutro Crna Goro“ kazao da će to dovesti do manjka radne snage, a samim tim i manje stranih investicija.

Mladi u Crnoj Gori Mladi u Crnoj Gori (Foto: Anadolija)

Nikola Obradović iz Centra za građansko obrazovanje u Jutarnjem programu naglašava da su podaci o statusu mladih zabrinjavajući, a ono što posebno treba da nas zabrine je što prema njihovom istraživanju 40 odsto njih planira da napusti Crnu Goru.

To što smo u vrhu ljestvice po godinama u kojima mladi žive sa roditeljima mora imati posljedice.

„Nadam se da ćemo u budućnosti kreirati set mjera kako bismo rješavali problem odlaska mladih iz države“, kazao je on.

Ekonomske posljedice odliva mladih se u regionu već osjećaju, ističe Gavran.

„Ono što možemo očekivati je da sa težim uslovima za život mladih i većom intencijom iseljavanja bude sve manje radne snage u budućnosti. Samim tim imate i manje interesovanje ulagača, jer zašto bi neko došao u vašu državu i otvorio nove kapacitete gdje će mu trebati radna snaga, a on je mora uvoziti. Naravno da će otići na neko bolje mjesto“, objašnjava analitičar iz Sarajeva.

Komentarišući cijene u regionu, Gavran kaže da se nakon 12. poskupljenja goriva, doći i do poskupljenja namirnica.

„Sasvim je moguće dase donese rješeje da se avisno od poskupljenja goriva odredi i cijena akciza i da se u pravo vrijeme aktivira ova mjera“, smatra analitičar.

Izvor-rtcg