Finland

Eduskunta | ”Meillä on aivan liian huumemyönteinen kulttuuri” – Eduskunnan kannabis­keskustelussa kokoomuksen edustaja nimitti vihreitä Suomen huumemyönteisimmäksi puolueeksi

”Meillä on aivan liian huumemyönteinen kulttuuri” – Eduskunnan kannabis­keskustelussa kokoomuksen edustaja nimitti vihreitä Suomen huumemyönteisimmäksi puolueeksi

Kannabiksen käytön rangaistavuuden poistoa koskevan aloitteen käsittely jatkui torstaina.

Eduskunnassa keskusteltiin keskiviikkona kansalaisaloitteesta kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamiseksi. Esimerkiksi Kanadassa kannabiksen kasvatus, myynti ja käyttö on laillista, mutta tarkkaan säänneltyä.­

Eduskunta käsitteli myöhään keskiviikkoiltana kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamista koskevaa kansalaisaloitetta.

Keskustelu alkoi jo viikko sitten, mutta tuolloin kipakkana alkanut keskustelu katkesi lyhyeen, koska paikalla ei ollut aiheesta vastaavaa ministeriä. Torstaina oli.

”Olen huolissani tilanteesta, jossa olemme. Myös erittäin pienillä paikkakunnilla on huumeita saatavilla ja kehitys on huolestuttava”, sanoi oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r).

”Kaiken takana on kansainvälinen järjestäytynyt rikollisuus, joka aiheuttaa päänvaivaa.”

Keskustelun aikana etenkin kokoomuksen edustajat hyökkäsivät kannabiksen käytön kriminalisointia vastaan.

”En usko, että kovin moni meistä haluaisi, että esimerkiksi lentäjät hoitaisivat työtään pössyteltyään ensin pilveä”, sanoi kokoomuksen Pihla Keto-Huovinen.

Keto-Huovinen sanoi myös, että kynnys kannabiksen kokeiluun on ”pelottavan matala”.

Kokoomuksen kansanedustaja Markku Eestilä kiitti oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin läsnäoloa keskustelussa, mutta pahoitteli sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) poissaoloa. Samassa yhteydessä hän sanoi vihreiden olevan Suomen huumemyönteisin puolue.

”Hänen [Ohisalon] tontilleen nämä ongelmat ovat kaatuneet ja tulevat kaatumaan, kun kovien huumeiden käyttö on viime vuosina lisääntynyt”, Eestilä sanoi.

”Meillä on aivan liian huumemyönteinen kulttuuri.”

Myöhemmin eduskunnan puhetta johtanut Antti Rinne (sd) huomautti, ettei Ohisalon tai muiden ministereiden tarvitse olla keskustelussa läsnä, sillä asia kuuluu Henrikssonin vastuulle.

Kansalaisaloite esittää rikoslain muutosta siten, että rangaistukset poistuisivat kannabiksen käytöltä ja omaa käyttöä varten tapahtuvan pienen kannabismäärän hallussapidolta sekä muutaman kannabiskasvin kasvattamiselta omaan käyttöön. Aloitteella ei tavoitella kannabiksen laillistamista kokonaan.

Esitystä perustellaan muun muassa poliisien resurssien säästämisellä ja rikollisten toimintaedellytysten kaventamisella. Lisäksi aloitteessa todetaan, ettei nykyinen politiikka ole onnistunut haittojen vähentämisessä.

Viikko sitten käydyssä keskustelussa aloitetta tuki heti keskustelun alussa Veronika Honkasalo (vas).

”Kriminalisointi ja kontrolli eivät ole paras keino huumausaineiden haittojen ehkäisyssä. Tiedämme, että rangaistuksiin perustuva huumepolitiikka ei ole johtanut kehuttaviin tuloksiin. Päihteiden käyttö ja kauppa eivät ole vähentyneet ja käyttäjiä on sysätty marginaaliin”, hän sanoi tuolloin.

Torstaina aloite ei saanut ymmärrystä.

”Kuka täällä haluaa, että huumausaineiden käyttö tehtäisiin lapsille ja nuorille mahdollisimman helpoksi?” kysyi kokoomuksen Marko Kilpi. Hänen mielestään aloitteen hyväksyminen olisi kädenojennus kansainväliselle järjestäytyneelle rikollisuudelle.

Kansalaisaloitteessa rangaistavuuden poistamiselle on esitetty rajat siten, että kannabiksen käytöstä ja hallussapidosta ei rangaistaisi, jos huumausainetta on henkilön hallussa vähemmän kuin 25 grammaa. Kannabiskasveja saisi pitää rangaistuksetta hallussaan neljä, joista yksi saisi kerrallaan olla käyttöä varten kuivattuna.

Kannabiksen käyttö olisi aloitteen mukaan jatkossakin rangaistavaa siellä, missä tupakointikin on kielletty.

Erikseen kiellettäisiin kannabiksen käyttö päiväkodin, koulun tai muun sellaisen paikan läheisyydessä, jossa on lapsia tai nuoria. Ulkopuolisia ei saisi altistaa savulle.

”On hyvä, että eduskunta jatkaa tätä keskustelua. Tämä on vaikea asia, mutta sen takia me täällä olemme, että näistä vaikeista asioista päätämme”, tiivisti oikeusministeri Henriksson.

Football news:

The Premier League is trying to ban hugs on the field. In vain - they increase team cohesion at the biological level, help to read the fear of the enemy
Koeman on Puyol: Such players will always be missed. He was charismatic and responsible
Aubameyang will miss the match with Southampton due to family reasons
Koeman before Rayo: The Cup is the shortest path to the trophy, but it did not get easier because of the relegation of Real Madrid and Atletico
Messi and his family take French lessons. Why teach him to go to the City? Canal+ journalist about the forward at PSG
Johnson on Lampard's resignation: In the world of results, it doesn't matter who you are - Mr. Chelsea or not
Alexander Golovin: Kovac is a competent specialist. Excellent work with him