logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Finland

Ennen naiset komennettiin nurmelta hiekkakentille, koska jalkapallo oli miesten peli

Kaverilla oli kysyttävää: ”Miksi naisten jalkapalloilun MM-kisoissa näkee niin surkeaa peliä?”

Oletin, että hän oli katsonut Yhdysvaltojen ja Thaimaan välisen ottelun, jonka amerikkalaiset voittivat 13–0.Kieltämättä Thaimaalla on paljon opittavaa. Yhdysvallat kuitenkin pelaa jalkapalloa, jota kaverinikin olisi pitänyt arvostaa.

Se on erilaista kuin miesten jalkapallo, koska naiset eivät ole yhtä vahvoja tai nopeita. Parhaat ovat kuitenkin taitavia.Kaverin kysymykseen vastaaminen vaatii ajallisen siirtymän. Aloitetaan 1950-luvulta.

Youtubessa on katsottavissa 1950-luvun uutisfilmejä miesten jalkapallosta. Vauhti on leppoisaa, ja joskus pallo karkaa jaloista muistakin syistä kuin epätasaisen nurmen takia.

Ero nykyiseen peliin on huikea, ja syitä on monia. Tuolloin huippupelaajilla saattoi vielä olla myös muita töitä, eikä jalkapallolle pyhitetty koko elämää, kuten nyt.Naisten otteluista vanhoja filmejä löytyy vähän. Se johtuu siitä, että vain harvat naiset pelasivat jalkapalloa.

Jalkapallo oli pitkään miesten peli. Naisille, saati sitten tytöille, ei oikein löytynyt seuroja, osaavia valmentajia tai harjoitusaikoja.

Palloliitossa naisten huippujalkapallopäällikkönä työskentelevä Marianne Miettinen on kertonut, että häntä komennettiin aikoinaan hiekkakentälle, ”koska naiset eivät treenaa nurmella”.Tämä tapahtui 1980-luvulla.

Miettinen on siitä harvinainen, että hän aloitti pelinsä jo lapsena ja meni poikien joukkueisiin, kun tyttöjen tahti ei riittänyt.Nyt esimerkiksi Hollannissa on yleistä, että tytöt hakeutuvat treenaamaan poikien kanssa.

Suomessa juniorijalkapalloa ryhdyttiin uudistamaan toistakymmentä vuotta sitten. Perustettiin akatemiajoukkueita, joihin hankittiin ammattivalmentajia. Panostettiin harjoitteluun ja kierrettiin maailmalla turnauksissa.

Poikien turnauksissa.

Mutta maailma muuttuu, ja myös jalkapallo.

Nyt parhailla tyttöjoukkueilla on ammattivalmentajia, mutta ennen kaikkea tytöt pelaavat jalkapalloa pienestä pitäen, jo ennen kuin aloittavat koulun.

Tytöille on vihdoin perustettu joukkueita sellaisiinkin seuroihin, jotka tähän asti ovat keskittyneet poikien huippuihin, kuten Käpylän Palloon.

Monessa seurassa tytöt aloittavat poikien joukkueissa. Parhaat tyttöjoukkueet pelaavat tasapäisesti poikia vastaan, kunnes pojista tulee murrosiän myötä fyysisesti liian kovia.

Vuonna 2015 noin 130 000:sta rekisteröidystä pelaajasta oli tyttöjä tai naisia noin 25 000. Nyt heitä on runsaat 32 000.

Muutama päivä sitten hain kuusivuotiasta poikaani esikoulusta. Pojilla on tapana pelata iltapäivisin futista läheisen puiston nurmella. Kenttä on pieni, joten heitä päästetään vain kuusi kerrallaan.

Näin jotain poikkeuksellista. Pojat komennettiin pois, koska oli tyttöjen vuoro pelata.

Nyt on tyttöjen vuoro.

Kirjoittaja on HS:n talouden ja politiikan toimittaja.


All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO