Finland

90-luvun roisi stripparielokuva pilasi näyttelijäkaunottaren uran – joutui Hollywoodissa ennennäkemättömän pilkan kohteeksi

90-luvun roisi stripparielokuva pilasi näyttelijäkaunottaren uran – joutui Hollywoodissa ennennäkemättömän pilkan kohteeksi

Näyttelijä Elizabeth Berkley joutui rajun ryöpytyksen kohteeksi eroottinen Showgirls-elokuvan takia.

Elizabeth Berkleylle vuonna 1995 ilmestynyt Showgirls oli pitkään kipeä muisto. Näyttelijä on puhunut suoraan siitä, kuinka häntä pilkattiin avoimesti elokuvan ensi-illan jälkeen.­

Vuonna 1995 ilmestynyt paljasta pintaa ja ronskeja seksikohtauksia tihkunut Showgirls-elokuva on jäänyt historiaan eräänä kaikkien aikojen parjatuimmista elokuvista. Paul Verhoevenin ohjaama eroottinen draama kertoo nuoresta stripparista Nomi Malonesta (Elizabeth Berkley), joka päätyy tanssijaksi Las Vegasiin.

Syntien kaupungissa Nomi ajautuu tukkanuottasille muiden yläosattomissa tanssivien naisten kanssa ja päätyy seksisuhteeseen klubin omistajan kanssa. Showgirls sai Yhdysvalloissa ennenkuulumattoman NC-17 -ikärajan, eikä suotta.

Elokuva oli jäätävä floppi, vaikka pääosissa nähtiin valtavan suositut tv-tähdet Elizabeth Berkley ja Kyle McLachlan. Erityisesti Berkleyn roolisuoritusta pilkattiin avoimesti ja nuoren näyttelijän lupaava ura tyssäsi kuin seinään.

Nyt Elizabeth Berkley avautuu Showgirls-elokuvasta ja sen tuhoisista vaikutuksista uraansa People-lehden haastattelussa.

– Elokuva muutti minut. Olisin nyt erilainen ihminen, jos en olisi käynyt läpi kaikkea sitä, mitä elokuva minulle opetti, Berkley, 48, sanoo lehdelle.

Elizabeth Berkley muistetaan etenkin nuoremmalle yleisölle suunnatusta komediasarjasta Saved by the Bell. Tv-sarjan ansiosta Berkleyllä oli 90-luvun alussa maine koko perheen suosikkinäyttelijänä, joten fanien keskuudessa kohahti, kun selvisi, että Berkley nähtäisi stripparin roolissa.

Berkley sanoo Peoplelle olleensa tuolloin 20-vuotias ja halunneensa tehdä jotain aivan muuta kuin koko perheelle suunnattua komediaa. Niinpä Berkley innostui, kun hänelle tarjottiin pääroolia Showgirlsistä.

– En halunnut shokeerata. Se ei ollut tarkoitukseni. Rooli tuntui omalta, hän sanoo.

Elizabeth Berkley on muistellut olleensa kuvauksissa kuukausi tolkulla käytännössä alastomana.­

Elokuva ei kuitenkaan saanut sellaista vastaanottoa, kuin Berkley oli toivonut. Nopeasti kävi ilmi, että lähes kaikki tuotannosta olivat valmiita pesemään kätensä koko projektista.

– Olin aivan äimänä, kuinka huono elokuva oli, elokuvassa miespääosaa esittävä Kyle MacLachlan on muistellut.

– Elokuva huononi kohtaus kohtaukselta. Ajattelin, että tämä on hullua. Etäännytin itseni koko elokuvasta, hän totesi.

Twin Peaks -sarjasta tunnettu Kyle MacLachlan on tahkonnut urallaan lukuisia menestyselokuvia. Showgirls ei lukeudu niihin. –Huhujen mukaan olisin lähtenyt elokuvateatterista kesken Showgirlsien esityksen. Se ei ole totta. Kyllä minä kärsin se koko kaksi tuntia, MacLachlan on nauranut.­

Berkley sanoo Peoplelle, että hänestä tuntui elokuvan ensi-illan jälkeen, että hänet on nostettu häpeäpaaluun. Berkleysta oli tullut hetkessä koko Hollywoodin parjatuin ihminen.

– Se oli niin julmaa. Minua pilkattiin, enkä ymmärtänyt miksi minua syyllistettiin. Työni näyttelijänä oli tuoda ohjaajan visio eloon. Tein kuten käskettiin, Berkley sanoo.

Näyttelijän manageri ilmoitti pian ensi-illan jälkeen, ettei hän halua enää työskennellä Berkleyn kanssa.

– Kukaan ei puolustanut minua. Minusta tuli hylkiö.

Gina Gershon (vas.) ja Elizabeth Berkley esittivät Showgirlsissä useita vähäpukeisia tanssinumeroita.­

Ohjaaja Paul Verhoeven on myöntänyt haastatteluissa, että Showgirls pilasi Elizabeth Berleyn uran. Ohjaajan mukaan elokuvan piti olla satiiri mutta se epäonnistui kaikin tavoin. Nomin hahmo jäi ohjaajan mukaan yksiulotteiseksi, eikä elokuvassa annettu lopulta minkäänlaista selitystä hahmon sekavalle käytökselle.

– Elokuva vaikeutti minunkin elämääni, mutta ei samalla tavalla kuin Elizabethin. Kaikki Hollywoodissa käänsivät selkänsä hänelle. Jos pitää löytää syyllinen, niin se olen minä, koska minusta rooli oli mielenkiintoinen, Verhoeven sanoi vuonna 2015 antamassaan haastattelussa.

25 vuotta ensi-iltansa jälkeen Showgirls nauttii kulttisuosiota ja elokuvan tähdetkin voivat muistella Showgirlsia lämmöllä.

– Showgirlsin jälkeinen aika oli minulle vaikeaa. Kävelin tulen läpi, mutta selvisin siitä, Berkley sanoo Peoplelle.

Berkley on Showgirlsin jälkeen nähty muun muassa lukuisissa tv-sarjoissa, kuten L-koodi ja CSI: Miami. Tänä syksynä hän uusii Jessien roolinsa Saved by the Bell -sarjan uusissa jaksoissa.­

Football news:

Berbatov on Suarez: Barcelona showed disrespect and pays for it. Luis must be dying of laughter
In the environment of Messi deny that the player and his family members learn French
Oscar: I want to finish my career at Chelsea. I play very well, so there should be a place for me
Victor Font: Garcia is ready to play for Barca for free until the end of the season. Please buy it now
Arsenal rented the Youngster from real
Over the past six months, you may have been disappointed in Kai Havertz. Now he will surprise you again
Barca are Interested in Marcos Alonso and Gaia from Valencia. The club wants to strengthen the left-back position