Montenegro
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Danilović: Evropska Vlada ukida lokalne izbore

Najavu odlaganja lokalnih izbora u 14 crnogrskih opština za 30. Oktobra 2022. g, po osnovu dogovora, odnosno inicijative kojom se traži dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi, koju su dostavili  Skupštini poslanički klubovi partija nove skupštinske većine Demokratske partije socijalista (DPS), Socijalističke narodne partije (SNP), GP URA, Bošnjačke stranke, među kojima zvanično nije i i Socijaldemokratska partije, prokomentarisao je Goran Danilović, predsjednik Ujedninjene CG ističući da je za za odlaganje lokalnih izbora potrebna tropetinska većina, koju imaju sa još tri poslanika Socijaldemokrata.

Danilović navodi da je Đukanović zbog toga „rascjepkano“ raspisivao lokalne izbore jer 10 partija koje imaju 49 poslanika ne želi lokalne izbore, niti smiju da izađu na njih.

„Odlažu ih kao da se radi o uobičajnoj stvari, a po srijedi je najgrublje gaženje Ustava i Zakona o izboru oddbornika i poslanika za čiju izmjenu je potrebno 2/3 u Skupštini“, kaže Danilović.

Ovo treba da bude evropska većina i „evropska vlada“Šta na ovo imaju da kažu naši „zapadni partneri“?Stabilizacija države i demokratije?Suspenzija prava da se bira i da budete birani!Usklađivanje spoljnopolitičkih prioriteta sa politikom EU?Je li ovo dio sankcija prema Rusiji?Kako ovo tumači gospođa Pisonero? Očekujemo li burnu reakciju gospođe Fon der Lajen? Treba li da ćutimo zbog „sigurice“ po dubini? Hoće li „evropska Vlada“ prolongirati i predsjedničke izbore na par godina? Kako sad premještati lokalne izbore i produžavati mandat odbornicima i predsjednicima opština najmanje do kraja oktobra kada su ljudi obećali popis za jesen? Za koju jesen? Za onu u kojoj se potpiše i Temeljni ugovor sa SPC, zar ne? Jasno vam je sve“, navodi Danilović.

Kao razloge za predlog dopune zakona o lokalnoj samoupravi poslanici navode da je Evropska komisija u Izvještaju za Crnu Goru za 2019. Godinu ocijenila je: “da su lokalni izbori nastavili da se odvijaju jedni za drugima, što čini posmatranje sa međunarodnog nivoa teškim i ostavlja mnoštvo prilika da se tvrdi da postoje nepravilnosti koje se ne mogu nezavisno cijeniti. Izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori za 2020. godinu, pored ocjene da još uvijek nije sprovedena sveobuhvatna i inkluzivna revizija izbornog okvira, takođe sadrži konstataciju: „da uprkos međupartijskom sporazumu da se lokalni izbori održavaju na isti dan, pravni okvir još uvijek predviđa mogućnost njihovog organizovanja u različitim terminima.”, pa poslanici navode da inicijativu podnose  uvažavajući preporake OEBS/ODIHR-a”.

Skupština je u decembru 2020 godine, formirala Odbor za svebuhvatnu izbornu reformu sa zadatakom da pripremi zakonodavne reforme do kraja 2021. Godine što Odbor nije uradio „Zbog nepostojanja konstruktivnog angažovanja svih parlamentamih aktera nije došlo do političkog dijaloga“.