Finland

Beirutin räjähdys | Kun kemikaali­varasto Beirutin satamassa räjähti, jäljelle ei jäänyt juuri mitään: HS:n erikois­artikkeli näyttää tuhon jäljet

Satamavarastossa Libanonin pääkaupungissa Beirutissa tapahtui tiistaina alkuillasta valtava kemikaaliräjähdys. Kuolleiden määrä nousee yli sadan, ja tuhansia on loukkaantunut. HS:n erikoisartikkeli näyttää räjähdyksen häkellyttävän voiman ja Beirutin puistattavan tuhon.

Silminnäkijät ovat kertoneet kuulleensa ensimmäisenä tulipalon ääntä. Hiukan iltakuuden jälkeen seurasi räjähdys, joka kuultiin Kyproksella asti. Paineaalto oli niin voimakas, että kauempana kuvannut silminnäkijä kaatui.

Satelliittikuva Beirutin satama-alueesta on otettu heinäkuun lopussa neljä päivää ennen räjähdystä. Siitä käy ilmi, miten tiheään rakennettua sataman vilkas ympäristö on. (KUVA: Maxar Technologies)

Tässä satelliittikuvassa sataman räjähdyspaikka näkyy tarkemmin. Siellä oli Libanonin pääministeri Hassan Diabin mukaan säilytetty 2 750 tonnia ammoniumnitraattia. (KUVA: Maxar Technologies)

Ammoniumnitraatti on lannoitteissa käytetty yleinen kemikaali, joka kiihdyttää muiden aineiden palamista. Sataman lähistöllä paineaalto on ollut niin voimakas, että sen painanut autojen ovet sisään. (KUVA: Mohamed Azakir / Reuters)

Keskiviikkoaamuna beirutilaistaloista saattoi puuttua koko julkisivu. Tässä tapauksessa puuttuvat seinät ja ikkunat paljastavat, että paikalla on sijainnut toimistoja. (KUVA: Anwar Amro)

Libyan presidentti Michel Aoun kommentoi räjähdyksen jälkeen, että 2 750 tonnia ammoniumnitraattia olivat olleet satamassa säilytyksessä jo kuusi vuotta – ilmeisesti turvallisuusmääräysten vastaisesti. Kun ne räjähtivät, räjähdys pyyhki satama-alueella tieltään lähes kaiken. (KUVA: Mohamed Azakir)

Hävitys satamassa räjähdyksen jäljiltä on täydellinen. (KUVA: Aziz Taher)

Keskiviikkoaamu valkeni Beirutissa sirpaleisiin ja rojuun. Sataman räjähdysalue näkyy kuvassa oikealla. (KUVA: Anwar Amro)

Viranomaiset tutkivat tuhoja raunioissa, jotka vielä vuorokautta aiemmin olivat sataman varastoaluetta. (KUVA: Anwar Amro)

Mohammad Al-Aminin moskeija näkyy taustalla marraskuussa 2019 otetussa kuvassa. Tiistai-iltana Libanonin Punainen Risti perusti sinne kenttäsairaalan. (KUVA: Andres Martinez Casares / Reuters)

Beirut Souks -ostoskeskuksessa on muun muassa elokuvateatteri ja amerikkalainen kahvilaketju. Kuva on keväältä 2017. (KUVA: Franck Camhi / Shutterstock)

Suomen suurlähetystö on sijainnut 812 Tabaris -liikekiinteistön viidennessä kerroksessa. Räjähdys aiheutti kiinteistössä laajoja tuhoja, ja nyt se on käyttökelvoton. Edustuston suomalaiset työntekijät eivät olleet räjähdyksen aikaan enää töissä. (KUVA: Google Maps)

Keskiviikkoaamuna, kun tulipalot oli saatu sammutettua, näkyi ettei satama-alueesta ollut jäljellä juuri mitään. Beirutin kuvernööri Marwan Aboud arvioi uutistoimisto AFP:lle keskiviikkona, että tuhojen kustannukset ovat 2,5 miljardin ja neljän miljardin euron välillä. (KUVA: Mohamed Azakir)

Vähintään 4 000 ihmistä loukkaantui ja kuolleita oli seuraavana päivänä tiedossa ainakin sata. Ihmisiä hautautui romahtaneiden talojen raunioihin. Satamassa paineaalto heitti heitä mereen.

Laura Halminen HS ja Maija Aalto HS, teksti

Juha-Pekka Laitinen HS, kuvatuottaminen

Petteri Tuohinen HS, videoeditointi

Elisa Bestetti HS, koodi

Juho Salminen HS, verkkotuottaminen

Football news:

What kind of goalkeeper did Chelsea take? Edouard Mendy was out of work 6 years ago, impressed the Czech and will replace Kepu
Solskjaer on Manchester United signing only van de Beek: You show disrespect to Donny, he's a top player
Milan want to sign striker Bude-Glimt Hauge. He scored them in the Europa League on Thursday
Rivaldo: Barcelona will not be easy without Suarez's goals
Munir from Seville was forced by FIFA to rewrite the rules. Now players can change the national team
Lampard will talk to Kepa and Caballero after signing Mendy
Ralf Rangnick: Havertz - Cruyff of the present day. I don't see any weaknesses in his game