Finland
This article was added by the user Anna. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

4 syytä, miksi saamme liikaa kaloreita – lääkäri listaa

Huomattava osa ruokaostosten ja syömisen valinnoista tapahtuu automaattisesti ilman tietoista harkintaa.

Lihominen ei edellytä valtavien ruokamäärien syömistä, vaan sitä tapahtuu, jos syö säännöllisesti turhan kaloritiheitä aterioita.

Ylimääräisten kaloreiden vuoksi suurimmalla osalla suomalaisista on liikaa painoa, kertoo hormoni- ja aineenvaihduntasairauksien erikoislääkäri, professori Pertti Mustajoki kirjassaan Vähennä kaloreita ilman dieettiä (Duodecim).

Professori muistuttaa, että geenit ja fysiologia muuttuvat hyvin hitaasti. Elämme nykyään ylirunsaassa ruokamaailmassa, ja samaan aikaan elimistömme on yhä virittäytynyt huolehtimaan riittävästä kaloreiden saannista, kuten esivanhemmillamme.

– Meissä ei ole mitään fysiologista toimintaa, joka jarruttaisi liikakaloreiden saantia, Mustajoki kirjoittaa.

Ruokamaailma on muuttunut lyhyessä ajassa täysin.

Mustajoen mukaan kaloreiden vähentäminen on painonhallinnan perustyökalu, jonka avulla voi poistaa muutamat varkain kertyneet liikakilot tai päästä eroon huomattavastakin ylipainosta.

Koska fysiologiamme ei osaa automaattisesti torjua kaloreita, niiden lähteistä tarvitaankin professorin mukaan enemmän tietoa ja ymmärrystä.

Esimerkiksi nämä 4 asiaa vaikuttavat siihen, miksi saamme kaloreita liikaa:

1. Mahalaukku ei reagoi kaloreihin vaan ruoan määrään

Syömiskokeet osoittavat, ettei ihmisen ole mahdollista aistia ylimääräisiä kaloreita, vaan mahalaukku reagoi lähes yksinomaan ruoan määrään. Tämä tarkoittaa, ettei lihominen edellytä valtavien ruokamäärien syömistä, vaan sitä tapahtuu, jos syö säännöllisesti normaalilta näyttäviä aterioita, jotka ovat turhan kaloritiheitä.

Olemme hyvin vaihtelevia perimältämme, ja lapsuuden aikana omaksutut tottumukset edelleen lisäävät erilaisuutta.

2. Aivot automatisoivat syömisen

Meistä voi tuntua siltä, että ruoan valitseminen ja syöminen ovat tietoisen harkintamme tulosta.

Tutkimusten mukaan todellisuudessa kuitenkin huomattava osa ruokaostosten ja syömisen valinnoista tapahtuu ilman tietoista harkintaa, sillä aivomme automatisoivat syömistä. Tästä ei ollut mitään haittaa kivikaudella, mutta nykyisessä ruokamaailmassa tilanne on eri.

– Automaattisuus johtaa helposti kaloreiden liikasyömiseen, Mustajoki toteaa.

3. Ruokamaailma on muuttunut täysin

Nykyään ruokakaupoissa on laajat valikoimat esimerkiksi perunalastuja, pizzoja ja energiajuomia – kokonaisia tuoteryhmiä, joita aiemmin ei ollut lainkaan.

Ei olekaan yllättävää, että ostoskoriin tulee helposti ylimääräisiä kaloreita. Lisäksi samansuuntainen muutos on tapahtunut ravintoloiden tarjonnassa.

4. Mahdollisuutemme torjua kaloreita ovat erilaiset

Yleisen käsityksen mukaan jokaisella on yhtäläinen mahdollisuus pysyä normaalipainossa.

Mustajoen mukaan ajatus samanlaisista mahdollisuuksista huolehtia painosta on kuitenkin yhtä virheellinen kuin kuvitelma, että kaikista voisi tulla orkesterimuusikoita tai seiväshyppääjiä.

– Olemme hyvin vaihtelevia perimältämme, ja lapsuuden aikana omaksutut tottumukset edelleen lisäävät erilaisuutta.

Lähde: Pertti Mustajoki: Vähennä kaloreita ilman dieettiä, Duodecim, 2019.

Lue lisää: Lääkäri kertoo 6 tyypillistä syytä, miksi suomalaisten paino ei pysy hallinnassa – ”Tämä on dramaattisin muutos”