Finland

Eduskunta | Jarrutuskeskustelu EU:n elpymispaketista voi heikentää muiden puolueiden luottamusta perussuomalaisten yhteistyökykyyn, arvioi tutkija

Emeritusprofessori Heikki Paloheimon mukaan elpymispakettikeskustelu oli perussuomalaisten poliittinen kannanilmaus, jonka voi nähdä myös osana puolueen kuntavaalikampanjaa.

Heikki Paloheimo­

Perussuomalaisten eduskunnassa käymä jarrutuskeskustelu EU:n elpymispaketista on tuskin vaikuttanut muiden puolueiden kansanedustajien tulevaan äänestyskäyttäytymiseen asiassa, katsoo valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo Tampereen yliopistosta.

Yli neljä päivää jatkunut keskustelu elpymispaketista päättyi eduskunnassa lauantaina aamuyöllä. Paloheimon mukaan keskustelu oli poliittinen kannanilmaus siitä, että perussuomalaiset vastustaa jyrkästi elpymispakettia ja Suomen osallistumista siihen.

”Perussuomalaiset tuskin tulee saavuttamaan sitä, että pakettia ei hyväksyttäisi. Mutta se ei ilmeisesti ollut edes realistisena tavoitteena, vaan tavoitteena oli voimakkaasti manifestoida omaa kantaa”, Paloheimo arvioi STT:lle.

”On haluttu korostaa, että perussuomalaiset on johtava EU-kriittinen puolue Suomessa, ja ehkä sillä on pyritty vaikuttamaan myös kuntavaalikampanjaan.”

Paloheimo huomauttaa, että Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan viime viikolla julkaiseman mielipidemittauksen mukaan kokoomuksen ja keskustan kannattajakunnat ovat varsin jakautuneita suhtautumisessa EU:n elpymispakettiin.

”Perussuomalaisten jarrutuskeskustelun voi siis nähdä myös kuntavaalikampanjoinnin osana, jossa puolue pyrkii lisäämään kannatustaan ennen muuta keskustan ja kokoomuksen kustannuksella.”

Evan kyselyssä 43 prosenttia kokoomuksen kannattajista katsoi, ettei osallistuminen EU:n elpymispakettiin ole Suomen etujen mukaista. Osallistumista pakettiin piti Suomen etujen mukaisena 40 prosenttia kokoomuksen kannattajista.

Keskustan kannattajista 43 prosenttia vastasi pitävänsä elpymispakettiin osallistumista Suomen etujen mukaisena. Päinvastaisella kannalla oli 34 prosenttia keskustan tukijoista.

Samalla Paloheimo nostaa esiin, että eduskunnassa käydyllä keskustelulla EU:n elpymispaketista voi olla perussuomalaisten kannalta hankalia vaikutuksia. Päiviä jatkunut elpymispakettikeskustelu voi hänen mukaansa jättää negatiivisen särön muiden puolueiden luottamukseen perussuomalaisten kykyyn tehdä yhteistyötä.

”On todennäköistä, että tämä jarrutuskeskustelu lisää muissa eduskuntapuolueissa epävarmuutta ja epäluuloisuutta sen suhteen, miten hyvin perussuomalaiset soveltuisi hallituspuolueeksi muiden puolueiden kanssa”, Paloheimo arvioi.

”Perussuomalaiset saattaa hyvinkin nousta seuraavissa eduskuntavaaleissa suurimmaksi puolueeksi, mutta jos tämä jarrutuskeskustelu jättää kielteisen kuvan puolueen yhteistyökyvystä, niin voi kysyä seuraavien eduskuntavaalien jälkeen, mitä puolue sillä mahdollisella vaalivoitollaan tekee.”

Football news:

Muller-Gozensu after 4-2 with Portugal: No wonder you only ran for 60 minutes. You are playing in Italy
Spain will be in the play-offs, I'm sure. Alba about the Euro
Mendieta about 1:1 with Poland: Spain acted very monotonously
Lewandowski about 1:1 with Spain: Our plan worked. Poland will not be the favorite in the game against Sweden
Pau Torres: Spain will do everything to reach the next round of the Euro. You need to believe in yourself
Enrique pro 1:1 with Poland: I expected more superiority from Spain. No one said that it would be easy
Rodri ob 1:1 with Poland: We are very disappointed. The pitch was not in the best condition, but this is no excuse