Finland

Ennen äitienpäivää vaimo työnsi Lasse Tähtisen kanootteineen Virojokeen, ja niin alkoi 1 455 kilometrin matka – tätä kaikkea meloja kohtasi Suomen rantaviivalla

Kolmisenkymmentä vuotta melontaa harrastanut Lasse Tähtinen oli melonut pitkiä matkoja ennenkin, ja ajatus retkimelojien kuninkuusmatkasta oli muhinut hänen takaraivossaan jo pitkään.

Vuodenvaihteessa työt kiinteistöjen tietoverkkojen parissa vaihtuivat eläkepäiviin. Aikaa siis oli. Kun Marjaniemen melojien vuosittainen retki Virojoelle ja takaisin peruttiin koronan takia, Tähtinen teki päätöksen.

– Jos en olisi nyt lähtenyt, en olisi tehnyt sitä varmaan koskaan.

Lasse Tähtinen lähtee melontaretkelle Virojoella

Tähtinen on käynyt meloen Marjaniemestä Virolahdella yli kymmenen kertaa. Matkaa siitä tulee noin 400 kilometriä. Nyt edessä oli paljon pidempi reissu. Lasse Tähtinen

Äitienpäivän aattona vaimo auttoi työntämään kanootin Virojokeen, joka on viimeinen Suomen puolelle laskeva virta ennen itärajaa. Määränpäänä oli Tornion Röytän satama, ja edessä siinsi 1 455 kilometriä Suomen repaleista rantaviivaa.

– Kysyin itseltäni, onko tämä hullun hommaa?

Jutussa olevat lainaukset ovat Tähtisen blogista.

"Ensimmäinen päivä oli juuri sellainen kuin pitääkin, rajua vastatuulta yli 20 km."

Kohti tuulta ja tuiskua

Matkan sujuvuus riippuu paljon merisäästä. Myötätuulella kanootti lipuu kuin itsestään, mutta vastatuulessa kanootti pysyy ponnisteluista huolimatta liki paikallaan. Ero nopeudessa on äkkiä 3–4 kilometriä tunnissa.

Takatalvi yllätti melontaretkellä

Takatalvi yllätti melojan ja loska kasteli varusteet vielä toukokuun puolivälissä. Lasse Tähtinen

"Ennen kuutta kuuntelin, kun sateen rummutus muuttui läpytykseksi teltan kattoa vasten. Silloin voinee jo nousta. Hämmästys oli melkoinen, kun näin koko saaren peittyneen valkoiseen vaippaan."

pe 15.5. Torrvedsholmen–Mamen vaja 18km

Suomenlahti on Tähtiselle tuttua seutua. Matkalle osuu paljon hienoja saaria ja tyhjiä leiripaikkoja.

– Voi valita pystyttääkö teltan aamu- vai ilta-aurinkoon, vai haluaako molemmat.

Melontaretkeilijän leiri

Meloja matkustaa kevyesti. Lasse Tähtinen

Tähtinen ei halua olla erakko, joka kulkee koko ajan yksin. Jos on viisi viikkoa yksin merillä, voi tulla myös orpo olo. Toisaalta näin pitkällä matkalla tulisi helposti matkaseuran kanssa sanaharkkaa.

Niinpä helatorstain jälkeen vaimo liittyi matkaan viikoksi, ja yhteiset illalliset tekivät hyvää. Taival taittui kimpassa Helsingin Marjaniemestä Hankoon. Sitten Tähtinen jatkoi taas omillaan.

sade katkaisee melontaretken

Meloja on sään armoilla, mutta 46 päivän matkaan mahtui kuitenkin vain kaksi kovan tuulen takia vietettyä rokulipäivää. Lasse Tähtinen

Niemennokkia toisensa perään

Pohjanlahden rannat ovat karuja. Paikoin kovin kivikkoisille törmille on vaikea rantautua. Saaret ovat kasvaneet umpeen pöheikköä, joten telttaa on vaikea saada pystytettyä. Riippukeinuakaan ei tahdo saada ripustettua.

Kivikkoon on vaikea rantautua saati pystyttää telttaa.

Telttaa ei tällaiseen kivikkoon pystytetä. Lasse Tähtinen

– Pohjanlahden ranta on niemennokkia toisensa perään. Ja jokaisen välissä on aina 20 kilometriä pitkä selkä. Vastatuuleen ne tuntuvat pitkiltä.

Kesän mittaan Tähtinen huomasi, että aamun varhaisimmat tunnit ovat yleensä tyveniä, ja hän alkoi ajastaa herätyskelloa yhä aikaisemmaksi.

Aurinko nousee merestä jo 2.30

Kesäpäivän seisauksen kunniaksi Tähtinen lähti matkaan jo aamu kahdelta. Punainen mollukka alkoi nousta horisontista jo puoli tuntia myöhemmin. Lasse Tähtinen

Kivikkoisuus helpotti Kalajoen kohdalla. Rantautumisesta ja leiriytymisestä tuli mukavampaa. Täällä ongelmana oli kuitenkin vesien mataluus. Kanootti saattoi jäädä pohjasta kiinni, vaikka rantaan olisi satoja metrejä matkaa.

Lähes tyynessä kelissä pääsin Lohtajan hiekkarannoilla asti.

Hiekkarannat olivat erityisesti Tähtisen mieleen, koska niille on helppo rantautua. Kuva on Lohtajalta noin 40 kilometriä ennen Kalajoen kuuluisia hiekkasärkkiä.Lasse Tähtinen

Lapaluodon tienoolla Tähtinen törmäsi käsittämättömään näkyyn. Parikymmentä lehmää tai sonnia oli tullut rantaveteen vilvoittelemaan. Ja sama näky toistui Haukiputaalla.

Lehmät vilvoittelevat meressä Haukiputaalla

Lehmät tai sonnit olivat vilvoittelemassa vedessä.Lasse Tähtinen

Loppukiri oli taistelua tuulimyllyjä vastaan

Kemin tuulipuiston tuulimyllyt ovat siitä hyviä maamerkkejä, että ne näkyvät kauas. Niiden huono puoli on se, että ne eivät lähesty ollenkaan, vaikka meloisi tuntikausia.

Tähtinen meloi 46 päivän urakan kuitenkin maaliin asti. Mutta tekisikö hän matkan uudelleen?

– Tuskin. Olihan tämä mahtava kokemus, mutta mahtavia kokemuksia ei voi toistaa moneen kertaan.

No niin, siinä se sitten on! Tehtävä suoritettu. Aikaa kului 46 päivää, joista kaksi rokulia tuulen takia, ja matkaa tuli 1455 kilometriä.

ma 29.6. Karsikko – Röytän venesatama 42km

Seuraava reissu suuntautuu kai Päijänteelle tai Saimaalle. Myös Ahvenanmaa on vielä kanootilla käymättä.

Lue myös:

SUP-lautojen suosio on tänä vuonna ollut huipussaan: “Tämä on kaikkien aikojen kesä”

Football news:

Javi Martinez is Interesting to Renn. The club will play in the Champions League
Fonseca Pro 0:2 with Sevilla: Roma deserved to lose
Manchester United are ready to sell Lingard. He has scored in the last two matches
Dzeko Pro 0:2 with Sevilla: Roma never got into the game
Sergio Region: Sevilla are determined to win the Europa League. We want to win everything we can
Well, about the game with Olympiacos: We did a great job. I watched the match Sevilla-Roma, now I will review it
In the 1/4 final of the Europa League, Bayer will play Inter, Manchester United-with Copenhagen, Wolverhampton against Sevilla, Shakhtar-Basel