Finland

Björn Wahlroos: Suomen johtaminen on kadoksissa

Kun muualla Euroopassa pandemiapäätökset tehtiin yön yli, Suomessa se kesti kuukauden tilanteessa, jossa vallitsee kansallinen kriisi, Björn Wahlroos sanoo.

Björn Wahlroos on ollut suomalaisen talouselämän vaikuttaja jo neljällä vuosikymmenellä.

Björn Wahlroosin mukaan koronapandemia on nostanut esiin asian, joka tulisi korjata.

Perustuslaki jähmetti päätöksentekoa uskomattomalla tavalla.

Wahlroosin mukaan tilanne tuli hyvin esille viime vuonna, jolloin pandemia iski täydellä voimallaan ja Suomi laitettiin kiinni rajoituksilla. Koronapandemia näytti perustuslain heikkoudet.

– Kun muualla Euroopassa päätökset tehtiin yön yli, Suomessa se kesti kuukauden tilanteessa, jossa vallitsee kansallinen kriisi.

Wahlroos liittyy siihen joukkoon, joka on vaatinut johtamisen selkeyttämistä terveyskriiseissä. Pandemian aikana liian moni viranomainen puuhasteli saman asian kanssa, ja reviirirajat paukkuivat. Se aiheutti sekavuutta sekä kansalaisille että viranomaisille itselleen. Oli ministeriötä, thl:ää, aveja, husia, eduskunnan perustuslakivaliokuntaa, mutta ei kunnon johtamista.

Kaikkein suurimpana hidasteena toimivat Wahlroosin mielestä perustuslain jäykät raamit, joissa törmäsivät kansalaisten perusoikeudet ja nopea päätöksenteko.

Wahlroos kirjoitti aiheesta vuonna 2017 pamfletin Hiljainen vallankumous. Silloin hän esitti muun muassa että perustuslakivaliokunnan omaa valmistelua tulisi vahvistaa siten, että se olisi vähemmän riippuvainen ulkopuolisten asiantuntijoiden käytöstä.

Valtaa siirrettiin parlamentarismin nimellä eduskunnalle, vaikka eduskunta ei ole toimeenpaneva elin perustuslain mukaan.

Valtiosääntöuudistus vuonna 2000 parlamentarisoi poliittista vallankäyttöä ja presidentin valtaa vähennettiin.

Wahlroosin mukaan juuri tässä tehtiin virhe.

Valtaa otettiin pois, mutta sitä ei annettu kenellekään.

– Valtaa siirrettiin parlamentarismin nimellä eduskunnalle, vaikka eduskunta ei ole toimeenpaneva elin perustuslain mukaan. Presidentin valtaa pienennettiin, valtioneuvoston valta pidettiin ennallaan, mutta riitaisat koalitiohallitukset tekevät niistä käytännössä toimintakyvyttömiä.

– Maata hädin tuskin pystyy enää johtamaan.

Uudistus tehtiin aikanaan siksi, että Suomeen ei haluttu uutta Urho Kekkosta, loputtomiin vallan kahvassa riippuvaa presidenttiä laajoilla valtaoikeuksilla. Wahlroosin mielestä uudistuksessa mentiin liian pitkälle, ja valta katosi johonkin perustuslain sankkaan pykäläviidakkoon.

Kekkos-ongelma olisi voitu hoitaa toisellakin tavalla.

– Yhdysvalloissa ollaan ylpeitä siitä, että perustuslaissa noudatetaan checks and balances -periaatetta. Valtiomahdit tasapainottavat toisiaan. Se on varmaan ollut Suomessakin mielessä uutta perustuslakia tehtäessä.

Se ei vain toimi käytännössä.

Wahlroos muistuttaa, että Yhdysvalloissa poikkeusoloissa presidentillä on huomattavasti valtaa. Presidentin valtaa voidaan kaitsea ja rajoittaa, mutta jos kriisi on päällä, presidentti tekee päätöksiä.

– Suomessa synnytettiin niin paljon tasapainoa valtiomahtien välillä että juuri kukaan ei pysty maata johtamaan.

Pitääkö siis aloittaa perustuslain uudistaminen?

– Ehdottomasti.

Football news:

And to show what a donkey kick is in football? 50 Years ago in England they scored the best goal of the season
Sulscher on Ferguson's words about Ronaldo: We all want to see Cristiano on the pitch because of his uniqueness. But he can't play in every match
Pep on the requirement to stay on top: People judge me not by trophies, but by what will happen tomorrow
Joan Laporta: The Super League is alive, it will replace the Champions League. Juve, Real Madrid and Barcelona continue to win in the courts
Karim Benzema: Clasico remains the best match in football. It doesn't matter which players are playing
In favor of PSG, after the VAR, they awarded a penalty for playing with their hand. Perhaps Icardi had fouled before
Arsenal defender White: I don't watch football. All I want when I come home is not to think about him