logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Finland

Britanniassa animaatiosarjasta nousi poru – Vladimir Putin -animaatiota pidetään takertuvana ja huonosti tehtynä

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n uusi lauantai-illan televisio-ohjelma on otettu vastaan huomiota herättävän kielteisesti.

BBC Two -kanavalla lähetettävä Tonight with Vladimir Putin on 3D-animaatiota live-yleisöön yhdistävä satiirinen keskusteluohjelma, jonka juontaa animoitu Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Sarja on saanut murska-arviot The Telegraph- ja The Guardian -lehdiltä. Telegraph (siirryt toiseen palveluun) antaa sarjalle vain yhden tähden ja kutsuu sitä loukkaavaksi sotkuksi. Guardian (siirryt toiseen palveluun) kysyy, miten sarja on saanut koskaan edes tuotantoluvan.

Useat venäläiset mediat ovat uutisoineet sarjaan kohdistuneesta kritiikistä. Venäläisen uutissivuston Meduzan (siirryt toiseen palveluun) mukaan sarjaa on vaadittu lopetettavaksi Britanniassa.

Ohjelma alkoi viime viikon lauantaina ja siitä näytettiin kaksi pilottijaksoa BBC:n (siirryt toiseen palveluun) maksullisessa palvelussa. Ohjelmaa mainostettiin toukokuussa BBC:n Twitter-tilillä.

Videolla animoitu Putin kertoo Buckinghamin palatsin edustalla, miten hänen voitoistaan mitkään eivät ole tehneet häntä yhtä iloiseksi kuin tämä viimeinen, eli hänen luotsaamansa keskusteluohjelma Britanniassa.

Huolta median maineesta

Sosiaalisessa mediassa katsojat ovat viime päivinä kommentoineet näkemäänsä animaatiota jyrkin sanakääntein. Ohjelmaa joko rakastettiin tai vihattiin.

– Tonight with Vladimir Putin todella saa aikaan tunteen, että olemme takaisin 50-luvulla ja meitä aivopestään propagandalla, tviittaa yksi katsoja ja vertaa sarjaa ilmeisesti toiseen satiiria sisältävään sarjaan.

– Uusi BBC:n show ojentaa tarjottimella aseen Putinille. Olen usein puolustanut Britanniaa venäläisiä väitteitä vastaan, jotka esittävät medialla olevan pakkomielle Venäjästä. Yleensä olen pitänyt Putinin temppuja uutisten arvoisena, mutta tämä ohjelma on vain stereotyyppinen, kirjoittaa toinen brittikatsoja.

Myös BBC:n tuotantovalinta kyseenalaistetaan.

– On noloa, että BBC on päästänyt tämän ulos. Olen varma, että jos teillä on siellä ideat loppu, löytyisi ihmisiä keksimään parempia ideoita kuin tämä, tviittaa kolmas katsoja.

Ohjelmasta tviitattiin myös jonkin verran positiivisia kommentteja, joissa kerrottiin sarjan olevan outo, mutta naurattaneen aidosti.

– Nyt olen nähnyt ohjelman. Hullu mutta tosi hauska. Se muistuttaa Sylkiäiset-sarjaa, kirjoittaa iloisesti yllättynyt katsoja.

Sylkiäiset eli Spitting Image oli nukkehahmoilla tehty brittiläinen satiirisarja 1980–1990-luvuilla. Sarjassa parodioitiin esimerkiksi kuninkaallista perhettä.

Herttuattaren ääninäyttelijä puolustautui

Prinssi Harryn puoliso Sussexin herttuatar Meghan esitetään sarjassa Guardianin mukaan karkeakielisenä ja moukkamaisena egoistina, jollainen hän ei ole.

Herttuattaren 3D-karikatyyrihahmo kuvailee myös inhoavansa kälyään Cambridgen herttuatar Catherinea niin paljon, että voisi puukottaa tätä.

The Daily Mailin (siirryt toiseen palveluun) mukaan esillä ovat myös juorut herttuatar Meghanin tulehtuneista perhesuhteista.

Herttuattaren ääninäyttelijä ja käsikirjoittaja Gbemisola Ikunelo puolustautui Telegraphissa (siirryt toiseen palveluun), että hän halusi tehdä hahmosta täysin vastakkaisen kuin julkisuudessa esiintynyt herttuatar Meghan.

– Mitä jos julkisesti todella ihanalla ihmisellä onkin häijy piirre? kysyy Ikunelo.

Sussexin herttuatar Meghan

Sussexin herttuatar MeghanFacundo Arrizabalaga / EPA

Hän myös kommentoi väitteitä, että herttuatar on esitetty tummaihoiseksi vihaiseksi naiseksi, jota pidetään stereotyyppisenä esitystapana.

– Minulle on ok, että henkilöllä, jota esitän on vihainen hetki. Mustilla ja eri värisillä ihmisillä on oikeus näyttää kaikki ihmisyyteen sisältyvät tunteet. En jaksa sensuroida tunnetiloja vain siksi, että joku kokee minut vihaiseksi mustaksi naiseksi, sanoo Ikunelo.

– Sitä mielikuvaa jakaa media, eivät tummaihoiset naiset, jatkaa tummaihoinen näyttelijä.

BBC:n tiedottaja kommentoi yhtiön uskovan, että katsojat ymmärtävät herttuattaren hahmon olevan satiirinen.

Putinia ei vieläkään naurata

Tällä kertaa venäläisten ei tarvinnut tuomita sarjaa, kun britit tekivät sen itse.

Gazeta.ru (siirryt toiseen palveluun) kirjoitti Kremlin reagoineen maan johtajasta tehtyyn satiiriin jo toukokuussa. Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan presidentti Putin ei ole katsonut sarjaa, eikä häntä yleisesti kiinnosta hänestä tehdyt kuvat tai kertomukset.

– Presidentti ei lue hänestä tehtyjä kirjoja tai katsele hänestä tehtyjä karikatyyrejä, sanoi Peskov Govorit Moskva (siirryt toiseen palveluun) -radio-ohjelmassa.

Peskovin mukaan presidentti Putinista on tehty paljon kaikenlaista, kuten kirjoja ja piirroskuvia, mutta Putin ei itse olla halua karikatyyrinsä näköinen.

Viime vuoden tammikuussa satiiria Stalinin kuolemasta tehneen amerikkalaiselokuvan esittäminen elokuvateattereissa kiellettiin Venäjällä.

Venäjällä erilaisiin asioihin liittyen on viime vuosina kieltolistalle joutunut muun muassa Putinin vahvasti meikattu kuva sekä nuorten suosima viestipalvelu Telegram. Myös rap-muusikkoja on alettu suitsia valtiolle myönteisiksi.

Viimeksi tässä kuussa suoratoistopalvelu HBO:n Chernobyl-draamasarjasta on puolestaan kerrottu nousseen kohu Venäjällä, sillä sen sanotaan levittävän propagandaa Neuvostoliitossa tapahtuneesta ydinvoimalaonnettomuudesta.

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO