logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Finland

Äiti kertoo salaisuuden Sakari Mannisen sitkeyden takana – ”Sieltä hän on aina vääntäytynyt ylös”

Leijonien hyökkääjän Sakari Mannisen äiti Minna Manninen pyyhki torstaina silmistään onnenkyyneleitä Kempeleessä.

Mannisen tarkka rannelaukaus ylitti Ruotsin maalivahdin Henrik Lundqvistin MM-puolivälieräottelun jatkoajalla. Suomi eteni mitalipeleihin, Ruotsi lensi laulukuoroon ja Kempeleessä juhlittiin.

Äiti-Mannisen kiekkoilta television edessä oli ollut muutenkin iloinen, sillä poika-Manninen iski ottelussa loistavat tehopisteet 1+3. Hän syötti kolme Leijonien ensimmäistä maalia 5–4-lukemiin päättyneessä voitossa.

– Onneksi joukkue nousi niin hyvin, saivat tasoitettua ja sitten vielä sen voiton. Fiilikset olivat aivan huikeat, varsinkin kun oli Ruotsi vastassa, Minna Manninen kertasi puolivälieräottelun käänteitä IS:lle puhelimitse lauantaina.


Minna Manninen on seurannut poikansa otteita MM-jäillä tietysti innokkaasti ja ylpeänä. Viime vuoden Tanskan MM-kisoissa, samoin kuin Pyeogchangin olympialaisissa, Minna Manninen kannusti Sakaria ja leijonalaumaa paikan päällä, mutta tänä vuonna MM-huumaa seurataan kotikatsomosta. Tsempit menevät perille tekstiviesteillä.

– En ole viitsinyt häiritä, etten soita väärään aikaan. Annan hänen keskittyä täysin, Minna Manninen sanoo.

– Liisan (Sakari Mannisen tyttöystävä) kautta ollaan hoidettu muut kuulumisten kyselyt.

Liisa matkusti viikonlopun mitalipelien ajaksi Bratislavaan, minkä vuoksi Minna Mannisen Kempeleen kisastudio saa lisäystä Kaaposta.

Vaikka jokaisen MM-kisoja seuranneen suomalaisen huulilla on Sakari Mannisen ketjukaveri, nuori superhyökkääjä Kaapo Kakko, tämä Kaapo on eri tapaus: Sakarin ja Liisan pieni koiranpentu.

– Koira-Kaapo on pikkuinen kaksitoistaviikkoinen valkoinen sekarotuinen pentu, Minna Manninen kertoo viikonloppuhoidokistaan.

Isoveljet koulivat Sakarista sinnikkään kiekkoilijan

Sakari Manninen on viilettänyt MM-turnauksessa tehokkaana keskushyökkääjänä laidoillaan Harri Pesonen ja Kaapo Kakko. Seurajoukkuetasollakin on tapahtunut; onnistuneen kauden Jokereissa pelannut Manninen siirtyy ensi kaudeksi KHL-seura Salavat Julajev Ufaan.


Minna Manninen kertoi IS:lle ajasta, jolloin ammattilaiskiekkoilijan ura ja MM-turnauksien kirkkaat valot olivat vielä kaukainen unelma – jos sitäkään – Haukiputaan Ahmojen kasvatille.

– Sakke oli nelivuotias kun hän lähti pelaamaan Ahmoihin. Hän pelasi siellä vuotta vanhempien ikäluokassa. Tarhasta vietiin poika treeneihin, Minna Manninen muistelee.

Nelivuotias pikkukiekkoilija muistuu äidin mieleen hellyttävänä:

– Sakari oli niin pikkuinen, että paita melkein viisti jäätä. Eikä hän päässyt edes vaihtoaitioon, vaan valmentaja nosti hänet sinne. Sitten hän oppi menemään sinne niin, että luisteli ensin luukulle ja konttasi siitä aitioon.


Sakari kasvoi perheen kuopuksena kahden isoveljen, Samin ja Simon kanssa. Se kasvatti pienirakenteisesta pojasta sinnikkään, Minna Manninen sanoo. Sinnikkyys auttoi kiekkourallakin.

– Täytyy antaa krediittiä Samille ja Simolle, he ovat pelanneet Saken kanssa pihapelit ja muut. Sisälläkin oli aina jotkut pelit käynnissä. He ovat koulineet Sakarista tuollaisen. Hänet on tönitty lumihankeen, mutta sieltä hän on aina vääntäytynyt ylös.

– Ja krediittiä myös Sakarin isälle. Hän käytti poikia paljon ulkojäillä. Yhdessä on huolehdittu ja kuljetettu harrastuksiin ja peleihin, Minna Manninen kertoo.


Tänään lauantaina kello 16.15 alkavassa välieräottelussa Suomi saa vastaansa Venäjän. Minna Manninen jännittää tietysti ottelua; sydän hakkaa tuhatta ja sataa. Vuosien varrella hän on kuitenkin nähnyt lukemattoman määrän Sakarin otteluita, joten jännitykseen on jo osin tottunut.

Äidille pojan kiekkouran seuraaminen tuntuu hienolta.

– Nuoruusaikana on kuskattu ja kustannettu ja tehty paljon talkoita. Kaikennäköistä, mitä siihen on annettu. On hienoa, että Sakke on menestynyt ja onnistunut. Hän on hoitanut hienosti asiansa, Minna Manninen sanoo.

Minna Mannista haastatteli ensimmäisenä Kaleva.

Suomen ja Venäjän välinen MM-välierä alkaa kello 16.15. IS seuraa tiiviisti ottelun tapahtumia. Kello 20.15 alkavassa toisessa välierässä kohtaavat Kanada ja Tshekki.

Loppu- ja pronssiottelu pelataan huomenna sunnuntaina.


All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO