Finland

Espanjan ilmavoimat löysi mereltä 17-vuotiaan siirtolaistytön – ajelehti veneessä 22 päivää

Veneessä oli yhteensä 59 ihmistä. Vain kolme heistä selvisi hengissä.

17-vuotias siirtolaistyttö ajelehti 22 päivää veneessä Pohjois-Atlantilla. Veneen 59 matkustajasta vain kolme selvisi hengissä.­

26. huhtikuuta Espanjan ilmavoimien helikopteripartio huomasi meressä ajelehtivan siirtolaisveneen Pohjois-Atlantilla, noin 500 kilometriä Kanariansaarilta lounaaseen.

Veneestä löydettiin 20 siirtolaista, joista 17 oli kuollut. Kolme eloonjäänyttä pelastettiin veneestä, heistä kaksi oli miehiä ja yksi nainen.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo lauantaina julkaistussa jutussaan, että pelastettu nainen oli 17-vuotias Aicha. Vene oli lähtenyt matkaan Norsunluurannikolta. Siirtolaisia oli ollut matkassa yhteensä 59, mutta suurin osa ruumiista oli heitetty mereen, kun eloonjääneillä oli siihen vielä voimia.

– Se oli joukkohauta keskellä merta, pelastusoperaatiossa mukana ollut korpraali Juan Carlos Serrano kuvailee BBC:lle näkyä veneessä.

– On asioita, joita varten ei voi harjoitella. Tämä oli sellainen, kersantti Fernando Rodriguez toteaa.

Vene ruumislasteineen hinattiin Teneriffan saaren satamaan, matka kesti kaksi päivää. Kuolleet saivat viimeisen leposijansa Santa Cruzin hautausmaalta Teneriffan pääkaupungista. Eloonjääneet kuljetettiin helikopterilla sairaalaan.

Pelastajat kertovat laskeutuneensa helikopterillaan niin alas kuin pääsivät ja huomasivat, että veneen matkustajista kolme oli yhä hengissä. Luutnantti Cristina Justo kuvailee BBC:lle heidän fyysistä tilaansa todella heikoksi. Siirtolaiset olivat viettäneet merellä 22 päivää, ja he kärsivät muun muassa nestehukasta.

Aicha kertoo BBC:lle, että he olivat jo lähes luopuneet toivosta. Voimat olivat niin vähissä, etteivät he jaksaneet enää edes rukoilla pelastustaan.

Alus hinattiin avomereltä Teneriffan satamaan, ja kuolleet saivat viimeisen leposijansa Santa Cruzin hautausmaalta.­

Kaksi päivää merellä oltuaan heiltä oli loppunut vesi ja ruoka. Neljäntenä päivänä loppui polttoaine, jonka jälkeen tuulet ja virtaukset kuljettivat vapaana ajelehtineen veneen kauas kaikilta laivareiteiltä.

– Jotkut eivät enää jaksaneet nousta. He huusivat janoaan ja rukoilivat vettä. Juotimme heille merivettä kengästä, Aicha kertoo.

Operaatioon osallistunut korpraali Juan Carlos Serrano perheineen tapasi Aichan 10 päivää sen jälkeen, kun oli pelastanut tämän hengen. Perhe toi Aichalle lahjoja ja kutsui hänet luokseen asumaan.

Aichalla kesti kolme viikkoa, että hänen kehonsa palautui koettelemuksista. Hän kertoo BBC:lle aikovansa ottaa kaiken irti mahdollisuudesta, jonka uusi elämä hänelle suo.

Korpraali Serrano kertoo BBC:lle, että vastaavanlaisia tehtäviä tulee tulevaisuudessa olemaan yhä useammin, mutta juuri sitä varten heidän etsintä- ja pelastuspartionsa on olemassa. Kun toimittaja kysyy, kokeeko Serrano olevansa sankari, on vastaus yksiselitteinen.

– En, olen virkamies. Sankareita on vain sarjakuvissa, hän vastaa.

Kanariansaarille pyrkivien siirtolaisten määrät ovat kasvaneet sen jälkeen, kun Euroopan etelärannikolla on lisätty partiointia, mikä vähensi selvästi Välimeren kautta tehtäviä ylityksiä.

Tammi-maaliskuun aikana Kanariansaarille on saapunut noin 3 400 ihmistä. Viime vuonna vastaavana ajanjaksona tulijoita oli alle puolet tämän vuoden määrästä.

Kanariansaarille pyrkivien siirtolaisten määrät ovat kasvaneet sen jälkeen, kun Euroopan etelärannikolla on lisätty partiointia, mikä vähensi selvästi Välimeren kautta tehtäviä ylityksiä. Arkistokuva.­

Ihmisoikeusjärjestöt ovat varoittaneet koronapandemian lisänneen liikkeelle lähtemistä. Muun muassa matkailun ja kalastuksen parissa työtä tekevät ovat lähteneet ylittämään Atlantin vesiä tai auttaneet veneidensä kanssa muita pandemian vararikkoon suistamia ylityspyrkimyksissään.

Siirtolaistilannetta tarkkailevan Caminando Fronteras -järjestön mukaan Afrikan ja Kanariansaarten välisellä reitillä kuoli viime vuonna 1 851 ihmistä.

Järjestön perustaja Helena Maleno kertoi taannoin Twitterissä, että maaliskuussa ainakin 283 ihmistä katosi ollessaan matkalla Mauritaniasta Kanarialle.

Lyhimmillään reitti Afrikan mantereelta Marokon rannikolta Espanjalle kuuluvalle saariryhmälle on noin sata kilometriä. Reitti on kuitenkin vaarallinen voimakkaiden virtausten vuoksi ja siirtolaisten alukset ovat tavallisesti ääriään myöten täynnä sekä huonossa kunnossa.

Football news:

Under is Interesting for Leipzig, Bayer and Eintracht. Roma estimates the winger at 15 million euros
Vladimir Petkovic: Switzerland will play in front of 30,000 Turkish fans. We will try to turn this to our advantage
Sociedad forward Isak is Interesting for Real Madrid and Man City. The transfer is estimated at 70 million euros
Bale to Italy: We understand that Wales are an outsider, but we will give our all on the field as always
Glick after 1:1 with Spain: For Poland, the Euro is just beginning
Muller-Gozensu after 4-2 with Portugal: No wonder you only ran for 60 minutes. You are playing in Italy
Spain will be in the play-offs, I'm sure. Alba about the Euro