Finland

Aviciin kuolemasta kolme vuotta – tällaiset olivat ruotsalaisen megatähden viimeiset vuodet

Avicii kamppaili ennen kuolemaansa vaikeiden mielenterveysongelmien kanssa.

Aviciin elämä päättyi traagisesti kolme vuotta sitten.­

Ruotsalaisen tähtiartisti Aviciin kuolemasta tuli tänään tiistaina kuluneeksi tasan kolme vuotta. Sinä päivänä kaikkien huulilla oli sama kysymys: Mikä sai nuoren ja menestyneen miehen riistämään oman henkensä?

Aviciin, eli Tim Berglingin, tarinaa on kerrattu uudelleen ja uudelleen huhtikuun 2018 jälkeen. Paljon tiedetään, mutta kaikkea ei koskaan voida sanoa todeksi.

28-vuotiaana kuollut Avicii oli ponnahtanut maailmantähdeksi vain parikymppisenä. Hän saavutti urallaan paljon lyhyessä ajassa, mutta kertoi haastatteluissa elämäntyylinsä tuhonneen hänen terveytensä.

– Olin nuori, sinkku ja juhlin. Jokainen show oli suuret bileet. Saatoimme olla kiertueella koko vuoden, Avicii muisteli vuonna 2017 julkaistussa dokumentissa Avicii: True Stories.

Ystävät ja työtoverit kuvailevat Aviciin olleen ujo, kiltti ja hieman naiivi mies, joka jännitti jokaista keikkaansa. Alkoholi hiipi salakavalasti hänen elämäänsä, kun hän huomasi esiintymisen olevan helpompaa muutaman drinkin jälkeen.

Avicii joutui vuonna 2012 sairaalaan haimatulehduksen takia, mutta jatkoi silti kiertuettaan, vaikka pystyi hädin tuskin kävelemään tai syömään kovien kipujen takia.

Sairauskierre jatkui, ja voimakkaat reseptilääkkeet astuivat kuvioihin. Ystävät kuvailevat paniikkikohtauksia saaneen miehen olleen kuin varjo entisestä.

Käännekohta oli kevät 2016, jolloin Avicii ilmoitti lopettavansa keikkailun. Hän kertoi myöhemmin haastatteluissa lähteneensä heti kolmen kuukauden lomalle Afrikkaan, jonne hän ei ottanut mukaansa edes puhelintaan.

Huhtikuussa 2017 Aviciin velipuoli Anton Körberg kertoi Aviciin etsivän asuntoa Ruotsista ja haluavan viettää jatkossa enemmän aikaa kotimaassaan. Kuntoilusta ja hyvinvoinnista kiinnostuneen miehen kerrottiin myös suunnitelleen oman kuntosalin avaamista Tukholmaan.

Saman vuoden syksynä Avicii puhui radiohaastattelussa ahdistuksestaan. Kertomansa mukaan pelkkä levysoitinten näkeminen ahdisti häntä.

– Aluksi en voinut edes katsoa niitä, Avicii sanoi BBC1-radion haastattelussa.

Hän kertoi, ettei kaivannut niinkään keikkailua, mutta niitä ihmisiä, joiden kanssa keikkaili.

– Kaipaan kaikkea sitä toimintaa. Näen ne ihmiset ja mietin, että lähden taas kiertueelle. Viimeisen vuoden ajan olen ollut onnellinen, enkä ole ollut stressaantunut. Haluan tuntea oloni normaaliksi, ennen kuin voin tehdä mitään päätöksiä asian suhteen, Avicii kertoi.

Tuolloin hän sanoi myös vointinsa kohentuneen merkittävistä lopettamispäätöksen jälkeen.

– Voin erittäin hyvin. Tämä on ensimmäinen kerta kahdeksaan vuoteen kun olen voinut elää normaalia elämää. On ollut siistiä pitää vuosi taukoa.

Aviciin antoi yhden viimeiseksi jääneistä haastatteluistaan Rolling Stone -lehdelle, jossa hän paljasti, ettei ole pystynyt lopettamispäätöksen jälkeen käymään edes muiden artistien keikoilla.

– Olen traumatisoitunut, mutta varma, että jossain vaiheessa voin mennä taas keikoille. Olen pystynyt kuuntelemaan taas musiikkia ja saamaan takaisin sen tuomaa iloa, hän sanoi syyskuussa 2017 antamassaan haastattelussa.

Kaikesta huolimatta hänen tiedetään jatkaneen musiikin parissa työskentelyä ainakin jossain määrin. Hänen uskotaan saaneen kolmannen studioalbuminsa valmiiksi juuri ennen lähtöään Omaniin, joka jäi hänen viimeiseksi matkakseen. Avicii lomaili Omanissa ystäviensä kanssa ja loma ehti kestää ainakin pari viikkoa, ennen kuin artisti vei hotellihuoneessa oman henkensä.

– Tim oli täysin normaali ja iloinen, hengailimme yhdessä pari iltaa, nimettömänä esiintyvä mies kertoi Aviciin viimeisistä päivistä Aftonbladetille.

Miehen mukaan ystäväporukan ajanvietto oli tavallista lomailua ja matkustamista. Osa porukasta lähti jo aiemmin kotiin, mutta Avicii jäi vielä jatkamaan lomaansa joidenkin ystäviensä kanssa.

Lehtitietojen mukaan Avicii soitti perheelleen ennen kuin teki itsemurhan. Puhelu sai perheen niin suunnilleen, että yksi läheisistä lähti siltä seisomalta Omaniin. Hän kuitenkin pääsi paikalle liian myöhään.

Reilu vuosi Aviciin kuolemasta hänen isänsä Klas Bergling antoi haastattelun, jossa hän avasi poikansa ongelmia perheenjäsenen näkökulmasta.

Isä kertoi poikansa taistelleen esiintymispelon, riippuvuuksien ja masennuksen kanssa koko uransa ajan. Isä yritti tukea poikaansa ja kertookin heidän käyneen usein pitkiä, syvällisiä keskusteluja.

– Emme usko, että hän suunnitteli kuolemaansa. Se oli ennemminkin kuin liikenneonnettomuus: monta asiaa tapahtui yhtä aikaa ja hän menetti sen seurauksena kontrollin, isä kuvaili surun murtamana.

Berglingin perheeseen kuuluvat isä Klas Berglingin lisäksi äiti Anki Lidén, sisko Linda Sterner sekä velipuolet Anton Körberg ja David Bergling.

Football news:

Griezmann spoke with Hamilton and visited the Mercedes boxes at the Spanish Grand Prix
Barcelona feels that Neymar used it. He said that he wanted to return, but extended his contract with PSG (RAC1)
Aubameyang to the Arsenal fans: We wanted to give you something good. I am sorry that we could not
Atletico did not lose at the Camp Nou. Busquets' injury is the turning point of the match (and the championship race?)
Verratti injured his knee ligaments in PSG training. Participation in the Euro is still in question
Neymar's contract in one picture. Mbappe wants the same one
Manchester United would like to sign Bellingham in the summer, not Sancho. Borussia do not intend to sell Jude