Finland

Epidemia iski Suomen hiihtomaajoukkueeseen

Epidemia iski Suomen hiihtomaajoukkueeseen

Hiihtomaajoukkue suojautui pitkällä harjoitusleiriltä koronavirukselta, mutta saikin riesakseen bakteerin.

Iivo Niskanen (vas.) takana viestitti, ettei saanut Vuokatissa tartuntaa. Kuvan muiden hiihtäjien eli Kerttu Niskasen, Ristomatti Hakolan, Krista Pärmäkosken ja Joni Mäen tilannetta IS ei tiedä.­

Sotkamon Vuokatissa 15.–28. lokakuuta harjoitusleirillä ollut hiihtomaajoukkue oli erittäin tiukoin majoitus-, kontakti- ja ruokailujärjestelyin varautunut siihen, että koronavirus pystyttäisiin pitämään joukkueesta loitolla. Tämän hetken tietojen mukaan tässä onnistuttiin, mutta sen sijaan maajoukkue sai leirillä riesakseen nielutulehdusta aiheuttavan streptokokkibakteerin.

Olympiakomitean ylilääkäri Maarit Valtonen vahvisti perjantaina joukkueeseen levinneen epidemian.

– Kun useampia tartuntatapauksia ilmenee tietyssä väestöryhmässä, lääketieteellisesti kyse on silloin epidemiasta.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan vahvistettuja streptokokkitartuntoja ilmeni maajoukkueen sisältä leirin aikana 6–7. Valtonen ei vahvista määrää, mutta kertoo bakteerin iskeneen jokaiseen ryhmään: urheilijoihin, valmennukseen ja huoltoon. Vuokatissa oli koolla kaikkineen erittäin suuri, noin 35 hengen maajoukkuekonklaavi.

Joukkueen supertähti Iivo Niskanen viestitti välttyneensä tartunnalta. Hän kertoi, että viimeisissä harjoituksissa 27.–28. lokakuuta olivat mukana samat miehet, jotka leirin aloittivat.

Osa tartunnan saaneista viettikin hetken leiritaukoa eristyksissä ja palasi sen jälkeen kokoonpanoon. Streptokokkitartunnan voi saada täysin tai lähes oireettomassa muodossa, ja huippu-urheilijan vastustuskykyinen elimistö voi hoitaa riesan hyvin nopeasti. Myös tartuttaja on usein oireeton.

– Hiihtomaajoukkueen lääkäri Mira Tuovinen reagoi tilanteeseen nopeasti. Koko ryhmä testattiin, ja kyseinen bakteeri on helppo varmentaa nieluviljelyllä ja hoitaa penisilliinillä. Streptokokki leviää yhteisöissä, esimerkiksi päiväkodeissa sitä esiintyy. Tyypillinen oire on kurkkukipu, mutta tartunta voi tulla myös oireettomana.

Valtonen sanoo ymmärtävänsä, että epidemia-sana hiihtomaajoukkueen yhteydessä voi kuulostaa dramaattiselta. Virusten ja bakteerien kanssa eläminen ja niiden torjuminen on kuitenkin jatkuvasti läsnä maajoukkueen toiminnassa.

Influenssarokotus annetaan jokaiselle, eivätkä koronatoimet tarkoita sitä, että ennestään tutut vitsaukset olisivat kadonneet minnekään.

Päävalmentaja Teemu Pasasen mukaan maajoukkueleiriltä saatiin streptokokkitartunnoista huolimatta irti se, mitä tavoiteltiinkin.­

– Tällaiseen ryhmään yrittää sisään hyvin monenlaisia flunssaviruksia ja bakteereita, ja niiden torjuminen on kova tehtävä, vaikka kaikki mahdollinen tehtäisiin. Esimerkiksi Seefeldin MM-kisoissa 2019 urheilijoista otetuista näytteistä löydettiin kuutta eri virusta kaikesta ennaltaehkäisystä huolimatta.

Päävalmentaja Teemu Pasasen mukaan epidemia ei pilannut kahden viikon aherrusta Vuokatin ensilumenladulla ja hiihtoputkessa.

– Isossa kuvassa maajoukkue sai Vuokatin-leiriltä sen mitä sieltä lähdettiin hakemaankin.

Football news:

Griezmann on Messi: I admire Leo, and he knows it. We have a great relationship
Rooney on the possibility of a move to Barca in the 2010/11 season: Thinking about it. Could fit in perfectly
Hooray, in England they will let the audience into the stands again! While up to 4 thousand and not everywhere, but the clubs are happy 😊
Solskjaer about the match with Istanbul: these are the Champions of Turkey, it will be difficult
Gasperini on the nomination for the best coach of the year award: If we beat Liverpool, maybe I'll get a few votes
Julian Nagelsmann: Leipzig want to give PSG that final feeling they are talking about
Tuchel Pro Champions League: Match with Leipzig - the final of our group