Englannin keskuspankki, Bank of England aikoo luoda vuoden loppuun mennessä digitaalisesti lisää rahaa 100 miljardia puntaa eli noin 111 miljardia euroa. Se käytetään pääasiassa valtion velkakirjojen mutta myös muiden bondien ostoon rahoituslaitoksilta.

Koronapandemian alettua maaliskuussa keskuspankki päätti edellisen kerran käyttää rahallista elvytystä ja pumpata talouteen lisää 200 miljardia puntaa. Finanssikriisin jälkeen velkakirjojen osto-ohjelmaan käytetty kokonaissumma nousee 745 miljardiin puntaan.

Osto-ohjelman avulla Englannin pankki kannustaa pankkeja, vakuutuslaitoksia ja eläkesäätiöitä sijoittamaan rahaa muualle ja lisäämään lainaamista. Tavoitteena on alentaa korkotasoa, vauhdittaa yritysten ja kotitalouksien kulutusta ja näin elvyttää taloutta.

Keskuspankki pyrkii rahallisella keventämisellä myös saamaan inflaation tavoitetasolle eli kahteen prosenttiin. Keskiviikkona julkistetun tilaston mukaan toukokuussa kuluttajahinnat nousivat edellisestä vuodesta 0,5 prosenttia, mikä on alhaisin taso neljään vuoteen.

Inflaatiota painoi alas erityisesti polttoaineiden, kuten bensan, hinnan lasku kysynnän vähennyttyä. Myös vaatteiden hinnat laskivat, mutta elintarvikkeiden nousivat toukokuussa.

Englannin pankin rahapoliittinen komitea päätti pitää viitekoron entisellään 0,1 prosentissa. Korkoa on alennettu koronakriisin alettua kahdesti 0,75 prosentista.

Brittimediassa pohdiskeltiin ennakkoon mahdollisuutta, että keskuspakki olisi pudottanut koron negatiiviseksi. Miinuskorko olisi merkinnyt sitä, että pankit olisivat joutuneet maksamaan säilyttäessään rahaa keskuspankissa.