Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien oikeuksia, osallisuutta ja hyvinvointia edistävät Pride-tapahtumat ovat taas käsillä. Helsinki Priden verkkosivujen mukaan tapahtumaa juhlistetaan Suomessa vasta heinäkuussa, mutta ainakin monien kansainvälisten yritysten viestinnässä teema näkyy jo näin kesäkuussa.

Yritykset ovat muuttaneet esimerkiksi sosiaalisessa mediassa logojaan sateenkaaren värisiksi ja lanseeranneet juhlakauden erikoistuotteita. Vuoden parhaan asiaan liittyvän markkinointitempauksen palkinto menee mielestäni yhdysvaltalaiselle makeistuotemerkille Skittlesille. Normaalisti sateenkaarenvärisestä logosta, pakkauksista ja “Taste the rainbow” -mainoslauseestaan tunnettu tuotemerkki lanseerasi harmaan pakkauksen.

Eikä Skittles ole kampanjansa kanssa yksin. Pride-viikon tuotteisiin liittyvän markkinan arvioidaankin pelkästään Yhdysvalloissa olevan yli 917 miljardia dollaria vuodessa. Mitä enemmän tuotteita ostetaan, sitä enemmän yritys saa liikevaihtoa – oli kyseessä sateenkaarilla koristeltu tuote tai ei. En ole tehnyt kattavaa selvitystä aiheesta, mutta en olisi yllättynyt, mikäli Pride-teemaiset tuoteversiot ovat vielä normaalejakin kalliimpia.

Ikävään valoon joutuvat myös yritysten sosiaaliseen median kanaviinsa tekemät julkaisut, kun niitä tarkastelee saman yrityksen eri sosiaalisten medioiden tilien välillä. Jo pikaisella selailulla selviää, että hävettävän moni yritys toimii siten, että se juhlistaa Pride-viikkoa vain länsimaisille markkinoille tarkoitetuilla tileillään. Esimerkiksi Lähi-Idän tai Kiinan markkinoille tarkoitetuilta tileiltä teema puuttuu kokonaan.

Selitykseksi ei mielestäni kelpaa se, että Pride-viikkoa ei vietetä kyseisillä markkinoilla. Jos aidosti seisotaan arvojen takana, eikö niin pitäisi toimia kaikilla markkinoilla ja koko konsernin tasolla? Erityisesti niillä markkinoilla, joissa esimerkiksi homoseksuaalisuus on edelleen rikollista tai luokitellaan mielisairaudeksi. Vai oliko tässä nyt sittenkin kyse vain tiettyjen arvojen korostamisesta tietyille segmenteille kassavirran maksimoimiseksi?

Tuotelanseerausten ja sosiaalisen median julkaisujen ulkopuolelta moni onkin aivan aiheellisesti kysellyt sosiaalisessa mediassa, että mikä merkitys tällä kaikella aidosti on yrityksille? Työpaikoilla – joita kampanjoivat yritykset ensisijaisesti vähemmistöille ovat – ei riitä mikäli aiheesta keskustellaan viikon tai kahden ajan vuodessa tai vaihdetaan teemaväri toiseen.

Jokaiselle ilman poikkeuksia kuuluva aito yhdenvertaisuus ja turvallinen työympäristö voidaan taata vasta sitten, kun asiaan kiinnitetään systemaattisesti huomiota jokaisena työpäivänä.

Kaikkea tätä katsellessa ei voikaan välttyä ajatukselta, että monelle yritykselle Pride-teeman osalta kyseessä on vain hyvesignalointi hyvätuloiselle asiakassegmentille tai äärimmäisen tärkeällä kanssaihmisyyskysymyksellä rahastaminen.

Suosittelenkin kaikille kanssajuhlijoille, että mietimme tänä vuonna entistä tarkemmin mihin Pride-viikon tuotteisiin rahamme käytämme. Mutta onneksi asian aidosti eteenpäin viemiseksi emme tarvitse sosiaalisen median tykkäyksiä tai sateenkaarenväristä versiota jo omistamastamme tuotteesta.

Huomion kiinnittäminen asiaan pitkin työvuotta tai toimenpiteiden kysyminen vaikkapa viikonloppuna valittavilta kunnanvaltuustoilla ei maksa mitään. Tärkein työ tehdään sen jälkeen kun glitterit on siivottu pois kaduilta ja teemavärit vaihdettu toiseen - asia kun ei ole ajankohtainen vain yhden kuukauden ajan vuodessa.