logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Finland
An article was changed on the original website

Carrie Lam on hallinnut Hongkongia rautaisella otteella, mutta mielen­osoittajien edessä hän on joutunut taipumaan jo kahdesti

Hongkongin hallintojohtajaa Carrie Lamia on vuosien varrella luonnehdittu monin tavoin, mutta suosituksi häntä ei voi tällä hetkellä missään nimessä kutsua. Se on tullut viime päivinä varsin selväksi.

Lam, 62, on ajanut Hongkongiin kiisteltyä luovutuslakia, joka sallisi rikoksesta epäiltyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan. Laki koskisi myös Hongkongissa vierailevia ulkomaalaisia.Lakiesitys on saanut viikon aikana yli miljoona ihmistä vyörymään Hongkongin kaduille osoittamaan mieltään. Hongkongilaiset pelkäävät, että laki kaventaisi erityishallintoalueen itsemääräämisoikeutta ja antaisi Kiinan tiukentaa otettaan kaupungista.

Kenties päiviä kestäneiden, paikoin väkivaltaisiksi yltyneiden mielenosoitusten ja kansainvälisen yhteisön ilmaiseman huolen painostamana Lam ilmoitti lauantaina viivyttävänsä lain säätämistä määrittämättömäksi ajaksi. Asiantuntijan mukaan hallinto taipui pakon edessä.Lykkäyksestä huolimatta yli miljoona mielenosoittajaa kerääntyi yhteen myös sunnuntaina. Mielenosoittajat vaativat, että hallitus luopuu luovutuslakiehdotuksesta kokonaan.
Lam on antanut kasvonsa hanakasti ajamalleen lakialoitteelle, ja nyt mielenosoittajat vaativat hänen eroaan. Hongkongilaisen South China Morning Post -lehden mukaan Peking-myönteinen Lam on saanut lakihankkeen vuoksi jopa tappouhkauksia.

Sunnuntaina South China Morning Post ja kansainväliset uutistoimistot kertoivat Lamin myöntyneen anteeksipyyntöön. Han pyysi Hongkongin hallituksen lähettämän tiedotteen välityksellä anteeksi hongkongilaisilta ja lupaa ”vilpittömästi ja nöyrästi hyväksyä kaiken kritiikin sekä kehittyä ja palvella kansaa”.

Kuka oikein on Carrie Lam, epäsuosioon ajautunut hallintojohtaja, joka on nyt suurten päätösten äärellä?


Kiinan presidentti Xi Jinping vihki Lamin Hongkongin hallintojohtajan virkaan 1. heinäkuuta 2017, jolloin Hongkongin luovuttamisesta Britannialta Kiinalle oli kulunut tasan 20 vuotta.

”Hongkong, kotimme kärsii melko vakavasta kahtiajaosta, mikä on aiheuttanut paljon turhautumista. Tehtäväni on parantaa kahtiajako”, Lam sanoi puheessaan Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan.

Hongkong siirtyi vuonna 1997 Britannian alaisuudesta Kiinalle. Hongkongin perustuslaissa luvattiin laaja itsehallinto vähintään 50 vuodeksi.

Hongkongin nykyinen hallintojärjestelmä perustuu ”yksi maa, kaksi järjestelmää” -ajatukseen. Se tarkoittaa, että Manner-Kiinaa kansainvälisemmässä ja avoimemmassa Hongkongissa on paitsi oma lainsäädäntö ja valuutta, myös mielipiteenvapaus, vapaa lehdistö ja periaatteessa riippumaton oikeuslaitos.

Kiina on kuitenkin alkanut nakertaa Hongkongin erityisasemaa, mitä monien hongkongilaisten on vaikea sietää.

Lam on ensimmäinen Hongkongin hallintojohtajaksi noussut nainen.Virkaan Lamin valitsi eturyhmistä koostuva neuvosto, jonka 1 200 jäsenestä 777 äänesti Lamia. Numerosta tuli yksi Lamin Hongkongissa käytetyistä lempinimistä.

Lamin valitsema neuvosto on perinteisesti ollut kallellaan Pekingin suuntaan. Manner-Kiinaan päin kumarteleva Lam ei ollut mielipidemittausten valossa hongkongilaisten suosikkiehdokas valinnan hetkellä.

Lamia onkin nimitetty myös Pekingin käsinukeksi. Nimitys on noussut jälleen ajankohtaiseksi, sillä epäselvää on, kenen puolelta aloite ja palo kiistellyn, Manner-Kiinan kannalta edullisen lakialoitteen ajamiseen on roihahtanut.

Roomalaiskatolinen Lam syntyi BBC:n mukaan työväenluokkaiseen perheeseen Hongkongissa vuonna 1957.

Lapsena Lam opiskeli nunnien johtamissa, tiukan kurin kouluissa, joissa hän loisti luokkansa priimuksena. Lam on julkisesti kertonut ottaneensa raskaasti sen, jos hänen todistuksensa ei ollut luokkansa parhaiden joukossa.

Parikymppisenä Lam opiskeli sosiologiaa eliittikoulun maineen saaneessa Hongkongin yliopistossa, josta hän valmistui vuonna 1980.

Sen jälkeen hän on työskennellyt Hongkongin hallitukselle yhteensä 21 eri tehtävässä 39 vuoden ajan.

Lam työskenteli Hongkongin hallitukselle Britanniassa vuosina 2004–2006. Lamin aviomies asuu yhä Britanniassa parin toisen pojan kanssa. Toinen pojista taas asuu Manner-Kiinassa.

Hongkongin hallinnon toiseksi korkeimpana virkamiehenä eli pääsihteerinä Lam työskenteli vuodesta 2012 vuoteen 2017.

Ennen kaikkea Lam tunnetaan periksiantamattomuudestaan, rautaisesta otteestaan Hongkongin hallitsemisessa ja kovasta työtahdistaan. Asian voi ilmaista myös toisin: sanomalehti The New York Times kuvailee Lamia työnarkomaaniksi, joka nukkuu kolmesta viiteen tuntia yössä.

”Hyvä taistelija” on yksi hänelle keksityistä lempinimistä. Nimi kielii siitä, ettei Lam käytännössä koskaan anna periksi hallinnollisissa neuvotteluissa.

Yksi Lamin vahvuuksista byrokraattisissa mittelöissä onkin jo vuosien ajan ollut kollegoiden uhkailu irtisanoutumisella ja Britanniaan muuttamisella, mikäli hän ei saisi tahtoaan läpi.

Keskiviikkona hongkongilaiselle televisiokanavalle antamassaan haastattelussa Lam vertasi hallinnon vastausta nuorille mielenosoittajille omaan kokemukseensa kahden pojan kasvattamisesta, kertoo The New York Times.

Vertaus nosti pintaan vanhan lempinimen: ”lastenhoitaja”. Sen Lam on saanut siivotessaan korkeissa viroissa olevien miesten poliittisia sotkuja. Nyt hän joutuu selvittämään oman hankalan tilanteensa.

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO