logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Finland

Etelässä hätyytellään taas lämpöennätyksiä, pohjoiseen luvassa lisää lunta – tulevien päivien sää vahvistaa eroa pohjoisen ja etelän välillä

Tammikuu on ollut jopa 10 astetta tavallista lämpimämpi.

Pyöräilijä Lauttasaaren sillalla Helsingissä.

Helsingissä pääsee vielä hyvin pyöräilemään sulilla teillä samaan aikaan kun Lapissa on parhaimmillaan lähes metrin lumipeite.Hanna Matikainen / Lehtikuva

Joko keskiviikko on tammikuun lämpimin päivä?

Tammikuun lämpöennätyksiä hätyyteltiin jo viime viikolla, ja samaa sopii odottaa tulevilta päiviltä. Keskiviikkona Suomeen vyöryy lounaasta lämmintä ilmaa, mikä nostaa mittarit jopa 9–10 asteeseen Varsinais- ja Lounais-Suomessa.

– Poikkeuksellisen lämmin tammikuu jatkuu. Ihan en ennustaisi koko Suomen lämpöennätyksen menevän rikki, mutta paikkakuntakohtaisia ennätyksiä voi tulla, sanoo Ylen meteorologi Joonas Koskela.

Mittaushistorian tammikuun lämpöennätys on Ahvenanmaalla vuonna 1973 mitattu 10,9 astetta.

Ilmatieteen laitoksen mukaan tammikuu on toistaiseksi ollut jopa 10 astetta tavallista lämpimämpi. Suurimmat poikkeamat keskiarvosta on nähty Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa.

Lisää lunta pohjoisiin tupiin

Lumipeitteen osalta Suomi on jakautunut kahtia. Etelässä lunta on poikkeuksellisen vähän ja pohjoisessa poikkeuksellisen paljon. Tulevien päivien sää vahvistaa kahtiajakoa, sillä tiistai-illasta torstaihin Suomen yli liikkuu useita sadealueita.

Maan etelä- ja keskiosiin sateet tulevat vetenä ja räntänä, Lappiin lumena. Samalla kun lämpötila etelässä voi olla 10 astetta plussalla, Lapissa mennään saman verran miinukselle.

– Lappiin voi keskiviikkoaamuun mennessä tulla jopa 10 senttiä uutta lunta, ja maan itäosiinkin muutama sentti, Koskela kertoo.

Maan eteläosissa vastassa on lumen sijaan lauha ilma ja kova tuuli. Ilmatieteen laitos on antanut myrskyvaroituksen lounaisille merialueille tiistai-iltaan saakka ja Itämeren pohjoisosiin keskiviikkona.

Keskiviikkoiltana Suomessa voi paikoin olla yhtä lämmintä kuin Etelä-Euroopassa. Esimerkiksi Helsingissä on iltayhdeksältä vielä kahdeksan astetta lämmintä. Turkin Istanbulissa ja Kreikan Ateenassa on samaan aikaan yhtä lämmintä.

Lue myös: Talven kahdet kasvot – vaihtokuvat vahvistavat: Suomi on pitkä ja kapea maa

Themes
ICO