Britannia aikoo laittaa tuontiautoille kymmenen prosentin tullin ja suojella tullein myös maataloustuotteita. Kuluttajille luvataan ensi vuonna halvempia kodinkoneita, maaleja ja leivontatarvikkeita.

Brittihallitus on julkistanut uuden maailmankauppaansa koskevan tullitariffin, joka korvaa EU:n yhteisen ulkoisen tullitariffin ensi vuonna brexitin siirtymäajan päätyttyä. Jos EU:n kanssa ei synny sopimusta vapaakaupasta, tullimaksut tulevat voimaan Britannian käymässä kaupassa Suomen ja muiden EU-maiden kanssa.

Britannian oman auto- ja keramiikkateollisuuden, maatalouden ja kalastuksen suojelemiseksi tullit säilytetään näiden alojen tuotteilla. Britannia pelkää, että esimerkiksi Yhdysvallat ja Australia toisivat halpaa lihaa brittimarkkinoille.

Tulleja poistetaan tuotteilta, jotka ovat tärkeitä teollisuuden tuotantoketjuissa, kuten kupariseosputkilta, ruuveilta ja pulteilta. Astianpesukoneet, pakastimet, peilit, sakset, leivinjauhe, kaakao ovat tullittomien tuotteiden listalla, jotka halpenisivat brittikuluttajille.

Uudessa tullitariffissa on brittihallituksen mukaan yksinkertaistettu tuhansia tullinimikkeitä. Esimerkiksi keksien, pizzojen, makeisten ja levitteiden erilaisia nimikkeitä on vähennetty. Kokonaan on poistettu alle kahden prosentin tullit, joiden perimisestä tuli enemmän työtä kuin tuloa.

Ministeri: Vähentää byrokratiaa

Kansainvälisen kaupan ministerin Liz Trussin mukaan uusi tariffipolitiikka on räätälöity brittitalouden tarpeiden mukaan, se vähentää byrokratiaa ja tuhansien jokapäiväisten tuotteiden hintaa.

“Tällä selkeällä lähestymistavalla tuemme Britannian teollisuutta ja autamme liikeyrityksiä voittamaan koronaviruksen asettamat ennen näkemättömät talouden haasteet”, Trussin lausunnossa sanotaan.

Hallituksen aikomus on laajentaa ensi vuonna tullittomuus 60 prosenttiin kaupasta, kun tullivapaata on nyt 47 prosenttia. Tämä merkitsisi sitä, että kaupasta 30 miljardin punnan arvosta enemmän olisi tullivapaata.

Maailman kauppajärjestön WTO:n sääntöjen mukaan Britannia joutuu ensi vuonna soveltamaan samoja tulleja kaikkiin maihin, joiden kanssa sillä ei ole vapaakauppasopimusta tai löyhempää etuuskohtelukauppasopimusta.

Britannia yrittää vauhdittaa neuvotteluita

Britannian oli tarkoitus neuvotella tämän vuoden aikana vapaakauppasopimus EU:n kanssa ja neuvotella myös Yhdysvaltain, Japanin ja Australian kanssa. Koronavirustilanne on vienyt hallituksen päähuomion.

Britannian uuden tullitariffin julkistus saattaa olla osa Britannian taktiikkaa, jolla se yrittää vauhdittaa neuvotteluja. Neuvottelujen seuraava kierros käydään kesäkuun alussa.

Viime viikolla EU:n kanssa käytiin kolmas kierros videoitse, mutta edistystä ei tapahtunut. EU haluaa säilyttää kalastusoikeudet brittivesillä ja estää Britanniaa saamasta epäreiluina pitämiään kilpailuetuja, mutta Britannia ei halua suostua näihin ehtoihin.

Britannian pitäisi ilmoittaa kesäkuun loppuun mennessä, haluaako se pyytää jatkoaikaa neuvotteluille. Pääministeri Boris Johnson on toistanut, ettei jatkoaikaa tarvita.