Finland

Elintarvikkeet | Globaalin sokerin­kulutuksen ennustetaan vähenevän koronavirus­pandemian takia ensimmäistä kertaa neljään vuosikymmeneen

Tänä keväänä ravintolat, elokuvateatterit ja urheiluareenat ympäri maailmaa joutuivat sulkemaan ovensa koronaviruspandemiaan liittyvien rajoitusten edessä.

Poikkeusolojen vuoksi globaalin sokerinkulutuksen on ennustettu kääntyvän tänä vuonna laskuun ensimmäistä kertaa neljään vuosikymmeneen. Asiasta kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Sokerinkulutuksen mahdollista muutosta analysoi brittiläinen sokerin ja etanolin kauppa- ja konsulttiyhtiö Czarnikow Group, joka ennusti, että sokerinkulutus vähenee maailmanlaajuisesti 1,2 prosenttia tänä vuonna. Tällöin maailmassa kulutettaisiin sokeria kokonaisuudessaan 169,9 miljoonaa tonnia.

Ennustetta yhtiö perustelee suurimmalta osin tapahtuma- ja ravintola-alan toiminnan seisahtumisella. Näille aloille suunnattujen rajoitusten vuoksi ihmisillä ei ole ollut yhtä paljon mahdollisuuksia nauttia virvoitusjuomia, pikaruokaa ja muita sokerisia herkkuja, etenkään kodin ulkopuolella.

Kansainvälisesti poikkeusolot purivat erityisesti virvoitusjuomien myyntiin.

Virvoitusjuomajätti Coca-Colan myynti putosi noin 25 prosenttia pelkästään huhtikuun kolmen ensimmäisen viikon aikana. Yhtiön mukaan suurin osa myynnin laskusta johtuu kodin ulkopuolella tapahtuvan virvoitusjuomien kulutuksen vähentymisestä.

Myös Coca-Colan kilpailija PepsiCo odottaa liikevaihtonsa pienentyvän toisen vuosineljänneksen aikana koronaviruspandemian vaikutuksesta, Bloomberg kertoo.

Virvoitusjuomien kokonaiskulutus laski Suomessakin kevään aikana hieman, kertoo Hartwallin markkinointijohtaja Matti Ristola.

Suurin syy tähän on ollut ravintoloissa syömisen vähentyminen. Asiakkaat eivät yhtä usein tilaa virvoitusjuomia noutoruoka-annoksen kylkeen, toisin kuin paikan päällä syötäessä.

Lisäksi liikkuva elämäntyyli vaikuttaa virvoitusjuomien kokonaiskulutukseen. Näin ollen liikkumisen ja matkustamisen oltua rajoitetumpaa myös lentokentiltä ja kioskeista on ostettu vähemmän virvoitusjuomia pienissä, heti kulutettavissa pakkauksissa.

Toisaalta päivittäistavarakaupoista kotiin ostettavien isompien pakkauskokojen menekki on ollut kasvussa, Ristola kertoo.

Sama ilmiö on huomattu myös K-ryhmän kaupoissa.

Keskon osto- ja myyntijohtaja Aki Erkkilä kertoo, että poikkeusolojen aikana virvoitusjuomien myynti pysyi kokonaisuudessaan vakaana, vaikka nimenomaan virvoitusjuomien yksittäinen annosmyynti laskikin selkeästi.

”Sen sijaan isompia virvoitusjuomapakkauksia myytiin poikkeusolojen aikana enemmän, kun asiakkaat halusivat tehdä kerralla isot ostokset.”

S-ryhmässäkään ei ole havaittu virvoitusjuomien myynnin laskua, sanoo S-ryhmän valikoimajohtaja Katja Tapio. Päin vastoin, virvoitusjuomien myynti kasvoi S-ryhmän kaupoissa parin viime kuukauden aikana noin kahdeksan prosenttia viime vuoteen verrattuna.

Virvoitusjuomien kulutus on tosin Tapion mukaan kääntynyt selkeästi sokerittomiin virvoitusjuomiin.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ravitsemuksen erikoisasiantuntijan Heli Kuusipalon mukaan on liian aikaista arvioida, heijastuvatko suomalaisten sokerinkulutukseen vuositasolla.

”Epäilen, että jos covid-19-tautiin liittyvät poikkeusolot jäävät näin lyhyiksi, rajoitukset eivät tule näkymään merkittävästi esimerkiksi virvoitusjuomien kulutusluvuissa. Aika moni luultavasti ottaa kesällä kiinni poikkeusolojen aikana menetetyn limsakiintiön”, Kuusipalo pohtii.

Hän kuitenkin uskoo, että globaalilla tasolla poikkeuksellinen kevät on vaikuttanut virvoitusjuomien kokonaiskulutukseen.

”Maailmalla virvoitusjuomat ovat selkeästi osa esimerkiksi urheilutapahtumia, joita Coca-Colan kaltaiset virvoitusjuomayhtiöt usein sponsoroivat. Myös Aasiassa isoissa joukkotapahtumissa juodaan paljon limsaa.”

Football news:

Liverpool are close to buying a defender for Olympiakos Tsimikas. Medical check-up-this week
Barcelona intends to sign Bernardo Silva. City can get Semeda
Real are planning to buy Dybala and are ready to include Kroos or ISCO in the deal (Sport Mediaset)
Conte about Inter before the 1/4 Europa League: we Continue to progress, we become stronger
Piontek is Interesting to Fiorentina. Herta wants just over 20 million euros
Barzagli or Grosso will replace Pirlo in Juventus U23
Daudov about Akhmat: I am Sure that the team will Interact better with each new game