Suriname
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

President Santokhi’s belofte van ontwikkeling met olie-inkomsten: inspiratie of dode mus?

GFC NIEUWSREDACTIE- Recentelijk heeft president Chan Santokhi tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een belangrijke verklaring afgelegd.

Hierin gaf hij aan dat hij de inkomsten uit de aankomende olie-exploratie activiteiten voor de Surinaamse kust wil benutten voor de ontwikkeling van onderwijs, gezondheidszorg en het sociale stelsel.

Deze aankondiging heeft velen in Suriname met grote vreugde vervuld, staat in een persbericht van de politieke partij DNL en is ondertekend door de voorzitter, ingenieur Dharm Mungra.

Gezien de ingrijpende impact van dit voorgestelde beleid zijn velen direct op zoek gegaan naar beleidsplannen, uitgewerkte visies en specifieke voornemens hieromtrent.

Dit is van groot belang omdat het ontbreken van dergelijke beleidsrichtlijnen de duurzame langetermijnontwikkeling van ons land en volk in gevaar zou kunnen brengen.

Helaas blijkt tot grote teleurstelling dat er tot op heden geen rapporten of documenten bestaan waaruit blijkt dat er serieus over deze kwestie is nagedacht, schrijft DNL verder.

Dit wekt de indruk dat ons staatshoofd mogelijk impulsief en zonder gedegen voorbereiding deze aankondiging heeft gedaan, met mogelijk als enige doel om indruk te maken op het internationale forum.

In dit kader wordt dringend aandacht gevraagd voor het tot stand brengen van een Wet Souvereign Wealth Fund, dat de beste garantie biedt voor deze en andere doelstellingen, en voor adequaat toezicht op de uitvoering daarvan.

De Wet Spaar en Stabilisatiefonds, die door de vorige regering was doorgevoerd en die ruimte biedt voor nepotisme en corruptie, dient zo spoedig mogelijk buiten werking te worden gesteld.

Ondertussen heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de derde tranche van $53 miljoen goedgekeurd voor Suriname.

De president schrijft dit toe aan discipline, goed bestuur, moed en leiderschap. Het is nu van cruciaal belang om te achterhalen waar dit geld precies aan besteed zal worden en welk rendement wordt verwacht van de projecten die hiermee gefinancierd zullen worden, evenals hun impact op de productie en economische ontwikkeling.

DNL laat tot slot aan GFC Nieuws weten, te hopen dat deze financiële middelen niet worden gebruikt voor prestigeprojecten, zoals de bouw van een nieuw parlementsgebouw of politiebureau, vooral nu er urgente problemen zijn zoals armoede en de uitdagingen in onze productiesectoren.