Finland

Bond-elokuvastakin tuttu jättimäinen lautasantenni puretaan – tutkijat järkyttyivät: ”Valtava menetys tieteelle”

Bond-elokuvastakin tuttu jättimäinen lautasantenni puretaan – tutkijat järkyttyivät: ”Valtava menetys tieteelle”

Arecibon radioteleskooppi on palvellut tutkijoita vuosikymmenten ajan, ja sillä on tehty merkittäviä löytöjä avaruudesta.

Arecibon radioteleskooppi on halkaisijaltaan 305 metriä.­

Yksi maailman kuuluisimmista, suurimmista ja tehokkaimmista radioteleskoopeista puretaan, kertovat muun muassa tiedelehdet Science ja Nature sekä uutiskanava CNN. Yhdysvaltain tiedesäätiö NFS päätti asiasta 19. marraskuuta.

1960-luvun alussa rakennetun valtavan lautasantennin halkaisija oli 305 metriä. Se oli vuoteen 2016 maailman suurin radioteleskooppi, kunnes Kiinaan rakennettiin vieläkin suurempi, halkaisijaltaan 500 metrin kokoinen radioteleskooppi.

Puerto Ricossa lähellä Arecibon kaupunkia sijaitseva radioteleskooppi oli vuosikymmenten ajan tärkeässä roolissa avaruustutkimuksessa. Sen avulla on muun muassa havaittu ensimmäiset aurinkokunnan ulkopuoliset eksoplaneetat ja todistettu Albert Einsteinin suhteellisuusteoria oikeaksi vuonna 1974.

Jälkimmäiseen liittyen tutkijat Russell Hulse ja Joseph Taylor saivat Nobelin fysiikanpalkinnon vuonna 1993. He havaitsivat radioteleskoopilla kaksoispulsarin, joka oli ensimmäinen epäsuora gravitaatioaaltojen havainto.

Nyt on siis käsillä yhden merkittävän aikakauden loppu. NSF:n apulaisjohtaja Sean Jones kuvailee päätöstä erittäin vaikeaksi.

– Ymmärrämme, kuinka paljon Arecibo merkitsee tutkijayhteisölle ja Puerto Ricolle, Jones sanoi.

Arecibon observatorion entinen johtaja Robert Kerr kertoo Nature-lehdelle olevansa sanaton. Puerto Ricon yliopiston astrobiologi Abel Mendez puolestaan sanoo olevansa ”täysin pöyristynyt”.

– Arecibon observatorion menettäminen olisi valtava menetys tieteelle, planetaariselle puolustukselle ja Puerto Ricolle, sanoi Puerto Ricon yliopiston astronomi Desireé Cotto-Figueroa ennen purkupäätöksen julkistamista.

Kaapelit, jotka kannattelivat vastaanotinrakennelmaa 150 metrin korkeudella alkoivat katkeilla yksi kerrallaan.­

Radioteleskooppi koostuu jättimäisestä lautasosasta ja sen yllä noin 150 metrin korkeudella kaapeleiden varassa roikkuvasta vastaanottimesta. Viime elokuussa yksi kaapeleista katkesi ja vaurioitti lautasosaa. Korvaava kaapeli oli jo valmiina, kunnes marraskuun alussa toinenkin kaapeli katkesi.

Todettiin, että muutkin kaapelit voisivat peittää hetkenä minä hyvänsä, jolloin koko rakennelma putoaisi alas korkeuksista. Siispä koko teleskooppi päätettiin purkaa.

Aiemmin teleskooppi on joutunut muun muassa hirmumyrskyn ja maanjäristyksen runtelemaksi. Tuolloin syntyneet vauriot korjattiin ja käyttöä jatkettiin. Vielä ei ole tiedossa, kuinka paljon koko teleskoopin purkaminen tulee maksamaan.

Sen lisäksi, että Arecibon radioteleskooppi on näytellyt merkittävää roolia tutkimuksissa, se on nähty useaan otteeseen myös valkokankaalla.

Pierce Brosnanin näyttelemä James Bond seikkaili Abericon teleskoopilla elokuvassa Kultainen silmä (1995).­

James Bond ja Kultainen silmä (1995) -elokuvan loppukohtaus on kuvattu Arecibon observatoriossa. Siinä James Bond (Pierce Brosnan) ja hänen entinen kollegansa Alec Trevelyan (Sean Bean) taistelevat vaijereiden varassa roikkuvalla vastaanotin­rakennelmalla.

Lopulta Trevelyan putoaa alas ja koko antenni räjähtää Bondin poistuessa paikalta helikopterikyydillä.

Arecibon radioteleskooppia on hyödynnetty lavasteena myös tieteiselokuvassa Ensimmäinen yhteys (1997) ja Salaiset kansiot -televisiosarjassa.

Football news:

Nepomnyashchy against reducing the RPL to 12 clubs: Russia is not ready to sacrifice a large number of fans
Wolverhampton loan Willian Jose from Sociedad with a buy-out option
AC Milan are close to loaning Tomori to Chelsea with a 20+ million euro buy-out option
Spartak about fans convicted for fighting at Euro 2016: Fedun personally helped them financially
Lewandowski updated the Bundesliga record by scoring 22 goals in the 1st round
Flick on Bayern: Our goal is to stay on top
Goalkeeper Alcoyano has 10 saves in the match with Real Madrid. Most of all in the season among the rivals of Madrid