Verohallinto kertoo, että suomalaisilla on maksamatta 60 miljoonan euron verran kesän aikana erääntynyttä kiinteistöveroa ja 90 miljoonaa euroa jäännösveroa eli mätkyjä.

Kiinteistöveroa on maksamatta 360 000 henkilöllä ja jäännösveroja 180 000 henkilöllä. Osalla myöhässä olevat verot ovat maksamatta kokonaan. Osa on taas maksanut kiinteistö- tai jäännösverosta ensimmäisen erän.

Myöhässä maksettuihin veroihin lisätään seitsemän prosenttia viivästyskorkoa, jota alkaa kertyä heti eräpäivää seuraavasta päivästä alkaen.

”Ihmiset maksavat kiinteistöveron harmillisen usein vasta eräpäivän jälkeen. Tämä voi johtua siitä, että maksupäivät ehtivät unohtua, sillä päätös kiinteistöverosta tulee useita kuukausia ennen ensimmäistä eräpäivää”, ylitarkastaja Juha Villman kertoo Verohallinnon verkkosivuilla.

Jos huomaa omien verojensa eräpäivän jo menneen, Villman kehottaa tarkistamaan ajantasaiset maksutiedot OmaVero-verkkopalvelusta.

Jotkut veronpalautuksia odottavista suomalaisista ajattelevat, että Verohallinto käyttää veronpalautuksia automaattisesti kiinteistöveron maksamiseen. Asia ei kuitenkaan ole niin, jos kyse on hiljattain erääntyneestä kiinteistöverosta.

”Kiinteistövero pitää maksaa pois OmaVerosta löytyvillä maksutiedoilla, vaikka loppuvuodesta olisi tiedossa veronpalautusta. Jos taas henkilöllä on verorästejä pidemmältä ajalta, ne toki pidätetään palautuksista”, Villman kertoo.