Finland

Eläinoikeudet | Yhdysvaltalaissenaattorit esittelivät lakialoitteen suurten villikissojen lemmikkinä pitämisen kieltämiseksi

Yhdysvalloissa elää vankeudessa enemmän tiikereitä kuin koko maailmassa villitiikereitä.

Senaattorien mukaan Netflixin sarja Tiger King näytti, kuinka ”hirvittävissä” oloissa suuret kissapedot elävät Yhdysvalloissa.­

Joukko yhdysvaltalaissenaattoreja ehdottaa, että suurten kissaeläinten yksityisomistus tulisi kieltää lailla. Lisäksi ehdotus kieltäisi yleisön fyysisen kontaktin kissaeläinten pentujen kanssa.

Lakialoitteen esittelivät yhteistyössä kaksi republikaani- ja kaksi demokraattisenaattoria. Asiasta uutisoivat muun muassa BBC ja Abc News.

Vastaavanlainen lakialoite (Big Cat Public Safety Act) sai jo joulukuussa taakseen vahvan enemmistön Yhdysvaltain edustajanhuoneessa. Tuolloin lakialoitetta kannatti 272 alahuoneen edustajaa ja vastusti 114.

Voimaan astuakseen lakialoitteen on kuitenkin saatava taakseen senaatin enemmistö.

Jos lakialoite menisi läpi, suurten kissaeläinten omistamisesta tulisi Yhdysvalloissa luvanvaraista. Tämä tarkoittaisi, ettei suuria kissaeläimiä voisi enää pitää lemmikkinä. Poikkeuslupia myönnettäisiin esimerkiksi eläintarhoille, luonnonsuojelualueille ja eläinlääketieteilijöille.

Laki koskisi tiikereitä, leijonia, leopardeja, gebardeja, jaguaareja ja puumia sekä kaikkia näiden lajien risteytyksiä.

Tällä hetkellä Yhdysvalloissa ei ole valtakunnallista lainsäädäntöä, joka kieltäisi eksoottisten eläinten yksityisomistuksen. Lupakäytännöt vaihtelevat osavaltioittain.

Luonnonsuojelijoiden arvioiden perusteella yhdysvaltalaisissa kotitalouksissa ja eläintarhoissa elää jopa 7 000 tiikeriä. Se on merkittävä määrä, sillä koko maailmassa on huomattavasti tätä vähemmän villitiikereitä, vain noin 3 900.

Lehdistötiedotteessa lakialoitteen esittäneet senaattorit viittasivat suosittuun Tiger King -nimiseen sarjaan. Senaattorien mukaan Netflix-sarja näytti, kuinka ”hirvittävissä” oloissa suuret kissapedot elävät Yhdysvalloissa. Lisäksi sarja toi esiin, että vangitut kissapedot muodostavat omistajilleen ja yleisölle suuren turvallisuusuhan.

Delawaren demokraattisenaattori Tom Carper kuvailikin tiedotteessa, että laki olisi ”voitto kaikille osapuolille”, sillä se sekä estäisi kissaeläimiä joutumasta huonoihin oloihin että suojelisi ihmisiä turvallisuusriskeiltä.

Netflixin hittisarjalla on ollut jo ennestään yhteiskunnallisia vaikutuksia. Sarja johti siihen, että sen päähenkilö Joseph Maldonado-Passage, ”Joe Exotic”, tuomittiin 22 vuodeksi vankeuteen eläintenpitorikoksista ja murhanyrityksestä.

Football news:

Griezmann spoke with Hamilton and visited the Mercedes boxes at the Spanish Grand Prix
Barcelona feels that Neymar used it. He said that he wanted to return, but extended his contract with PSG (RAC1)
Aubameyang to the Arsenal fans: We wanted to give you something good. I am sorry that we could not
Atletico did not lose at the Camp Nou. Busquets' injury is the turning point of the match (and the championship race?)
Verratti injured his knee ligaments in PSG training. Participation in the Euro is still in question
Neymar's contract in one picture. Mbappe wants the same one
Manchester United would like to sign Bellingham in the summer, not Sancho. Borussia do not intend to sell Jude