Finland

Eduskunta | Halla-aho: Jos Suomi ei voi kieltäytyä tästä paketista, miten se voisi kieltäytyä tulevastakaan? Eduskunta kiisteli elpymis­paketista

Elpymispaketti on suuruudeltaan 750 miljardia euroa. Siitä ja EU:n tulevista budjettikehyksistä äänestetään eduskunnassa keskiviikkona.

Eduskunnan täysistunnossa keskustellaan parhaillaan EU:n 750 miljardin euron elpymispaketista. Keskustelu edeltää huomenna järjestettävää poikkeuksellista äänestystä, jossa paketin ja EU:n budjettikehyksen läpimeno edellyttää vähintään kahta kolmasosaa annetuista äänistä.

Keskustelu alkoi ryhmäpuheenvuoroilla.

Pääministeripuolue Sdp:n kansanedustaja Anneli Kiljunen sanoi puolueensa puheenvuorossa, että Sanna Marin (sd) onnistui neuvottelemaan Suomelle viime kesänä hyvän tuloksen. Ratkaisun hyväksymisessä tai hylkäämisessä on Kiljusen mukaan ”kyse lopulta siitä, haluammeko me olla osa Euroopan unionia”.

Oppositiopuolue kokoomus pyörsi viime viikolla kantansa, jonka mukaan puolueen eduskuntaryhmä äänestäisi elpymispaketista tyhjää. Niinpä enemmistön kokoomuslaisista odotetaan huomenna äänestävän paketin puolesta.

Ryhmäpuheenvuoron pitänyt Ilkka Kanerva (kok) perusteli kokoomuksen kannanmuutosta valtiovarainvaliokunnan mietintöön tulleilla lausumilla.

”Tukipaketissa on ongelmallisia valuvikoja. Niistä meilläkin käytiin puolueessa jaakobinpainia, hylätäkö vaiko korjata. Päädyimme jälkimmäiseen. Siinä enemmistömme mukaan onnistuimmekin, sillä mietinnössä on selkeät ehdot Suomen europolitiikan ryhtiliikkeelle”, Kanerva sanoi.

Lausumissaan valiokunta esittää eduskunnan edellyttävän muun muassa, että elpymisväline pidetään poikkeuksellisena ja kertaluonteisena ratkaisuna, järjestely ei toimi ennakkotapauksena eikä Suomi hyväksy vastaavan järjestelyn toistamista tai muuttamista pysyväisluonteiseksi.

Suomen valtiovarainvaliokunnan näkemykset eivät kuitenkaan vaikuta elpymispaketin sisältöön millään tavoin.

Lisäjännitettä keskusteluun toivat komissaarien maanantaina antamat lausunnot, joiden mukaan uusia elpymispaketin kaltaisia järjestelyjä voitaisiin vastaisuudessakin harkita. Tiistaina komission talousasioista vastaava varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis tarkensi kantaansa ja vakuutti Twitterissä suomenkielisessä viestissään, että komission linjauksen mukaan elpymispaketti on kertaluontoinen väline.

Dombrovskisin viestiin viittasivat puheenvuoroissaan muun muassa Antti Lindtman (sd) ja Petteri Orpo (kok). Orpo sanoi saaneensa Dombrovskisilta puhelimitse vielä erikseen vakuutuksen elpymispaketin kertaluonteisuudesta.

Toisen oppositiopuolueen perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kyseenalaisti väitteet elpymispaketin kertaluonteisuudesta. Halla-aho totesi lukuisien eurooppalaisten päätöksentekijöiden lausuneen, että paketti siirtää Euroopan unionin uuteen aikaan ja toimii mallina tuleville vastaaville järjestelyille.

Halla-ahon mukaan hallitus vetoaa turhaan siihen, että Suomen pitää hyväksyä kaikki mahdolliset vastaavat järjestelyt erikseen. Hän huomautti, että hallituspuolueiden edustajat eivät ole elpymispakettiakaan erityisesti kehuneet. Silti hallitus hyväksyi sen vetoamalla esimerkiksi paketin hylkäämisen poliittiseen hintaan.

”Jos Suomi ei poliittisista syistä voi kieltäytyä tästä maallemme haitallisesta paketista, miten se voisi kieltäytyä mistään tulevastakaan maallemme haitallisesta paketista? ’Kertaluonteisuus’ on pelkkä tyhjä sana, jos jokaiseen kertaluonteiseen järjestelyyn on käytännössä pakko osallistua”, Halla-aho sanoi.

Hänen mielestään elpymispaketissa on pohjimmiltaan kyse tulonsiirtounionin luomisesta ja Etelä-Euroopan maiden ”ongelmien sosialisoinnista”.

Hallituspuolue keskustan ryhmäpuheenvuoron pitänyt kansanedustaja Arto Pirttilahti painotti, että elpymispaketti on ja sen pitää olla kertaluonteinen ratkaisu.

Keskusta on kipuillut elpymispaketin hyväksymisen kanssa, ja Pirttilahti sanoikin ryhmän pohtineen asiaa poikkeuksellisen perusteellisesti.

”On totta, että Suomi saa takaisin vähemmän, kuin maksaa. On myös totta, että kokonaisuus ei ole ongelmaton ja siihen liittyy myös uhkia. Me keskustassa kuitenkin katsomme, että tämän kokonaisuuden, eli elpymispaketin ja EU:n tulevien vuosien budjetin, hyväksyminen on puutteistaan huolimatta Suomen etu”, Pirttilahti sanoi.

Hän vetosi poliittiseen vakauteen, viennin tukemiseen ja suomalaisen maatalouden saamaan lisärahoitukseen.

Vihreiden kansanedustaja Satu Hassi huomautti, että elpymisrahastosta Suomelle tulevaisuudessa lankeavat maksut ovat pieniä verrattuna EU:n hyötyihin tai ylipäätään EU:n budjettiin.

Hassin mukaan on epäuskottavaa väittää, että elpymispaketissa muut maat esimerkiksi hoitaisivat Italian velat.

Keskustelun ja huomisen äänestyksen kohteena oleva kokonaisuus koronapandemian takia kasatun elpymispaketin ja seitsemän vuoden budjettikehykset. EU-maiden yhdessä neuvottelema kokonaisuus ei astu voimaan, jos yksikin maa jättää sen hyväksymättä.

Lue lisää: Miksi EU:n elpymispaketti on kiistanalainen? Miksi sen hyväksyntä voi mennä täpärälle? HS kokosi keskeiset tiedot eduskunnan käsissä olevasta isosta päätöksestä

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho puhui eduskunnan täysistunnossa Helsingissä tiistaina.­

Football news:

The sad story of the coach who led Denmark to Euro 1992 gold. He did not wait for recognition at home
Dembele will not play at the Euro again due to injury. He has left the French national team
Russian referee Sergey Karasev will work on the Euro 2020 match between Germany and Hungary
The Schmeichels are a unique goalkeeping dynasty. But Casper has long been hampered by the greatness of his father
Laporta about the Super League: The project is alive. We will not apologize to UEFA for being the masters of our own destiny
Barcelona will sell 19-year-old winger de la Fuente to Marseille for 3.5 million euros
Wales defender Gunter: I don't know when the Euro will end for us, otherwise I would be rich