Finland

50-vuotias | ”Olen mieluiten tällainen kutsujen emäntä”, sanoo Kulttuuritehdas Korjaamon tuore johtaja Katja Leppäkoski

Pori Jazzissa viisitoista vuotta vaikuttanut Katja Leppä­koski on palannut tekemään sitä, mistä pitää eniten.

”Minusta on tärkeää muistaa, että menestys on harvoin vain omaa ansiota. Hyvä onni ja ympärillä olevat hyvät ihmiset ovat aivan yhtä merkityksellisiä”, sanoo Töölön Kulttuuritehdas Korjaamon johtajana maaliskuussa aloittanut Katja Leppäkoski.­

Ehkä se oli sitten siinä, päätteli toimitusjohtaja Katja Leppäkoski hämmentyneenä helmikuussa 2016. Ei kiitos enää yhtään musiikkiin tai muuhun kulttuurin liittyvää työtehtävää. Ei, vaikka se olisi juuri omin ala.

Pettymyksen nostivat pintaan potkut, jotka hän oli saanut neljän vuoden työrupeaman jälkeen Helsingin Musiikkitalosta.

”Ne tulivat täytenä yllätyksenä, enkä ymmärtänyt, mikä ­oikein meni pieleen”, kertaa Leppäkoski nyt.

Kun Leppäkoski valittiin Musiikkitalon johtoon, hän tiesi tulleensa tuuliselle paikalle, sillä edelliset johtajat olivat eronneet vain kolme kuukautta Musiikki­talon avajaisten jälkeen.

Mutta se ei häntä huolettanut. Heti valinnan jälkeen musiikkitieteen maisteri Leppäkoskea kiitettiin kokemuksesta, jota hän oli kerryttänyt aiemmassa työssään Pori Jazzissa ”talouden ja kulttuurin yhdistämisessä”.

”Saattaa olla, etten tehnyt ­oikeaa tilannearviota, etten ymmärtänyt kunnolla klassisen musiikin ja julkisten organisaatioiden maailmaa, etten ollut tarpeeksi nöyrä tradition edessä”, hän pohtii.

Aikaa myöden potkut osoittautuivat kuitenkin ”kauhean tarpeellisiksi”.

”Olin pärjännyt tekemällä parhaani, ryhtynyt ehkä pitämään menestystä itsestäänselvänä. Nyt elämääni tuli särö. En ollutkaan enää se onnekas porsas, joka onnistui kaikessa. Piti miettiä, oppia, kasvaa.”

Leppäkosken huomiokykyä saattoi toki hämärtää se, että hän oli ollut Musiikkitaloa edeltäneet viisitoista vuotta organisaatiossa, joka oli ”yhtä ketterä ja ennakkoluuloton kuin jazzyhtye”. Hän oli Pori Jazzissa seitsemän vuotta tuotantopäällikkö ja kahdeksan toimitusjohtaja – ja Jyrki Kankaan, legendaarisen Mr. Pori Jazzin, työtoveri.

”Hän oli taiteellisena johtajana valtavan luova visionääri, jolle taivaskaan ei tuntunut riittävän aina rajaksi. Tuotantopäällikkönä yksi tehtäväni olikin olla hänen vauhtiaan hillinnyt jarru”, Leppäkoski sanoo ja nauraa.

”Toimitusjohtajana täytyi omaksua sitten toinen rooli: minusta tuli kytkin.”

Raumalla syntynyt ja varttunut Leppäkoski harrasti musiikkia tiiviisti jo alakouluikäisenä mutta ei ajatellut sitä koskaan ammattina. ”En ollut soittajana enkä laulajana erityislahjakas, en edes kova harjoittelija. Miten sitten voisin hyödyntää musiikin tuottamaa iloa ja merkityksellisyyttä? Miten olisi opettaminen, vaikka peruskoulussa?”

Leppäkoski lähti opiskelemaan musiikkitiedettä Jyväskylän yliopistoon mutta pyörsi pian päätöksen opettamisesta. Hän huomasi, että aluillaan ollut musiikkihallinnon ja musiikkituotannon opiskelu olisi paljon kiinnostavampaa. Viimeinen innoittaja oli Rauman Festivo-kamarimusiikkitapahtuma, jossa hän oli kahtena kesänä yleisnaisena: kirjoittamassa käsiohjelmia, tiedottamassa, myymässä lippuja.

”Se tuntui heti omalta: sain auttaa ihmisiä kohtaamaan toisiaan ja kokemaan uusia elämyksiä. Sain olla välittäjä, mahdollistaja.”

Hän mielsi roolinsa samankaltaiseksi myös Pori Jazzissa, jonne hänet pyydettiin tuotantopäälliköksi 25-vuotiaana vuonna 1997. Yhdeksänpäiväiseen tapahtumaan myytiin jo tuolloin lippuja saman verran kuin viime vuosina – noin 60 000 –‚ vaikka ulko­ilma-areena ei ollut vielä käytössä. ”Ikäni ja sukupuoleni herättivät ulkopuolisissa aluksi epäilyjä, mutta onneksi tilanne tasoittui auttavaisten työtovereiden ja ammattilaisten tuella. Painoin samalla mieleeni Jyrkin lanseeraaman johtamismenetelmän management by walking”, Leppäkoski kertoo.

”Se tarkoitti kirjaimellisestikin kävelyä: käy, näy, ole läsnä. Ymmärsin myös kysyä ja kuunnella – enkä pelännyt myöntää, etten tiedä heti kaikesta kaikkea.”

Samaa menetelmää Leppäkoski aikoo soveltaa nyt uudessa työpaikassaan. Hän aloitti maaliskuun alussa Töölön Kulttuuritehdas Korjaamon johtajana.

”Tein välivuosina muun muassa konsultin töitä, mutta huomasin kaipaavani entiseen, elämysten tuottamiseen. Mieluiten olenkin tällainen kutsujen emäntä, vaikka se ei käsitteenä kuulosta 2020-luvulla trendikkäältä.”

Raumalainen Katja Leppäkoski aloitti tuotantopäällikön työt Pori Jazzissa 1997 ja pärjäsi hyvin. ”Festarin viimeisenä iltana toimiston sisäpihalla pidettiin karonkka, jossa taiteellinen johtaja Jyrki Kangas antoi minulle sekä Eric Benetin nimmarilla että omalla nimmarillaan varustetun artistikuvan. Jyrki oli myös piirtänyt ja kirjoittanut siihen arvion osaamisestani – sisäpiirissä hänet tunnettiin tällaisista tosi hauskoista ’työtodistuksista’, joissa kehuja saattoi muun muassa saada siitä, montako kuppia kahvia oli juonut.”­

Katja Leppäkoski

Syntynyt 1971 Raumalla.

Filosofian maisteri Jyväskylän yliopistosta 2000, pääaine musiikkitiede. Liikkeenjohdon eMBA-tutkinto, Tampereen yliopiston Porin yksikkö 2007.

Pori Jazzin tuotantopäällikkö 1997–2004 ja toimitusjohtaja 2004–2012.

Helsingin Musiikkitalon toimitusjohtaja 2012–2016.

Kulttuuritehdas Korjaamon johtaja maaliskuusta 2021.

Muun muassa Suomen Jazzliiton ja Finland Festivalsin hallituksissa.

Opiskeli pianonsoittoa Rauman musiikkiopistossa 1977–1991, lauloi ja soitti koskettimia Irtonumero-yhtyeessä 1986–1991.

Avioliitossa saksofonisti Jukka Perkon kanssa, yksi lapsi edellisestä liitosta ja kaksi bonuslasta.

Täyttää 50 vuotta lauantaina 24. huhtikuuta.

Football news:

Griezmann spoke with Hamilton and visited the Mercedes boxes at the Spanish Grand Prix
Barcelona feels that Neymar used it. He said that he wanted to return, but extended his contract with PSG (RAC1)
Aubameyang to the Arsenal fans: We wanted to give you something good. I am sorry that we could not
Atletico did not lose at the Camp Nou. Busquets' injury is the turning point of the match (and the championship race?)
Verratti injured his knee ligaments in PSG training. Participation in the Euro is still in question
Neymar's contract in one picture. Mbappe wants the same one
Manchester United would like to sign Bellingham in the summer, not Sancho. Borussia do not intend to sell Jude