Yhdysvaltain presidentti Joe Biden aloitti kautensa Amerikan ollessa pahasti kahtia jakautunut.

Tästä kertoo poliittisten konfliktien yltyminen väkivaltaisuuksiksi. Donald Trumpia kannattavat mellakoitsijat tunkeutuivat kongressiin ja ammuskelivat kongressissa, kun kongressi oli vahvistamassa Bidenin valintaa presidentiksi Tapahtumat ovat saaneet monet kyseenalaistamaan, onko demokratia rapautunut Yhdysvalloissa.

”Demokratiaa täytyy puolustaa, mikä on todella vaikeaa koronapandemian aikana”, Bidenin kannattajat pohtivat Kauppalehdelle Bidenin virkaanastujaisissa.

Yhdysvaltain "pahin kilpailija" Kiina on ottanut kaiken irti Yhdysvaltain viime viikkojen tapahtumista ja hehkuttanut, kuinka USA:n tapahtumat osoittavat, että demokratia tuottaa anarkiaa, kun kiinalainen autoritaarisempi järjestelmä tuo turvallisuutta ja vakautta.

Bidenin pahimmaksi sudenkuopaksi saattaa muodostua, miten hän saa yhdistettyä kansakunnan ja palautettua ihmisten uskon Yhdysvaltain demokratiaan ilman, että hän ampuu itseään jalkaansa.

”Bidenin olisi ehkä järkevintä vetäytyä takavasemmalle.”

Demokraatit yrittävät ehkä saada Bidenin painostamaan oikeusministeriä aloittamaan tutkinnan Trumpin toimista ennen kongressin mellakoita, mikä voisi johtaa syytteisiin Trumpia vastaan. Bidenin olisi helppo kasvattaa tällä tavalla suosiotaan omiensa keskuudessa.

Tällä kertaa Bidenin olisi ehkä järkevintä vetäytyä takavasemmalle. Tämä voisi rauhoittaa Trumpin tukijoita ja yhtenäistää kansakuntaa, vaikka se ei miellyttäisikään hänen omaa puoluettaan tai kannattaisi hänen suosiotaan demokraattien keskuudessa.

Toiseksi pahin sudenkuoppa liittyy koronapandemiaan ja siihen, miten Biden onnistuu vakuuttamaan amerikkalaiset ottamaan koronarokotteen. Rokotukset ovat jääneet pahasti tavoitteista ja alkaneet toivottua hitaammalla vauhdilla muun muassa siksi, että niiden koordinointi on jätetty pitkälti jo ennestään ylityöllistettyjen osavaltioiden ja paikallisten hallintojen hartioille.

Biden on suunnitellut, miten koronarokotteiden jakelua varastoista terveydenhoitoalan ammattilaisten käsiin saataisiin nopeutettua, mutta suunnitelmiin liittyy piileviä karikkoja. Rokotteiden jakelujen ongelmia ei ole helppo korjata, sillä maan julkinen terveydenhuolto on ollut pitkään aliarvostettu ja vailla riittävää rahoitusta. Tilannetta on vaikea korjata, johti maata Biden tai kuka tahansa.

Bidenin haaste on myös se, kuinka hän saa vakuutettua kansalaiset ottamaan rokotteen. Monet haluavat pysyä rokotteesta kaukana, koska he pelkäävät rokotteen mahdollisia sivuvaikutuksia tai rokotteen pitkän tähtäimen vaikutuksia.

Kirjoittaja on Kauppalehden kirjeenvaihtaja New Yorkissa.