Finland

Alaikäisenä seksuaali­rikos­syytteistä vapautunut poika paljastui vanhemmaksi – uudelleen oikeuteen

Irakilainen syntymätodistus ei kelvannut Turun hovioikeudelle. Oikeuslääketieteellisen ikäarviotutkimuksen mukaan syytetty oli tekoaikaan ainakin 16-vuotias.

Turun hovioikeus palautti torstaina käräjäoikeuden käsiteltäväksi tapauksen, jossa käräjäoikeus oli aiemmin hylännyt alaikäisen pojan seksuaalirikossyytteet, koska syytetty oli sen mukaan alle 15-vuotias. Hovioikeus arvioi asiaa toisin ja katsoi, että poika oli tekoaikaan jo täyttänyt 15 vuotta eli rikosoikeudellisessa vastuussa.

Syytteissä on kyse syksyllä 2017 väitetyiksi tapahtuneista törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, törkeästä lapsen seksuaalisen hyväksikäytön yrityksestä ja pahoinpitelystä nuorena henkilönä.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus totesi loppuvuodesta 2019 antamassaan tuomioselosteessa, että poika oli vaatinut ja saanut alaikäisen tytön suostumaan seksiin alkoholin vastineeksi. Lisäksi poika oli toisella kerralla seksiä saadakseen tarjonnut tytölle niin paljon väkevää alkoholia, että tämä oli menettänyt tajuntansa ja saanut alkoholimyrkytyksen. Sen jälkeen poika oli jättänyt tajuttoman tytön ulos sateeseen, käräjäoikeus totesi.

Käräjäoikeudessa esitettiin irakilainen syntymätodistus, jonka mukaan poika oli tekohetkellä 14-vuotias. Toisaalta pojalle tehtiin myös oikeuslääketieteellinen ikäarviotutkimus, jossa päädyttiin arvioon, että hän oli tekohetkellä ainakin 16-vuotias.

Käräjäoikeuden mukaan ikäarviotutkimukseen liittyi kuitenkin merkittäviä epävarmuustekijöitä. Näin ollen käräjäoikeus päätyi hylkäämään pojan syytteet.

Sanoi somessa syntymävuodekseen 1999 tai 2000

Hovioikeus pisti enemmän painoa ikäarviotutkimukselle ja kyseenalaisti irakilaisen syntymätodistuksen aitouden.

Vaikka keskusrikospoliisi oli todennut todistuksen olevan todennäköisesti teknisesti aito, hovioikeus viittasi norjalaisen Landinfo-maatietopalvelun raporttiin, jonka mukaan Irakin julkinen hallinto on laajamittaisesti korruptoitunut.

– Korruptiota voi siten esiintyä yhtä lailla syntymätodistusten kuin henkilökorttien myöntämisessä. Syntymätodistus oli myönnetty 9.1.2018 eli nyt käsiteltävänä olevien tekojen jälkeen. Syntymätodistuksesta ei ilmene, mihin (syytetyn) syntymäajaksi kirjattu 29.9.2003 oli perustunut, hovioikeus sanoi.

Oikeuslääketieteellinen ikäarviotutkimus perustui syytetyn ranteen, kämmenen ja sormien luiden luutumisasteen sekä hampaiden kehitysasteen arvioimiseen. Syytetty oli myös itse sosiaalisen median tileillään ilmoittanut syntymävuodekseen 1999 tai 2000.

Hovioikeuden mukaan näyttöä kokonaisuutena arvioiden ei jäänyt varteenotettavaa epäilyä siitä, että syytetty oli tekohetkellä täyttänyt 15 vuotta ja rikosoikeudellisessa vastuussa teoistaan. Hovioikeus palautti asian Varsinais-Suomen käräjäoikeuteen uutta käsittelyä varten.

Football news:

Herkus about Krykhovyak in Krasnodar: It is a great success to get such a player. He will prove himself brilliantly
Pochettino lost 23% of matches at PSG - the worst result under the Qataris
The more the fly spins in the web, the more entangled it becomes. Here is how Belarusian officials and coaches persuaded the athlete to go home
Ronaldinho on Messi's victory at the Copa America: This is the only thing that he lacked. I am very happy for him
Mikel Arteta: Jaka stays. He is a key Arsenal player
Parti injured his ankle in a friendly game with Chelsea. Arsenal midfielder will be examined tomorrow
Umtiti agrees to leave Barca, but only to a club from the Champions League or claiming the title