Finland

Eswatini | Nuoret osoittivat mieltään demokratian puolesta Eswatinissa, Afrikan viimeisessä absoluuttisessa monarkiassa ­– ”Tämä maa on varastettu meiltä”

Poliittiset puolueet ovat olleet maassa kiellettyjä vuodesta 1973 lähtien.

Kuningas Mswati III on Afrikan viimeinen absoluuttista valtaa käyttävä monarkki. Hän puhui YK:n yleiskokouksessa vuonna 2015.

Noin 500 nuorta osoitti mieltään Eswatinissa lauantaina, uutistoimisto AFP kertoo. Mielenosoittajat vaativat demokraattisia uudistuksia Afrikan viimeisessä absoluuttisessa monarkiassa.

Mielenosoittajat polttivat renkaita, tukkivat teitä ja huusivat poliittisia iskulauseita Manzinin kaupungissa. Poliisi vastasi mielenosoituksiin ampumalla tainnutuskranaatteja ja kovia ammuksia.

”Vaadimme monipuoluedemokratiaa nyt. Diktatorisen kuninkaallisen järjestelmän aika on ohi”, mielenosoittaja Melusi Dlamini sanoi.

Nuoret kuitenkin myös pelkäävät kritisoida hallitsevaa järjestelmää.

”Valtaosa nuorista ihmisistä ei halua monarkiaa, mutta he pelkäävät sen kritisoimista. Monarkian vastustajia on vangittu, kidutettu ja joitain jopa tapettu,” Eswatinin nuorten kongressin apulaispääsihteeri Mbongeni Simelane kertoi saksalaiselle televisiokanava Deutsche Wellelle (DW).

”Tämä maa on varastettu meiltä”, Simelane sanoi.

Maan virkaatekevä pääministeri Themba Masuku kiistää syytökset, ettei maa olisi vapaa.

”Järjestelmämme ei estä kokoontumisvapautta. Ihmisiä ei estetä tai ahdistella, jos he päättävät käyttää vapauttaan,” kuninkaan virkaan nimittämä Masuku sanoi DW:lle.

Poliittiset puolueet ovat olleet kiellettyjä Eswatinissa, entiseltä nimeltään Swazimaassa, vuodesta 1973 lähtien.

Vuonna 2005 voimaan tullut perustuslaki kielsi puolueita asettamasta ehdokkaitaan ehdolle, jolloin kuningas Mswati III sai absoluuttisen vallan.

Mielenosoitukset ovat harvinaisia pienessä etelä-afrikkalaisessa maassa, sillä kansa on perinteisesti ollut monarkian puolella. Kuningas on kuitenkin vihastuttanut monia kalliilla elämäntyylillään, sillä suurin osa maan väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Football news:

Fantastic story of a surfer from Australia: he won bronze after a severe skull injury (he couldn't even walk)
Aguero underwent a course of stem cell treatment to restore the cartilage of the knee joint
Mills on Varane at Manchester United: I'm not sure that he will be like van Dijk or Dias. There are 6 difficult matches in La Liga, not counting the Champions League
Memphis Depay: I don't care if they call me a rebel. Suarez won a lot not because he is the nicest person on the field
Barca will not have to register Messi as a newcomer. He will be able to work at the training camp without signing a contract
Petkovic headed Bordeaux. He worked with the Swiss national team since 2014
Chelsea may include Zouma in the deal with Sevilla for Kunde