Tytöt joivat viinan Sellon kauppakeskuksen yhteydessä olevassa kirjastossa. IL-ARKISTO

Samaa miestä syytettiin myös kahdesta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että tyttöjen antamat kertomukset miehen väitetyistä halauksista, takapuolen koskettelusta ja houkuttelusta asunnolleen olivat toisaalta liian yhdenmukaisia ja toisaalta yksityiskohdiltaan liian niukkoja – siitäkin huolimatta, että viranomaiset puhuttivat tytöt heti seuraavana päivänä.

Käräjäoikeus piti tyttöjen kertomuksia ”sinänsä mahdollisina”.

Tyttöjen omakohtaiset havainnot tapahtumista olivat kuitenkin liian niukkoja, jotta hyväksikäyttösyytteet voitaisiin katsoa näytetyksi toteen.

Suojaan kameroilta

Alkoholirikos ja väitetyt hyväksikäytöt tapahtuivat Espoon keskuksessa toukokuussa 2018. Tytöt olivat tuolloin 13- ja 15-vuotiaita.

Kauppakeskus Espoontori. ESA PYYSALO

Mies oli mennyt juttelemaan toisen tytön kanssa, saanut tämän Whatsapp-tuttavakseen ja ottanut parin viikon päästä yhteyttä sovelluksen kautta. Hän oli kysynyt, haluaisiko tämä ”juomaa”.

Tyttö oli suostunut. Tapaaminen sovittiin Espoontori-kauppakeskukseen. Tyttö saapui paikalle ystävänsä kanssa.

Kolmikko meni ulkopuolisten katseilta ja kameroilta syrjään ”erään käytävän päässä olevan hissin luokse”. Siellä mies otti repustaan Leijona-viinapullon.

Mies ei halunnut rahaa. Sen sijaan hän oli toisen tytön kertomuksen mukaan suorastaan pakottanut heidät ottamaan pullon itselleen.

Mies oli tämän jälkeen tyttöjen mukaan halannut kumpaakin heistä. Samalla hänen kätensä oli liikkunut alaspäin.

Kirjastosta sairaalaan

Kertomuksensa mukaan tytöt lähtivät Leppävaaraan Sellon kirjastoon, jossa joivat saamansa pullon kaksistaan.

Tytöt sammuivat kirjaston vessaan. Sieltä heidät kuljetettiin sairaalahoitoon.

Rikostutkinta alkoi seuraavana päivänä. Poliisi pääsi 29-vuotiaan miehen jäljille Whatsapp-viesteissä käytetyn prepaid-liittymän avulla. Tuolle liittymälle oli kyseisen miehen pankkitililtä siirretty useita kertoja rahaa.

Mies oli tallentunut myös Espoon keskuksen valvontakameroihin.

Uhreille ei korvausta

Oikeudessa mies kiisti kaikki syytteet. Mies muun muassa väitti, että joku hänen kavereistaan oli viestitellyt toisen uhrin kanssa.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus katsoi kuitenkin, että näyttö alkoholirikoksesta on vakuuttavaa. Vastaaja oli itse ottanut yhteyttä toiseen asianomistajaan prepaid-numeronsa avulla.

Rangaistus alkoholirikoksesta on 50 päiväsakkoa. Pienituloisen tuomitun sakot jäävät 300 euroon.

Nuoret asianomistajat esittivät kumpainenkin tuhannen euron korvausvaatimuksen. Vaatimus koski kuitenkin seksuaalirikoksia, joten he jäivät ilman korvausta.

Keskiviikkona annettu tuomio ei ole lainvoimainen.